Έκκληση προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να δεχθεί χωρίς άλλες ενστάσεις την ένταξη των αμερικανικών αερομεταφορέων στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) απευθύνουν σε ανοιχτή επιστολή κορυφαίοι Αμερικανοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και πέντε Νομπελίστες.
Έκκληση προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να δεχθεί χωρίς άλλες ενστάσεις την ένταξη των αμερικανικών αερομεταφορέων στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) απευθύνουν σε ανοιχτή επιστολή κορυφαίοι Αμερικανοί οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και πέντε Νομπελίστες. Θεωρούν ότι η επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει τις αεροπορικές συγκοινωνίες στο πρόγραμμα, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, αποτελεί σωστή κίνηση στην κατεύθυνση της μείωσης στην παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ινδία, Ρωσία και πολλοί γίγαντες της αεροπλοΐας έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στο ETS, καθώς θα υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρίες να πληρώνουν ειδικό φόρο, ανάλογα με τις - επιβλαβείς για το περιβάλλον- εκπομπές που παράγουν. Πριν από μερικές εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Κομισιόν δια στόματος Χίλαρι Κλίντον ότι θα λάβουν τα «κατάλληλα μέτρα», εάν οι Ευρωπαίοι δεν βάλουν φρένο στα σχέδιά τους, ενώ η Κίνα ήδη προχώρησε σε αντίποινα παγώνοντας την παραγγελία δεκάδων Airbus.
«Σας ικετεύουμε να υποστηρίξετε τις καινοτόμες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κοστολογήσει τον άνθρακα από τις αερομεταφορές μέσω του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων ή, τουλάχιστον, να πάψετε να αντιτίθεστε ενεργά στις προσπάθειες αυτές», αναφέρουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι από τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Στάνφορντ, Κολούμπια, Πρίνστον και Μπέρκλεϊ μεταξύ άλλων.
Προειδοποιούν επίσης ότι το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αεροσκάφη πρέπει να αντανακλά το κόστος των εκπομπών για την κοινωνία, διαφορετικά η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει να μην επενδύει ενεργά σε τεχνολογίες με στόχο τον περιορισμό τους. Έχει υπολογιστεί ότι οι εκπομπές από τις αερομεταφορές αποτελούν μόλις το 3% επί του συνόλου των εκπομπών CO2, όμως το ποσοστό αναμένεται να τετραπλασιαστεί έως το 2050.
«Σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται μιας συμμαχίας απρόθυμων χωρών, οι οποίες αρνούνται να κοστολογήσουν αυτόν τον κίνδυνο του κλάδου της εμπορικής αεροπορίας», συνεχίζουν στην επιστολή τους οι 26 οικονομολόγοι. «Αντί να εναντιώνεστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σας καλούμε να υποστηρίξετε τις προσπάθειές της να κοστολογήσει τον άνθρακα στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας».
Η επιστολή αποκτά ιδιαίτερη αξία στον απόηχο διαμαρτυριών ακόμη και από ευρωπαϊκές εταιρίες που φοβούνται ότι το ETS θα τους προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες. Μόλις προχθές, η Airbus και 6 μεγάλες αεροπορικές εταιρίες ζήτησαν από την Κομισιόν να καθυστερήσει την επιβολή του φόρου, προειδοποιώντας την ότι θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας και παραγγελίες από την Κίνα ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.