Εντονες αντιδράσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή πυροδότησε η απαίτηση του Eurogroup να μην υπάρξει προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων ιδιωτών κατόχων ομολόγων.
Εντονες αντιδράσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή πυροδότησε η απαίτηση του Eurogroup να μην υπάρξει προνομιακή μεταχείριση των Ελλήνων ιδιωτών κατόχων ομολόγων. Με παρεμβάσεις τους τα κόμματα εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και ζητούν αποσαφήνιση των προθέσεών της για το τι μέλλει γενέσθαι με τους μικροομολογιούχους.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup είναι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά αποζημίωση και πρόσθεσε ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί αναλυτικά στην Αθήνα.
Πάντως, το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε στο τ/σ ΣΚΑΙ πως «εν ευθέτω χρόνω» θα ανακοινωθούν οι πρωτοβουλίες για τους ιδιώτες ομολογιούχους που πλήττονται από το «κούρεμα» του χρέους, αρνήθηκε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, επικαλούμενος ενδεχόμενα νομικά προβλήματα.
«Προστατεύουμε αυτή τη στιγμή την ίδια τη χώρα από νομικά προβλήματα, πάνω απ' όλα η προστασία της χώρας», τόνισε.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχθηκε για το ζήτημα σφοδρά πυρά από τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ Γιάννη Βρούτση. Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης τον επέκρινε έντονα, καθώς, όπως ανέφερε «πριν από μια βδομάδα (7/3 στο Real FM) ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωνε πως "θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης απωλειών" για τους πολίτες που, αντί να καταθέσουν τα λεφτά τους στις τράπεζες, είχαν πάρει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου». «Χθες, ο κ. Γιούνγκερ ανακοίνωσε ότι το Eurogroup πήρε διαβεβαίωση από τον κ. Βενιζέλο ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αποζημίωση, είτε άμεση, είτε έμμεση προς τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα που κατέχουν ελληνικά ομόλογα» προσθέτει ο κ. Βρούτσης και βάλλει με δριμύτητα κατά του υπουργού Οικονομικών:
«Αποδεικνύεται, έτσι, πως ο κ. Βενιζέλος άλλα λέει δημοσίως στους πολίτες και άλλα στις κλειστές συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες. Τα ψέματά του, τα "είπα - ξείπα", οι επιπολαιότητες και οι αντιφάσεις του δεν έχουν τελικά ούτε αρχή ούτε τέλος. Προτού ακόμη αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ο ερχόμενος αντιγράφει τις πρακτικές του απερχόμενου. Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος;».
Επείγουσα τροπολογία με την οποία ζητεί να αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο την υποχρέωση αποζημίωσης των ιδιωτών που αγόρασαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου πρωτογενώς, αξίας έως και 100.000 ευρώ, κατέθεσε ο ΛΑΟΣ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2149993 .
Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές που υπογράφουν την τροπολογία, η μετατροπή της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI) από εθελοντική σε υποχρεωτική, ύστερα από την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CAC’s), είχε ως συνέπεια να ενταχθούν στη διαδικασία του «κουρέματος» ακόμα και φυσικά πρόσωπα.
Σε αυτά, προσθέτουν, «συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες Έλληνες πολίτες που επένδυσαν τα χρήματά τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος, και σήμερα βρίσκονται στην απελπιστική κατάσταση να χάνουν σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεών τους».
Ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος σημειώνει ότι «η απαράδεκτη απόφαση του Eurogroup [...] κατά τραγικό τρόπο, γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση».
Τονίζει ακόμη ότι «η διαφαινόμενη υπαναχώρηση του Ευαγγ. Βενιζέλου από ρητές δεσμεύσεις του έναντι των ομολογιούχων, αφήνει έκθετο τον ίδιο και την κυβέρνηση» και συνεχίζει σε σκληρή γλώσσα: «Συμπολίτες μας, που εμπιστεύθηκαν τις αποταμιεύσεις τους στο ελληνικό δημόσιο, εμπαίζονται και στην ουσία κινδυνεύουν να δουν να εξαϋλώνονται οικονομίες μιας ζωής».
Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται «να μην υπαναχωρήσει και να τιμήσει στο ακέραιο ο ίδιος και η συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) τις δεσμεύσεις για κάλυψη των ζημιών των εργαζομένων της πρώην ΟΑ και των φυσικών προσώπων, κατόχων ομολόγων του δημοσίου».
Σχετική επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη , αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, που εμπιστεύτηκαν τους κόπους μιας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, παρακολουθούν άναυδοι, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, να βρίσκονται ζημιωμένοι» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2149801 .
Αυτό, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, αποτελεί μια πρωτόγνωρη αδικία. Σε αυτό το πλαίσιο ρωτά τον Πρωθυπουργό αν υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση των ομολογιούχων ιδιωτών του ελληνικού δημοσίου και ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η «πρωτόγνωρη αδικία».
Σχόλιο για την ανάγκη διασφάλισης των φυσικών προσώπων που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα έγινε και από τη Δημοκρατική Αριστερά. «Και ο μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών των ιδιωτών ομολογιούχων από το κούρεμα, που μετά την κατακραυγή υπόσχονταν τα κυβερνητικά στελέχη, απορρίπτεται δια του Eurogroup», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Η πληγή, όμως, δεν μπορεί να μένει ανοικτή. Τόσο η ανακεφαλαίωση των ασφαλιστικών ταμείων όσο και η διασφάλιση των ομολογιούχων- αποταμιευτών πρέπει με κάθε τρόπο να προχωρήσει», συμπληρώνεται.