Απόδοση ευθυνών θα υπάρξει σε όσους πιστοποίησαν αναπηρίες που δεν υπάρχουν. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και συμπλήρωσε ότι μετά το πέρας της απογραφής όσοι δεν δικαιούνταν επιδόματα θα επιστρέψουν τα χρήματα.
Απόδοση ευθυνών θα υπάρξει σε όσους πιστοποίησαν αναπηρίες που δεν υπάρχουν. Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο ρ/σ Σκάι και συμπλήρωσε ότι μετά το πέρας της απογραφής όσοι δεν δικαιούνταν επιδόματα θα επιστρέψουν τα χρήματα.
Ο κ. Λοβέρδος επέρριψε ευθύνες για τη χορήγηση των «μαϊμού» επιδομάτων σε δημοτικές αρχές και γιατρούς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, σε 40.000 περίπου άτομα υπολογίζονται αυτοί που ελάμβαναν επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται, ζημιώνοντας το δημόσιο κατά 111 εκατομμύρια ευρώ. Σε δεύτερη φάση, όταν οι δικαιούχοι θα εξετάζονται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, η εξοικονόμηση υπολογίζεται να ανέλθει σε 230 εκατ. ευρώ.
Στην απογραφή, από τους περίπου 240.000 δικαιούχους, δεν συμμετείχαν 37.000 άτομα τα οποία, μέχρι τώρα, λάμβαναν επιδόματα για διάφορες παθήσεις.
Μεγάλες αποκλίσεις στοιχείων καταγράφηκαν σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, η Πιερία και η Βοιωτία. Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, όπου το επίδομα βαριάς αναπηρίας ελάμβαναν 13.648, απογράφηκαν 12.305, δηλαδή 1.343 άτομα το ελάμβαναν παράνομα. Στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου το επίδομα βαριάς αναπηρίας το 2011 ελάμβαναν 2.168 και απογράφηκαν μόλις 1.972. Για το επίδομα τυφλότητας στην πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, από τα 590 άτομα προσήλθαν 270, δηλαδή 320 άτομα το ελάμβαναν παράνομα, ενώ στη Βοιωτία 381 άτομα δεν προσήλθαν να απογραφούν για το επίδομα βαριάς αναπηρίας.
Οι ευθύνες που επέρριψε ο κ. Λοβέρδος στις δημοτικές αρχές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΚΕΔΕ, η οποία σε σχετική ανακοίνωση «για την αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να ενημερωθεί και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα» τονίζει:
- Πρώτον, οι δήμοι δεν συμμετείχαν, ούτε και συμμετέχουν σε καμία αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και ένταξης ατόμων στο καθεστώς των προνοιακών επιδομάτων.
- Δεύτερον, η αρμοδιότητα που ανέλαβαν οι δήμοι από την 1η Ιανουαρίου 2012, με βάση τις προβλέψεις του Καλλικράτη, εξαντλείται στην καταβολή των επιδομάτων στους δικαιούχους με βάση τους πίνακες που οι αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης στέλνουν στους δήμους.
- Τρίτον, οι δήμοι από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου 2012, συμμετείχαν στη διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των δικαιούχων είτε μέσω ΚΕΠ, είτε μέσω των Διευθύνσεων Πρόνοιας, παρέχοντας στον απογραφόμενο τον αριθμό απογραφής του.
Επιπλέον, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «εκτός από το μέγα ζητούμενο, που είναι η αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της ηθικής τάξης στο θέμα των προνοιακών επιδομάτων, οι δήμοι έχουν έναν πρόσθετο λόγο ώστε αυτά να αποδίδονται αυστηρά στους πραγματικά δικαιούχους».
«Και ο πρόσθετος λόγος», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, «είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου 2012 η χρηματοδότηση των προνοιακών επιδομάτων επιβαρύνει αποκλειστικά τους κατά πολύ μειωμένους αυτοτελείς πόρους των δήμων, που προορίζονται πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των πολιτών».