Πολιτιστικά
Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 10:58

Εβδομάδα πολλαπλών επιλογών

Ο καταιγισμός από νέες ταινίες που θα δεχτούν αυτή την εβδομάδα οι σινεφίλ θα τους προκαλέσει ευχάριστο πονοκέφαλο, αφού η διαδικασία επιλογής προβολής εμπεριέχει πολλές δελεαστικές προτάσεις.

Ο καταιγισμός από νέες ταινίες που θα δεχτούν αυτή την εβδομάδα οι σινεφίλ θα τους προκαλέσει ευχάριστο πονοκέφαλο, αφού η διαδικασία επιλογής προβολής εμπεριέχει πολλές δελεαστικές προτάσεις. Τρισδιάστατη περιπέτεια και διαχρονική ιστορία αγάπης, θρίλερ, δράμα, κωμωδίες αλλά και τρεις εγχώριες παραγωγές συνθέτουν το ελκυστικό νέο πρόγραμμα.

"W.E."

Η αισθηματική ταινία της Μαντόνα υμνεί την αναζήτηση της πραγματικής αγάπης, μέσω ενός από τα πιο διάσημα ρομάντζα της ιστορίας, σκιαγραφώντας τον έρωτα της χαρισματικής Aμερικανίδας Γουόλις Σίμπσον (Αντρέα Ράισμποροου) και του Βασιλιά Εδουάρδου Η΄ (Τζέιμς Νταρσί). Η ταινία συμμετείχε στα Φεστιβάλ Βενετίας και Τορόντο και ήταν υποψήφια για Όσκαρ κοστουμιών, Χρυσή Σφαίρα μουσικής και καλύτερου τραγουδιού.

"Το τελικό χτύπημα"

Ο Ισλανδός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην πρωτότυπη ταινία "Ρέικιαβικ - Ρότερνταμ", το 2008, δυο χρόνια μετά, αποφάσισε να γυρίσει το αστυνομικό αυτό θρίλερ και για τον αγγλόφωνο κινηματογράφο. Το - χολιγουντιανών προδιαγραφών- ριμέικ, με πρωταγωνιστές τον - υποψήφιο για Όσκαρ- Μαρκ Γουόλμπεργκ και την Κέιτ Μπέκινσεϊλ, ακολουθεί έναν πρώην διαβόητο λαθρέμπορο που προσπαθεί να μπει στον ίσιο δρόμο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εργαζόμενος σε εταιρεία σεκιούριτι. Οι πειρασμοί όμως είναι πολλοί...

"Άσπρος, άσπρος κόσμος - Η όπερα του μεταλλωρύχου"

Ο Σέρβος σκηνοθέτης Όλεγκ Νόβκοβιτς εμπνέεται από τον Οιδίποδα του Σοφοκλή και δημιουργεί μια σύγχρονη ταινία, με στοιχεία αρχαιοελληνικής τραγωδίας, η οποία εξερευνά τη μοίρα, την αμαρτία και τη δύναμη της αυτοθυσίας.

"Ταξίδι 2: το μυστηριώδες νησί 3-D"

Η οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας του Μπραντ Πέιτον είναι η συνέχεια της μεγάλης κινηματογραφικής επιτυχίας "Ταξίδι στο κέντρο της γης", της πρώτης ζωντανής ταινίας δράσης που γυρίστηκε ψηφιακά σε τρεις διαστάσεις. Ο Τζος Χάτσερσον επιστρέφει στον ρόλο του νεαρού τυχοδιώκτη Σον Άντερσον, με τους Ντουέιν Τζόνσον, Μάικλ Κέιν, Λούις Γκάζμαν, Βανέσα Χάτζενς και Κριστίν Ντέιβις στο πλευρό του.

"Η Πεντάμορφη και το τέρας 3D"

Το κλασικό παραμύθι που έγινε ταινία το 1991, ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε για Όσκαρ όπως, επίσης, ήταν η πρώτη δημιουργία της Disney που ήταν υποψήφια μετά το "Μary Poppins", ενώ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας στην κατηγορία μιούζικαλ ή κωμωδία και το Όσκαρ καλύτερης μουσικής και καλύτερου τραγουδιού. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, οι Γκάρι Τρασντέιλ και Κερκ Γουάιζ επαναφέρουν στις αίθουσες σε τρισδιάστατη έκδοση τη ρομαντική αυτή ιστορία αγάπης.

"Κολλητοί με παιδί"

Η Νεοϋορκέζα κωμικός Τζένιφερ Γουέστφελντ γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε αυτή την ανεξάρτητη κωμωδία, η οποία περιστρέφεται γύρω από τη ζωή των σύγχρονων ζευγαριών της μεγαλούπολης και διαθέτει ένα ταλαντούχο καστ που αποτελείται από τους Κρίστεν Γουίγκ, Τζον Χαμ, Άνταμ Σκοτ, Μέγκαν Φοξ και Έντουαρντ Μπερνς. Ο Τζέισον και η Τζούλι είναι χρόνια φίλοι και αποφασίζουν να τα βάλουν με το κατεστημένο. Βάζουν σε εφαρμογή την πρωτοποριακή τους ιδέα να κάνουν ένα παιδί μαζί, αλλά να ζουν την ερωτική τους ζωή χώρια. Όλα αρχίζουν καλά, αλλά η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει.

"Η πηγή των γυναικών"

Ο Ρουμάνος στην καταγωγή -αλλά εγκατεστημένος πια στη Γαλλία- σκηνοθέτης, Ράντου Μιχαλεάνου βασίζεται στην κωμωδία του Αριστοφάνη και παρουσιάζει την ηρωίδα της κωμικής του ταινίας ως μία μοντέρνα Λυσιστράτη, η οποία διεκδικεί την ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών στο εξωτικό Μαρόκο. Η ταινία είχε επίσημη συμμετοχή στο τμήμα "Ένα Κάποιο Βλέμμα" του Φεστιβάλ των Καννών, όπου κατέπληξε το κοινό.

Εγχώριες πρεμιέρες

"Πρώτη ύλη"

Το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Καρακέπελη παρουσιάζει τις σκοτεινές πλευρές της ανακύκλωσης μεταλλικών υλικών που συγκεντρώνονται από πλανόδιους, παράγοντας πλούτο για κάποιους.

Η ταινία βραβεύτηκε ως το καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Χαλκίδας, έχει κερδίσει τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας και ήχου, έχει αποσπάσει την ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ζυρίχης και συνεχίζει τη μεγάλη φεστιβαλική πορεία της σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

"Κωλόπαιδα"

Η δραματική ταινία του Στέλιου Καμμίτση -με τους Γιώργο Καφετζόπουλο, Αινεία Τσαμάτη, Διογένη Σκαλτσά, Ιωάννα Κολλιοπούλου- εκτυλίσσεται σε χρονικό διάστημα 12 ωρών, στα Εξάρχεια, με κεντρικά πρόσωπα τρεις φίλους.

"Δεμένη κόκκινη κλωστή"

Ο Κώστας Χαραλάμπους απεικονίζει τη σκληρή ιστορική περίοδο του 1945, αναδεικνύοντας τις ψυχικές, ηθικές και πνευματικές αλλαγές που αποφέρει ο πόλεμος στον άνθρωπο, με πρωταγωνιστές τους Θάνο Σαμαρά, Τάσο Νούσια, Στεφανία Γουλιώτη, Έφη Γούση, Τάσο Παλαντζίδη, Ανέστη Βλάχο, Σπύρο Μπιμπίλα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης