Κόσμος
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2002 07:18

Απομακρύνεται η προοπτική ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ χθες το βράδυ στο Ισραήλ. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 50 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας σε αίθουσα μπιλιάρδου στη βιομηχανική ζώνη της πόλης Ριζιόν Λεζιόν, νοτίως του Τελ Αβίβ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Χαμάς. Είναι η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας στο Ισραήλ μετά τις 12 Απριλίου και αναμένεται να δυσχεράνει τις διπλωματικές διαδικασίες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Συντετριμμένος δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος καταδίκασε την επίθεση, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες απομακρύνουν την προοπτική ειρήνευσης.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδικάζει με ανακοίνωσή της την επίθεση και όλες τις βίαιες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια ενισχύει τα επιχειρήματα των Ισραηλινών και επισημαίνει ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ενάντια σε εκείνους που εμπλέκονται στην επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση στην Ουάσινγκτον του Τζωρτζ Μπους με τον Αριέλ Σαρόν. Ο Σαρόν, ο οποίος διέκοψε το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ, δήλωσε ότι θεωρεί πρόωρες τις συνομιλίες για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Αυτό που προέχει, είναι να γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε αργότερα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντίποινα εναντίον των Παλαιστινίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να στείλει στη Μέση Ανατολή τον διευθυντή της CIA, Τζωρτζ Τένετ, για να βοηθήσει τη συγκρότηση μιας ενιαίας, όπως είπε, παλαιστινιακής δύναμης ασφαλείας εναντίον της τρομοκρατίας, υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εν τω μεταξύ νέα εμπλοκή σημειώθηκε χθες στις προσπάθειες για την άρση της πολιορκίας στον Ναό της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι διαφώνησαν στον τρόπο παράδοσης των όπλων, παρά την επίτευξη συμφωνίας για τη λύση της πολιορκίας, ενώ η Ιταλία αρνείται να δεχθεί στο έδαφός της τους αποκλεισμένους Παλαιστινίους στον ναό, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.