Στον εισαγγελέα Εφετών για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης αποφάσισε να στείλει ομόφωνα η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, άλλες δύο από τις 24 συνολικά δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που ελέγχθηκαν από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.
Στον εισαγγελέα Εφετών για ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης αποφάσισε να στείλει ομόφωνα η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής, άλλες δύο από τις 24 συνολικά δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που ελέγχθηκαν από τους ορκωτούς ελεγκτές λογιστές.
Πρόκειται για τους Κυριάκο Βελόπουλο (βουλευτή του ΛΑΟΣ) και Κωνσταντίνο Δρούτσα (τέως ευρωβουλευτή του ΚΚΕ). Υπενθυμίζεται ότι στον εισαγγελέα Εφετών παραπέμφθηκαν και οι υποθέσεις του συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρου Κούβελου και του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Δημητρακόπουλου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Βαγγέλη Αργύρη, μετά την υποβολή των πορισμάτων των ορκωτών ελεγκτών λογιστών, για την λίστα του υπουργείου Οικονομικών με εμβάσματα πάνω από 100.000 σε τράπεζες του εξωτερικού, ελέγχθηκαν 24 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2010, χρήσης του 2011. Από αυτές, μόνο τρεις περιπτώσεις βρέθηκαν ανακριβείς.
«Για τις 20 περιπτώσεις πολιτικών έγινε ο διασταυρωτικός έλεγχος αλλά δεν διαπιστώθηκε παράβαση του νόμου για το πόθεν έσχες», διαβεβαίωσε ο κ. Αργύρης.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου ανέφερε επίσης ότι οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με την ανάρτηση όλων των δηλώσεων πόθεν έσχες στο διαδίκτυο.
Ο κ. Αργύρης δεν θέλησε να πει περισσότερα σε ότι αφορά όσους έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό, ενώ τόνισε ότι «η ανακρίβεια θα καταγραφεί στις εκθέσεις που θα συνταχθούν και θα σταλούν στον εισαγγελέα». Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να παίξει «το παιχνίδι της ονοματολογίας», διευκρινίζοντας ότι τα ονόματα έχουν ήδη διαβιβαστεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, οι οποίες και θα χειριστούν ανάλογα τις περιπτώσεις των μελών τους.
«Η όποια παράβαση διαπιστώθηκε, μετά την διασταύρωση των στοιχείων και των παραστατικών πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Εξετάσαμε το ενδεχόμενο να προδημοσιεύσουμε τις περιπτώσεις. Όμως ο νόμος είναι σαφής. Δεν μπορεί να γίνει επιλεκτική δημοσιοποίηση».
Από την πλευρά του, ο τέως ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Δρούτσας επισήμανε με δήλωσή του ότι ο ίδιος δεν έκρυψε τίποτα, ούτε είχε λόγο, όπως είπε, να κρύψει. «Εκ παραδρομής, στη δήλωση του Πόθεν έσχες αναφέρεται ότι το εν λόγω ποσό βρίσκεται κατατεθειμένο στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ταυτόχρονα στα συνοδευτικά δικαιολογητικά της δήλωσης του Πόθεν έσχες καταθέτω τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι το συγκεκριμένο ποσό βρίσκεται σε τράπεζα του εξωτερικού», σημείωσε ο κ. Δρούτσας, προσθέτοντας ότι «το ποσό προήλθε από πώληση περιουσιακών μου στοιχείων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ