Πολιτιστικά
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 07:00

Έξι νέες επιλογές για αυτό το επταήμερο

Χτύποι καρδιάς, το μυστήριο μιας εξαφάνισης, εξορκισμοί συνδυασμένοι με θρησκεία, ο John Carter, μία γλυκιά γυναίκα που φλερτάρει με τη δολοφονία και μηνύματα αλληλεγγύης συνθέτουν τα πλάνα των έξι νέων ταινιών που θα συντροφεύουν τους σινεφίλ αυτή την εβδομάδα.

Χτύποι καρδιάς, το μυστήριο μιας εξαφάνισης, εξορκισμοί συνδυασμένοι με θρησκεία, ο John Carter, μία γλυκιά γυναίκα που φλερτάρει με τη δολοφονία και μηνύματα αλληλεγγύης συνθέτουν τα πλάνα των έξι νέων ταινιών που θα συντροφεύουν τους σινεφίλ αυτή την εβδομάδα.

«Εκεί που χτυπάει η καρδιά μου»

Ο διακεκριμένος Ιταλός σκηνοθέτης, Πάολο Σορεντίνο, επιστρέφει με την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, η οποία συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 64ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών και κατέκτησε το Μεγάλο Οικουμενικό Βραβείο.

Ο - δύο φορές - βραβευμένος με Όσκαρ Σον Πεν, η βραβευμένη με Όσκαρ Φράνσις Μακ Ντόρμαντ και ο υποψήφιος για Όσκαρ Τζουντ Χιρς πρωταγωνιστούν στη δραματική ταινία, στην οποία ένας 50χρονος πρώην ροκ σταρ αναζητά έναν Ναζί, για να πάρει εκδίκηση για τον εξευτελισμό που είχε υποστεί κάποτε ο πατέρας του.

«Μυστηριώδης εξαφάνιση»

Ο βραβευμένος Βραζιλιάνος σκηνοθέτης, Έιτορ Ντάλια, παρουσιάζει ένα αγωνιώδες θρίλερ, γεμάτο ανατροπές και φρενήρεις ρυθμούς, το οποίο εκτυλίσσεται σε μία μέρα και θυμίζει κλασσικές χιτσκοκικές ταινίες.

Οι Αμάντα Σέιφριντ, Γουές Μπέντλεϊ, Nτάνιελ Σαντζάτα και Τζένιφερ Κάρπεντερ πρωταγωνιστούν στην ιστορία μιας νέας γυναίκας, η οποία, στο παρελθόν, υπήρξε θύμα απαγωγής ενός κατά συρροή δολοφόνου και, αφού κατάφερε να ξεφύγει, προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Η εξαφάνιση της αδερφής της την οδηγεί στην πεποίθηση πως ο ίδιος δολοφόνος επέστρεψε, για να εκδικηθεί, αλλά κανείς δεν την πιστεύει.

Ο σεναριογράφος της ταινίας, Aλισον Μπερνέτ, αναφέρει: «Μια νεαρή γυναίκα σε κίνδυνο, η οποία βρίσκει το θάρρος να εκδικηθεί τον άνθρωπο που της επιτέθηκε στο παρελθόν, είναι τα στοιχεία που κάνουν αυτήν την ιστορία τρομακτική και ταυτόχρονα ελκυστική. Ένα από τα πράγματα που με κάνουν υπερήφανο σε αυτήν την ταινία είναι πως, ενώ δεν βλέπουμε σχεδόν καθόλου βία, καταφέρνει να σε φοβίσει».

«Ο Διάβολος μέσα της»

Η ταινία τρόμου του Γουίλιαμ Μπρεντ Μπελ εκτυλίσσεται στην Ιταλία, όπου μια γυναίκα εμπλέκεται σε μια σειρά ανορθόδοξων εξορκισμών, στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τί συνέβη στη μητέρα της, η οποία κατά τη διάρκεια του δικού της εξορκισμού, 20 χρόνια πριν, σκότωσε 3 ανθρώπους. Δύο εξορκιστές, συνδυάζοντας την επιστήμη με τη θρησκεία, έρχονται αντιμέτωποι με το απόλυτο κακό τεσσάρων δαιμόνων.

«John Carter»

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Aντριου Στάντον («Finding Nemo», «Toy Story», «WALL-E»), επιστρέφει με την πρώτη live action ταινία του, παρουσιάζοντας μία φαντασμαγορική τρισδιάστατη περιπέτεια.

Η επιστημονικής φαντασίας ταινία βασίζεται στο ντεμπούτο μυθιστόρημα, «The Princess of Mars», του Aμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, δημιουργού του «Ταρζάν», μιας από τις πιο επιτυχημένες μυθιστορηματικές μορφές όλων των εποχών.

Ο Τζον Κάρτερ είναι ένας παραδειγματικός ήρωας για όλα τα είδη της ποπ κουλτούρας. Από μυθιστορήματα μέχρι comics, από έργα τέχνης μέχρι animation, από τη μικρή μέχρι τη μεγάλη οθόνη, ο χαρακτήρας έχει εμπνεύσει μερικά από τα πιο δημιουργικά μυαλά του τελευταίου αιώνα.

Με πρωταγωνιστές τους Τέιλορ Κιτς, Λιν Κόλινς, Σαμάνθα Μόρτον, Ντομινίκ Γουέστ, Τζέιμς Πιουρφόι, Πόλι Γουόκερ και Γουίλεμ Νταφόε, πριν από 100 χρόνια, ένας πρώην λοχαγός του Αμερικανικού Εμφυλίου, κουρασμένος από τον πόλεμο, μεταφέρεται με ανεξήγητο τρόπο στον πλανήτη 'Aρη. Εκεί εμπλέκεται σε μια επικών διαστάσεων διαμάχη, μεταξύ των κατοίκων του πλανήτη και - σαν από μηχανής Θεός- καλείται να σώσει τους εξωγήινους κατοίκους που απειλούνται με αφανισμό. Σε αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ο Τζον Κάρτερ ανακαλύπτει ξανά την ανθρωπιά του.

«Ελένα»

Η ρωσική δραματική ταινία του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ του Σάντανς 2011 και το βραβείο κριτικής επιτροπής στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών.

Μια ευγενική, γλυκιά γυναίκα, γεμάτη αγάπη και φροντίδα, μετατρέπεται σε δολοφόνο όταν ανακαλύπτει πως ο πιθανός θάνατος του άρρωστου συζύγου της θα διέκοπτε την επιδότηση του παιδιού της.

«Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο»

Ο πολυβραβευμένος Γαλλοαρμένιος σκηνοθέτης Ρομπέρ Γκεντιγκιάν εμπνέεται από το ποίημα του Βίκτωρος Ουγκώ, «Καλοί που είν' οι φτωχοί», και θίγει τις αξίες μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε κρίση, σε αυτήν την επίκαιρη και γεμάτη θετικά μηνύματα ταινία, η οποία συμμετείχε στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του 64ου Φεστιβάλ Καννών 2011 και ήταν υποψήφια για βραβείο Lux 2011.

Η έντονα πολιτικοποιημένη και βαθιά αισιόδοξη ταινία ξεκινάει με είκοσι απολύσεις, για να καταλήξει στον ορισμό της αλληλεγγύης, μέσα από μία ληστεία και ένα ταξίδι που δεν έγινε ποτέ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης