Πολιτική
Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012 17:48

Ευ. Βενιζέλος: Να ξαναγράψουμε νέο εθνικό κεφάλαιο

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου θεσμικού και πολιτικού πλαισίου, που δεν θα επιτρέψει να ξαναζήσει η χώρα την περιπέτεια που ζει, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου θεσμικού και πολιτικού πλαισίου, που δεν θα επιτρέψει να ξαναζήσει η χώρα την περιπέτεια που ζει, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

Χρειάζεται να ξαναγράψουμε ένα νέο εθνικό συμβόλαιο, είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως μετά τη χθεσινή, ιστορική, όπως είπε, απόφαση διαμορφώνονται οι πραγματικές προϋποθέσεις επανόδου της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική γιατι ελαφρύναμε τις επόμενες γενιές αφαιρώντας 100 δισ. χρέους, είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα απέφυγε οριστικά τη χρεοκοπία. Χθες, αποκαταστήσαμε με τη βοήθεια των εταίρων και των πιστωτών μας και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού μια αδικία που είχε γίνει εις βάρος των επόμενων γενιών, τόνισε.

«Χθες, συνετελέσθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία», πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι ο πλανήτης βλέπει πλέον την Ελλάδα διαφορετικά. Η βλάβη που έχει επέλθει στη διεθνή επωνυμία της χώρας, είπε ο κ. Βενιζέλος, αρχίζει σιγά σιγά να αντιστρέφεται.

Υποστήριξε ακόμη πως πρέπει να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, ενώ σημείωσε πως όσοι ζουν στην πλάνη της επαναδιαπραγματευσης είναι μακριά από την πραγματικότητα. Χαίρομαι που εγκαταλείφθηκε η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε, μεταξύ άλλων, πως γράφεται στην ιστορία ένα πολύ μεγάλο χρηματοοικονομικό και δημοσιονομικό γεγονός. «Μας δίνεται μια τεράστια ευκαιρία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο», ανέφερε, ενώ σημείωσε πως είναι στα χέρια των Ελλήνων το κλειδί για να αποκτήσουμε και πάλι τη δημοσιονομική μας πειθαρχία.

Παραδέχτηκε πάντως πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε λάθη και είπε πως «οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ» για τις θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού, στον κάθε Έλληνα και στην κάθε Ελληνίδα προσωπικά. «Οφείλουμε να κοιτάξουμε στα μάτια τον κάθε συμπολίτη μας και να του πούμε και ένα μεγάλο συγνώμη για ιστορικά λάθη και παραλείψεις που βαραίνουν και τη δική μας παράταξη», συμπλήρωσε.

Το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου και αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το σύνολο της ευθύνης όταν κάποιοι άλλοι κρύβονταν, είπε ο κ. Βενιζέλος. Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε προσδοκίες, καθυστερήσαμε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις, αργήσαμε να κάνουμε ρίξεις με συντεχνίες, ανέφερε, ασκώντας παράλληλα κριτική στις υπόλοιπες παρατάξεις για τη στάση που κράτησαν.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εξάλλου και στη «συνεχή διαπραγματευτική μάχη» που έδωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Αγωνιστήκαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου δίπλα δίπλα. Και συνεχίσαμε με τη νέα κυβέρνηση», ανέφερε. Συνεχίζουμε, πρόσθεσε, παρότι υπάρχει πάντα η ελληνική ιδιορρυθμία που κάποιοι θέλουν να είναι συμπολιτευμένη αντιπολίτευση ή αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση χωρίς να καταλαβαίνουν τη μεγάλη ευκαιρία που απεμπολούν.

Στόχος μας είναι η νίκη

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει «να μετατρέψουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ σε ένα γνήσια λαϊκό και πατριωτικό κίνημα». «Πικράναμε το λαό, αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας», είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης «σε όλους αυτούς πουν θα έπρεπε να είναι μαζί μας και θα είναι μαζί μας».

«Στόχος μας είναι η νίκη. Πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ανατροπή των δημοσκοπήσεων», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε ότι τώρα αρχίζει η μάχη. «Ξαναγράφουμε τους όρους της σχέσης μας με το λαό.»

Έκανε λόγο εξάλλου για την ανάγκη δημιουργίας μιας «νέας κοινωνικής συμμαχίας» με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και βιοτέχνες, «δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση» και είπε πως στόχος είναι «να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα».

Χρυσοχοΐδης και Διαμαντοπούλου στηρίζουν Βενιζέλο

Εν τω μεταξύ, τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν σήμερα δύο εκ των κορυφαίων στελεχών του κινήματος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Αννα Διαμαντοπούλου.

«Η χώρα και το ΠΑΣΟΚ χρειάζονται σήμερα ηγεσία με γνώση, εμπειρία, ικανότητα και αποδεδειγμένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο εθνικό χρέος. Για αυτό και με δεδομένη την προσφορά και τη συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς και την τοποθέτησή του στην Εθνική Συνδιάσκεψη, στηρίζω την υποψηφιότητά του», είπε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.

«Έχοντας συνεισφέρει με την άποψη μου στην ανάγκη βαθιάς μεταρρυθμιστικής πολιτικής και με την πρόταση μου για την κρίση και το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα που παράγει, πιστεύω και ελπίζω στην ανάγκη σύνθεσης και κοινής δράσης με στόχο την αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ και την εκ νέου πλειοψηφική έκφραση της δημοκρατικής παράταξης, ανατρέποντας το σημερινό εκλογικό τοπίο. Η μάχη έτσι μπορεί να κερδηθεί», πρόσθεσε.

Προσερχόμενος νωρίτερα στη συνδιάσκεψη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι θα στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο για πρόεδρο του κινήματος.