Αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς τους σε ό,τι αφορά το έλλειμμα άφησε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.
Αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς τους σε ό,τι αφορά το έλλειμμα άφησε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.
Υποστήριξε πάντως ότι η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων ήταν αναπόφευκτη υπό την πίεση της Eurostat, μετά από την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων που είχαν δοθεί στην Ελλάδα να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία.
Ο κ. Χριστοδούλου χαρακτήρισε «άστοχη» τη δήλωση Γ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», καθώς και «ατυχή για τις αγορές» τη δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιζόταν δανεισμός από την Γερμανία.
«Ενώ οι αγορές άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν: ''Καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;''. Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται; Κι εγώ, αρκέστηκα να πω, μη μου χαλάτε την αγορά;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Παναγιώτη Κουρουπλή, αν μπορούσε να αποφευχθεί η αναθεώρηση του ελλείμματος, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε: «Έχοντας δουλέψει με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ζανιά (σ.σ. πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), δεν νομίζω πως ήταν η δική τους αυτούσια βούληση να αναθεωρήσουν από μόνοι τους τους αριθμούς. Υπήρχε μία στενή παρακολούθηση από την Eurostat, η οποία ακολουθούσε και κομμάτια τα οποία εφάπτονταν και του δικού μου χώρου όσον αφορά το μέγεθος του χρέους, την αποτίμηση των κρυμμένων πράξεων παραγώγων, όπως το χρέος που είχαμε φτιάξει υπό τη μορφή swap με τη Goldman Sachs. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο τότε υπουργός είχε την πολυτέλεια να το αποφύγει αυτό ή όχι».
Στην εξεταστική επιτροπή κατέθεσε και ο πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλης Κοντοπυράκης, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρόβλημα δεν είναι που μια νέα κυβέρνηση ήρθε και έδωσε διαφορετική πρόβλεψη για το έλλειμμα, αλλά ότι κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως είπε ψέματα».
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να είχαν ληφθεί μέτρα για την μετρίαση τουλάχιστον, των επιπτώσεων της κρίσης, ο πρώην επικεφαλής της ΕΣΥΕ, εκτίμησε πως σε οικονομικό επίπεδο «εάν η χώρα είχε αντιδράσει εγκαίρως απ' όλες τις πλευρές, θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα».
Ο κ. Κοντοπυράκης υποστήριξε πάντως πως ποτέ δεν υπήρξαν «μαγειρέματα» των στατιστικών στοιχείων, αλλά «αδυναμίες του συστήματος»: «Είχαμε εκατόν σαράντα έξι ασφαλιστικά ταμεία, εκ των οποίων τα περισσότερα δεν είχαν ποτέ ισολογισμούς. Πήγαιναν οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας στην κυριολεξία στα γραφεία, να βρουν κάποια στιγμή κάποιον του ασφαλιστικού φορέα για να μπορέσουν να καταγράψουν αυτά τα πράγματα. Στους δήμους, αφού βγάλαμε τις κοινότητες, πήγαμε σε περίπου χίλιους 1040-1050 δήμους, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα τι πάει να πει κομπιούτερ. Δεν υπήρχαν στοιχεία. Δεν υπήρχαν ισολογισμοί. Το ίδιο πράγμα γινόταν και με τα τριακόσια περίπου ΝΠΔΔ. Στα νοσοκομεία, που ήταν λιγότερα, ήταν κάπως πιο εύκολη η δουλειά».
«Τις πρώτες μέρες της καινούριας κυβέρνησης το 2009, ο κ. Πάγκαλος καθημερινώς έλεγε ότι πρέπει να εξετάσουμε πόσα από αυτά τα χρέη είναι πραγματικά. Θα τα εξέταζαν και εν συνεχεία θα ρωτούσαν τη Eurostat αν θα μπορούσαν να τα βάλουν στα χρόνια στα οποία έγιναν. Η Eurostat μου απάντησε ρητώς αρνητικά, λέγοντας πως τα χρέη αυτά θα μπουν στο έτος που βεβαιώθηκαν. Όταν λοιπόν θέλησαν να στείλουνε δελτίο με χρέη νοσοκομείων 2,5 δισ. στο έτος 2008, εγώ εξέφρασα την αντίρρησή μου, αλλά ουδέποτε εισακούστηκα», ανέφερε ο κ. Κοντοπυράκης.
Ο πρώην επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας εξέφρασε εξάλλου την πικρία του για τη μεταχείριση που είχε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας μάλιστα πως ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημοσίων Οικονομικών της Eurostat, Λούκα Ασκολι, του είχε διαμηνύσει λίγες μέρες πριν από την αποπομπή του, πως ο τότε υπουργός Οικονομικών, «θα τον χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ