Αθλητικά
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 00:02

Λύγισε στο τέλος ο Ολυμπιακός

Δεχόμενος δυο γκολ στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 2-1 στο Καραϊσκάκη από τη Μέταλιστ και τον οδυνηρό αποκλεισμό από τη συνέχεια του Europa League.

Για 171 λεπτά οι «ερυθρόλευκοι» κρατούσαν την τύχη στα χέρια τους στο ζευγάρι με τους Ουκρανούς. Ο πρώτος αγώνας στο παγωμένο Χάρκοβο είχε εξελιχθεί ιδανικά για τον Ερνέστο Βαλβέρδε και τους ποδοσφαιριστές του, καθώς είχαν καταφέρει να αποδράσουν με το διπλό χάρη σε ένα τέρμα του Φουστέρ.

Αναπόφευκτα, το σχέδιο για τον επαναληπτικό στο Φάληρο ήταν σχετικά απλό. Πίεση για άλλο ένα γκολ και σκληρή άμυνα για να κρατηθεί το μηδέν. Το πρώτο σκέλος ο Ολυμπιακός το πέτυχε στην εντέλεια. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο είχε καταφέρει να πάρει κεφάλι στο σκορ. Το δεύτερο ήταν μια άλλη ιστορία...

Ο Μέγιερι έως και το 81ο λεπτό είχε κατεβάσει ρολά. Ο Ούγγρος μπόκαρε μέχρι και εκτέλεση πέναλτι του Ντέβιτς στο 78', το οποίο είχαν κερδίσει οι Ουκρανοί για χέρι του Μοντεστό μέσα στην περιοχή. Σε μια ανύποπτη φάση, όμως, που δεν μύριζε καθόλου γκολ, έκανε λάθος εκτίμηση σε βαθιά σέντρα και ο Βαγιάγκρα πρόλαβε την έξοδό του και με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Θέλοντας μόλις άλλο ένα τέρμα για να προκριθούν οι αρμάδα από Αργεντινούς και Βραζιλιάνους της Μέταλιστ τα έδωσε όλα και έξι λεπτά μετά την ισοφάριση θα κατάφερνε να κάνει την ολική ανατροπή, τόσο στον αγώνα, όσο και στη σειρά. Ο μοιραίος μέχρι εκείνο το σημείο Ντέβιτς με τακουνάκι μετά από κόρνερ εκμεταλλεύτηκε το κενό στη μικρή περιοχή του Ολυμπιακού και έγραψε το 2-1.

Στα λεπτά που απέμεναν οι Πειριαώτες πίεσαν για το γκολ που θα τους έδινε την πρόκριση, αν όμως οι Ουκρανοί ήταν λίγο πιο ομαδικοί, θα πετύχαιναν σίγουρα και κάποιο τρίτο τέρμα στις τρεις μεγάλες ευκαιρίες τους, τις οποίες ξόδεψαν σε ατομικές ενέργειες.

Η κατάρρευση αυτή του Ολυμπιακού, πάντως, δεν είχε να κάνει μόνο με την ανωτερότητα της Μέταλιστ, αλλά κυρίως με τους «ερυθρόλευκους» και την κακή τους τύχη.

Το συγκρότημα του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν σαρωτικό στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού και εκτός του γκολ του Μαρκάνο με κεφαλιά ύστερα από εξαιρετική σέντρα του Χολέμπας, είχε άλλες τέσσερις τελικές ενέργειες και δυο δοκάρια για να κάνει το 2-0 και να τελειώνει από νωρίς.

Έχοντας μπει με διάθεση να πατήσουν από νωρίς γκάζι, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν λογικό να κουραστούν από ένα σημείο και πέρα, αλλά ακόμα μεγαλύτερη ζημιά τους έκαναν οι τραυματισμοί και οι αναγκαστικές αλλαγές των Ιμπαγάσα (πριν το τέλος του ημιχρόνου) και του Μανιάτη.

Το δεύτερο ημίχρονο του παιχνιδιού έμοιαζε πολύ με εκείνο κόντρα στη Ρούμπιν, αφού και οι Ρώσοι είχα μπορέσει να κλείσουν τον Ολυμπιακό στο καρέ του και να τον απειλήσουν παρότι πάλι είχε προηγηθεί νωρίς. Τότε ο Ρόι Κάρολ είχε υψώσει το ανάστημά του και έστω και με χτυπημένο πόδι είχε κρατήσει την ομάδα του ζωντανή. Με τη Μέταλιστ, όμως, μια πιο γρήγορη και ταλαντούχα ομάδα, θα ερχόταν το μοιραίο...

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ - [email protected]