Κόσμος
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 00:20

ΟΗΕ: «Εικόνες καταστροφής» στη Χομς

«Εντελώς κατεστραμμένα» ήταν τα τμήματα της συριακής πόλης Χομς, που επισκέφθηκε η υπεύθυνη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Αμάντα Πιτ.

«Εντελώς κατεστραμμένα» ήταν τα τμήματα της συριακής πόλης Χομς, που επισκέφθηκε η υπεύθυνη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Αμάντα Πιτ.

Η κα. Εϊμος, της οποίας η επίσκεψη στο προάστιο Μπάμπα Αμρ διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, προσπάθησε να επισκεφθεί και τα μέρη της πόλης που ήλεγχαν οι εξεγερμένοι δεν μπόρεσε όμως να το κάνει για λόγους ασφαλείας, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Η Εϊμος και οι άνθρωποι που την συνόδευναν «ακούσαν πυροβολισμούς» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. «Είπε ότι τα μέρη της πόλης, που ειδαν ήταν εντελώς κατεστραμμένα και ότι η Χομς έμοιαζε με πόλη που ήταν εντελώς κλειστή για τον πληθυσμό» πρόσθεσε η Αμάντα Πιτ.

Πρόσθεσε ότι η κ. Εϊμος συνεχίζει τις επαφές της στη Συρία για να προσπαθήσει «να επιτύχει μια διευθέτηση που θα επιτρέψει μια παρατεταμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Νωρίτερα, η Διεθνής Επιτροπή της ομάδα αρωγής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου εισήλθε στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς, κάτι που είχε ζητήσει να της επιτρέψουν οι συριακές αρχές από την περασμένη Παρασκευή.

«Μία συριακή ομάδα της Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου εισήλθε στην Μπάμπα Αμρ», είπε στο Reuters εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού από τη Γενεύη.

Ο εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε τι προμήθειες σε τρόφιμα ή φάρμακα έφερε η ομάδα στη συνοικία, η οποία είναι η πλέον πληγείσα της Χομς από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Την ομάδα συνόδευσε η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη αποστολή στη χώρα με στόχο να πείσει τις αρχές να επιτρέψουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων στις οργανώσεις αρωγής που προσπαθούν να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους.

Η Μπάμπα Αμρ, προπύργιο των ανταρτών που έπεσε και όπου οι ακτιβιστές αναφέρουν αιματηρά αντίποινα από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, είχε πληγεί από βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, πηγές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι σήμερα ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ, εν μέσω φόβων ότι η πόλη αυτή θα είναι η επόμενη που θα δεχτεί τα αντίποινα του καθεστώτος.

Αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι 39 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη Συρία, εκ τω οποίων 26 στη Χομς, έξι στην Ιντλίμπ, τρεις στην Ντεράα και δύο σε προάστια της Δαμασκού και στο Χαλέπι.