Η αξιολόγηση δομών και προσωπικού του Δημοσίου απασχόλησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.
Η αξιολόγηση δομών και προσωπικού του Δημοσίου απασχόλησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας ενημέρωσε το Συμβούλιο για το στάδιο της προόδου του εγχειρήματος, ενώ σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνεδρίασης επισήμανε ότι «χωρίς εθνική συνέργια δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα που είναι η ‘ναυαρχίδα’ των μεταρρυθμίσεων».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «αν θέλουμε να περάσουμε από την απαξίωση, στην καταξίωση του κράτους» οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία λειτουργικών και αποτελεσματικών κρατικών δομών.
Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι στο πλαίσιο της task force σε συνεργασία με το γαλλικό κράτος έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας επί επτά πυλώνων για την αναμόρφωση του κράτους: Τη δομή του κράτους και τη διαχείριση των λειτουργιών του, τη διαχείριση του δυναμικού, τις οικονομικές λειτουργίες, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την καλή νομοθέτηση, την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάργηση των νέων οργανισμών των υπουργείων, που μειώνουν τις δομές των θέσεων ευθύνης κατά 30%, δηλαδή μειώνονται από τις 5.428 σε 3.560 περίπου.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα Χάρτα δικαιωμάτων των επιχειρήσεων και του πολίτη για τις συναλλαγές τους με το κράτος.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Ρέππα, εκτός από την λειτουργία του κυβερνητικού συμβουλίου ακολουθεί και η δημιουργία τριών γενικών επιτροπών που ήδη έχουν συσταθεί και έχουν αναλάβει έργο, για τον διυπουργικό συντονισμό, την αξιολόγηση κάθε υπουργείου και την αξιολόγηση του προσωπικού στο κράτος και τα ΝΠΔΔ.
Η αξιολόγηση προσωπικού θα έχει στόχο να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι υπάλληλοι τους κράτους, μέσω μετακίνησης ή αξιοποίησής τους, σύμφωνα με τα όσα η επιτροπή αξιολόγησης κάθε υπουργείου θα υποδείξει.
«Η δέσμευση που είχαμε αναλάβει αφορά τη μείωση των εργαζόμενων στο δημόσιο κατά 150.000 έως το τέλος του 2015», είπε και πρόσθεσε ότι η μείωση θα προέλθει μέσω αποχωρήσεων από συνταξιοδοτήσεις και μέσω της πολιτικής για την κατάργηση ή συγχώνευση φορέων που είναι σε εξέλιξη.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια για τους υπάλληλους εκείνους «που όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησής τους, κρίνεται ότι θα πρέπει μέσω άλλων διαδικασιών να αξιοποιηθούν ή ακόμα και να απομακρυνθούν από το ελληνικό κράτος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ