Σε «λογική σπασμένου τηλεφώνου» απέδωσε ο Παν. Νικολούδης το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις για το επίμαχο έμβασμα του 1 εκατ. ευρώ, ενώ δήλωσε έκπληκτος για όσα είδε δημοσιευμένα σε σχέση με όσα είχε πει στην Επιτροπή Θεσμών.
Kανείς δεν με όρισε κήνσορα ηθικής του πολιτικού κόσμου και καμίας κοινωνικής ομάδας, τόνισε ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος κλήθηκε εκ νέου για διευκρινίσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά τη δήλωσή του για το επίμαχο έμβασμα του 1 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.
Μεταξύ άλλων ο αντεισαγγελέας απέδωσε τον θόρυβο που προκλήθηκε «σε λογική σπασμένου τηλεφώνου», δήλωσε έκπληκτος για όσα είδε δημοσιευμένα -«με γαρνιτούρες» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- σε σχέση με όσα είχε πει κατά την πρώτη του εμφάνιση στην Επιτροπή και επανέλαβε ότι μετά τον έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω ποσό ήταν νόμιμο. Παράλληλα αρνήθηκε εκ νέου να αναφερθεί σε όνομα, καθώς όπως σημείωσε, σε διαφορετική περίπτωση θα είχε ποινικές συνέπειες για παράβαση καθήκοντος.
«Πολιτικό πρόσωπο με την ευρύτερη έννοια»
«Η δήλωσή μου αφορούσε πολιτικό πρόσωπο με την ευρύτερη έννοια, από αυτά που είναι υπόχρεα για δήλωση "πόθεν έσχες"», διευκρίνισε ο κ. Νικολούδης, απαντώντας στις επίμονες παροτρύνσεις όλων των μελών της Επιτροπής Θεσμών, για το αν στην προηγούμενη δήλωσή του εννοούσε ή όχι βουλευτή και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι από τον έλεγχο που έγινε, μετά από έγγραφη επώνυμη αναφορά, διαπιστώθηκε ότι το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που εξήχθη στο εξωτερικό, ήταν απολύτως νόμιμο.
Εξάλλου, όπως επεσήμανε, ο έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής της οποίας προεδρεύει, είναι για παράνομη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και δεν μπορεί να έχει σχέση με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής για τα «πόθεν έσχες» των υπόχρεων πολιτικών προσώπων.
«Δεν έκανα ελέγχους στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Αλλωστε, αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής», σημείωσε και εξήγησε πως «έγιναν στοχευμένοι έλεγχοι σε ένα μεγάλο χαρακτηριστικό δείγμα, σε εκείνους που θεωρώ περισσότερο ύποπτους, όχι, όμως, από τους υπόχρεους του "πόθεν έσχες" πολιτικούς, για τους οποίους ο έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο με αναφορά - καταγγελία».
Δεν είπα για 300 της Βουλής
«Είχα πει ότι ένας ή μία στα 300 άτομα, από το δείγμα των μη υποχρέων, έβγαλε ένα εκατομμύριο και αυτά (τα χρήματα) ήταν απολύτως νόμιμα. Το διευκρίνισα όταν ρωτήθηκα. Ένας στα 300 άτομα δεν δείχνει Βουλή, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Μίλησα για δείγμα ελέγχου 300 ατόμων, σε σύνολο πάνω από 4.300 περιπτώσεις», ισχυρίστηκε ο κ. Νικολούδης και επανέλαβε πως «η ουσία των όσων ήθελα να πω και στόχος μου ήταν ότι τα χρήματα για τα οποία έκανα λόγο ήταν νόμιμα». «Ως δικαστικός λειτουργός, αλλά και ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής αισθάνθηκα την ανάγκη ότι έπρεπε να το πω ... δεν είναι δική μου δουλειά να καθιερώσω κώδικα δεοντολογίας».
«Μου ζητούσαν να παραβιάσω τον νόμο»
«Για μένα λειτούργησε στις δηλώσεις μου η λογική του σπασμένου τηλεφώνου. Τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά, όταν κάποιοι άλλοι, ανεύθυνοι, βάρυναν τα όσα είπα και ζητούσαν να πει ο εισαγγελέας ονόματα. Έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μου. Μου ζητούσαν να παραβιάσω τον νόμο και να δώσω ονόματα. Αντιμετώπισαν, όμως, την πείσμονα σιωπή μου γιατί αυτό επιβάλει ο νόμος. Διαφορετικά θα είχα ποινικές συνέπειες για παράβαση καθήκοντος. Η απλή ανάγνωση των πρακτικών πείθει αρκετά», υποστήριξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
«Θα μπορούσε κάποιος να έρθει στην Επιτροπή να διασύρει τον πολιτικό κόσμο και να έφευγε με συγχαρητήρια όπως συνέβη με εμένα; Πλανάται πλάνην οικτρά», παρατήρησε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Κανένας δεν με όρισε κήνσορα ηθικής του πολιτικού κόσμου και καμίας κοινωνικής ομάδας. Κήνσορας ηθικής δεν υπάρχει από τη ρωμαϊκή εποχή. Πώς δεν το σκέφτηκαν εκείνοι, που, στο όνομα της ηθικής, ζητούσαν να παραβιάσω διατάξεις και νόμους; Η ουσία των όσων είπα στην Επιτροπή Θεσμών και την επαναλαμβάνω και σήμερα ήταν ότι τα χρήματα για τα οποία έκανα λόγο ήταν νόμιμα». «Αν λύγιζα και έλεγα, στο όνομα της ηθικής, το όνομα, πού θα έβρισκα φύλο συκής να κρύψω τη γύμνια της ηθικής; Ποίος με έβαλε φύλακα της ηθικής του πολιτικού κόσμου;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.