Κόσμος
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 06:23

Συρία: Αποσκίρτηση του υφυπουργού Πετρελαίου από το καθεστώς Ασαντ

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πετρελαίου της Συρίας Αμπντο Χουσαμελντίν, μέσω ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube. Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πετρελαίου της Συρίας Αμπντο Χουσαμελντίν, μέσω ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο YouTube.

Είναι ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός αξιωματούχος που εγκαταλείπει την κυβέρνηση του Ασαντ μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του, πριν από ένα χρόνο.

«Εγώ ο αμπντο Χουσαμελντίν, υφυπουργός Πετρελαίου και Ορυκτού Πλούτου της Συρίας, ανακοινώνω την αποσκίρτησή μου από το καθεστώς, την παραίτησή μου από τη θέση μου και την αποχώρησή μου από το κόμμα Μπάαθ. Ενώνομαι με την επανάσταση αυτού του αξιοπρεπούς λαού», αναφέρει ο Χουσαμελντίν στο βίντεο.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Ο Χουσαμελντίν ανέφερε ότι είναι δημόσιος λειτουργός για 33 χρόνια αλλά δεν θέλει να τελειώσει την καριέρα του «βοηθώντας τα εγκλήματα αυτού του καθεστώτος». «Προτίμησα να κάνω αυτό που είναι σωστό, παρότι γνωρίζω ότι αυτό το καθεστώς θα κάψει το σπίτι μου και θα καταδιώξει την οικογένειά μου», προσθέτει.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Συρίας έχουν σκοτώσει πάνω από 7.500 πολίτες στη διάρκεια της 11μηνης καταστολής των διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

«Λέω σε αυτό το καθεστώς: φέρατε σε αυτόν που ισχυρίζεστε ότι είναι ο λαός σας έναν ολόκληρο χρόνο θλίψης και δυστυχίας, του στερήσατε τη στοιχειώδη ζωή και ανθρωπιά, οδηγήσατε τη Συρία στο χείλος της αβύσσου», σημειώνει ο 58χρονος Χουσαμελντίν και συμπληρώνει ότι η οικονομία της χώρας της Μέσης Ανατολής βρίσκεται «κοντά στην κατάρρευση».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters