Κάλεσμα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ να δράσει εντός των επόμενων ημερών βάσει των προτάσεων του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Κάλεσμα στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ να δράσει εντός των επόμενων ημερών βάσει των προτάσεων του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου απηύθυνε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Το συμβούλιο συγκλήθηκε μετά από τις καταγγελίες για σφαγή δεκάδων αμάχων -κυρίως γυναικών και παιδιών- από καθεστωτικές δυνάμεις στην πόλη Χομς.
Η συριακή κυβέρνηση απέτυχε να τηρήσει την υποχρέωσή της για προστασία του ίδιου της του λαού και αντίθετα προχώρησε σε πολλές πόλεις σε στρατιωτικές επιθέσεις και σε δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των πολιτών της, είπε ο Μπαν.
Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι ο Ασαντ προχώρησε «κυνικά» σε επιθέσεις παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Αναν.
«Πόσο κυνικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και την ώρα που ο Άσαντ συναντώταν με τον Κόφι Αναν ο συριακός στρατός εξαπέλυε νέα επίθεση στην Ιντλίμπ και συνέχιζε τις βιαιότητες στη Χάμα, τη Χομς και τη Ραστάν;» διερωτήθηκε.
Παράλληλα αρνήθηκε να εξισώσει τους «προμελετημένους φόνους» με τους πολίτες που αμύνονται. «Απορρίπτουμε οποιαδήποτε εξίσωση μεταξύ προμελετημένων φόνων από την στρατιωτική μηχανή της κυβέρνησης και των ενεργειών πολιτών που βρίσκονται υπό πολιορκία και οδηγούνται στην αυτοάμυνα», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η Κλίντον κάλεσε την Κίνα και τη Ρωσία να αλλάξουν στάση στο ζήτημα. «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα όλα τα κράτη, ακόμη και εκείνα που στο παρελθόν έχουν εμποδίσει τις προσπάθειές μας, να υποστηρίξουν το σχέδιο που έχει προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος», σημείωσε.
«Σοβαρά συμπεράσματα» για την κατάσταση στη Συρία ζήτησε να εξαχθούν από τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. «Παραμένει (η κατάσταση) αιτία βαθιάς ανησυχίας για τη Ρωσία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «χειραγωγήθηκε» όσον αφορά την κρίση στη Συρία, όπως είχε συμβεί και με τη Λιβύη.
Οι μονομερείς κυρώσεις, οι προσπάθειες να ευνοηθεί μια αλλαγή των αρχών στη Δαμασκό και οι ενθαρρύνσεις που δόθηκαν στην ένοπλη συριακή αντιπολίτευση συνιστούν «επικίνδυνες συνταγές γεωπολιτικού σχεδιασμού, οι οποίες μπορούν μόνον να καταλήξουν σε μια επέκταση της σύγκρουσης», συνέχισε ο Λαβρόφ.
Οι αλλαγές στον αραβικό κόσμο «δεν μπορούν να επιτευχθούν εξαπατώντας τη διεθνή κοινότητα ούτε χειραγωγώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας», υπογράμμισε.
Η εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Ασαντ ξεκίνησε ένα χρόνο πριν. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας έχουν σκοτώσει περισσότερους από 7.500 ανθρώπους. Η Δαμασκός υποστήριξε το Δεκέμβριο ότι «τρομοκράτες» έχουν σκοτώσει πάνω από 2.000 στρατιώτες και αστυνομικούς.