Πολιτιστικά
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2012 17:45

Μοναδική συλλογή κυπριακού πολιτισμού αιώνων

Ένα ευρύ φάσμα του κυπριακού πολιτισμού, από την Χαλκολιθική εποχή έως του Μεταβυζαντινούς χρόνους, αντιπροσωπεύουν τα περίπου 550 αντικείμενα από άργυρο, χρυσό, χαλκό και πηλό τα οποία συνθέτουν την κυπριακή συλλογή που εκτίθεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα).

Ένα ευρύ φάσμα του κυπριακού πολιτισμού, από την Χαλκολιθική εποχή έως του Μεταβυζαντινούς χρόνους, αντιπροσωπεύουν τα περίπου 550 αντικείμενα από άργυρο, χρυσό, χαλκό και πηλό τα οποία συνθέτουν την κυπριακή συλλογή που εκτίθεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα).

Πρόκειται για τη συλλογή αρχαιοτήτων του Κύπριου επιχειρηματία και συλλέκτη Θάνου Ν. Ζιντίλη, την οποία έχει παραχώρησε το 2004 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για τη στέγαση και την ανάδειξή της, με την άδεια βεβαίως του κυπριακού κράτους. Το 2012 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επανέκθεσης της συλλογής με βάση την νέα μουσειογραφική μελέτη, η οποία επέτρεψε την προσθήκη περισσότερων αντικειμένων - που αυξήθηκαν σε 550, από 400- αλλά και μια νέα προσέγγιση στις κατηγορίες και τις συνάφειες των αντικειμένων που χρονολογούνται από τη Χαλκολιθική ως τη Βυζαντινή, Μεσαιωνική και νεότερη περίοδο.

Τη συγκεκριμένη συλλογή - που διαθέτει μοναδικά αντικείμενα, δεν την συναντά κανείς ούτε σε μεγάλα μουσεία όπως το Μητροπολιτικό στη Νέα Υόρκη, ούτε ακόμη και στην Κύπρο.

Επανέκθεση

Η νέα παρουσίαση αναδεικνύει με σύγχρονη, μουσειολογικά, ματιά –από άποψη σχεδιασμού, χρωματισμών, φωτισμού και προβολής των εκθεμάτων επάνω σε γραφιστικές επιφάνειες σχετικές με τα αντικείμενα– την πλούσια σε ρυθμούς διακόσμηση και σε ευφάνταστα σχήματα κεραμική (χρηστικά, αποθηκευτικά και επιτραπέζια σκεύη) των Προϊστορικών και Ιστορικών Χρόνων, που αντιπροσωπεύει τον πυρήνα της συλλογής.

Κεραμική

Η κεραμική παρουσιάζεται σε δέκα προθήκες, καλύπτοντας χρονολογικά ένα ευρύτατο φάσμα. Πλαισιώνεται με αντικείμενα σε επιμέρους θεματικές ενότητες για τη λατρεία, την υφαντική, την αρωματοποιία, τις ταφικές πρακτικές, τη γραφή, τη μεταλλοτεχνία, τη νομισματοκοπία, τη σφραγιδογλυφία και τις εξωτερικές σχέσεις. Η περιμετρική παρουσίαση ολοκληρώνεται με τα γυάλινα σκεύη και τα κοσμήματα σε χρονολογικές και ειδολογικές ενότητες.

Ειδωλοπλαστική - Γλυπτική

Η εξέλιξη της ανθρώπινης μορφής στην Ειδωλοπλαστική και τη Γλυπτική από τη Χαλκολιθική έως τη Ρωμαϊκή περίοδο παρουσιάζεται σε αντίστοιχες, περίοπτες προθήκες, στο κέντρο της αίθουσας, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κατανοήσει ορισμένους τύπους της μακραίωνης εξέλιξής της από τα πρώιμα, χαλκολιθικά ειδώλια και περίαπτα της 4ης χιλιετίας π.Χ., φτιαγμένα από τον αυτοφυή στην Κύπρο πρασινωπό πικρόλιθο, έως την ακμή της στην κοροπλαστική τέχνη και τη μνημειακή γλυπτική σε ασβεστόλιθο –και σπανιότερα σε μάρμαρο- των Ιστορικών Χρόνων.

Την γενική εποπτεία και τον συντονισμό έχει ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, την επιμέλεια της νέας έκθεσης έχει η αρχαιολόγος, επιμελήτρια του Μουσείου Μαρία Δόγκα - Τόλη, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο και επίσης επιμελήτρια, Μιμίκα Γιαννοπούλου. Η νέα παρουσίαση της συλλογής κυπριακών αρχαιοτήτων στον διευρυμένο και πλήρως ανακαινισμένο τρίτο όροφο πραγματοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.