Την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσαν το τμήμα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Την ανάγκη ολιστικής αντιμετώπισης της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, κατά την ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσαν το τμήμα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα πορίσματα έρευνας που διενεργήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας και διευθύντριας του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χ. Ζαραφωνίτου. Η έρευνα έγινε μεταξύ καταστηματαρχών και αστυνομικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Πειραιά, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο 2010.
«Η εγκληματικότητα στην πόλη έχει προσλάβει τέτοιες διαστάσεις που χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση», τόνισε ο κ. Καμίνης και επανέλαβε το αίτημα του δήμου να μη φύγουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο.
Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αντιληφθούν πως είναι συνυπεύθυνοι όχι μόνο στο παρεμπόριο, αλλά και στην επαιτεία και την πορνεία. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως η πορνεία έχει αυξηθεί κατά 1.500% στην πρωτεύουσα και στο σημείο αυτό υπενθύμισε πως έχει καταθέσει νομοσχέδιο για την πορνεία, διότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένας οίκος ανοχής με άδεια, αλλά η κατάργηση της υπέρμετρης αυστηρότητας προσέκρουσε σε ισχυρά αντανακλαστικά.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε πως δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να μετατρέπονται σε ορμητήρια πολιτικής βίας και παρεμπορίου.
Όσο για το θέμα των διαδηλώσεων, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι σε λίγες ημέρες, αναμένεται το νομοσχέδιο όπου «απλά εξειδικεύονται οι συνταγματικές διατάξεις». «Υπάρχει το δικαίωμα που διασφαλίζεται με το άρθρο 11, αλλά είναι δικαίωμα με όρια. Διότι υπάρχει και το δικαίωμα του άλλου να κυκλοφορεί, να εργάζεται. Υπάρχει δικαίωμα στο επιχειρείν, παρατήρησε χαρακτηριστικά».
Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα ήταν και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη και καθηγητής Εγκληματολογίας, Βασίλης Καρύδης, ο οποίος επεσήμανε ότι η ανασφάλεια και η εγκληματοφοβία υπάρχουν, ανεξάρτητα από τη λογική των στατιστικών. Συγχρόνως όμως, εξασθενούν οι άτυποι κοινωνικοί δεσμοί, συμπλήρωσε και το αποτέλεσμα είναι «η ανασφάλεια να αυτονομείται και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος», με την κατάσταση που διαμορφώνεται να αποτελεί «ιδανικό θερμοκήπιο για ξενοφοβικές και ακροδεξιές ομάδες».
«Το παρεμπόριο δεν είναι μόνο αυτοί που πουλούν με σεντόνια στους δρόμους, αλλά και άλλοι», τόνισε από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης, Γιώργος Στεργίου που μίλησε για «τη δική μας ευθύνη στην ύπαρξη και διάδοση του φαινομένου». «Το παρεμπόριο», παρατήρησε, «δεν θα υπήρχε, εάν εμείς δεν αγοράζαμε». Ο κ. Στεργίου επαίνεσε τη συμβολή του δήμου Αθηναίων στην κατάσχεση 51 αποθηκών το 2011, έναντι δέκα το 2010 και αφού σημείωσε ότι «χωρίς την παρουσία της ελληνικής αστυνομίας δεν θα είχε γίνει τίποτα», ανέφερε πως «είναι αμφίβολο εάν έχει τιμωρηθεί έστω και ένας από αυτούς που έχουν τις αποθήκες».