Κύκλο επαφών στην Ουάσιγκτον είχε η ομάδα του Repo(we)rGreece, το οποίο αποτελεί μία συλλογική grassroots πρωτοβουλία με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και την ισχυροποίηση της εικόνας της Ελλάδας πρωτίστως στο εξωτερικό.
Κύκλο επαφών στην Ουάσιγκτον είχε η ομάδα του Repo(we)rGreece ( www.repowergreece.com ), το οποίο αποτελεί μία συλλογική grassroots πρωτοβουλία με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και την ισχυροποίηση της εικόνας της Ελλάδας πρωτίστως στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ομάδα του Repo(we)rGreece εισέπραξε από τις επαφές της τα ακόλουθα μηνύματα:
- Η εικόνα της Ελλάδος που κυριαρχεί στην Αμερική δεν ορίζεται σε καμία περίπτωση από τον ελληνικό λαό, αλλά από τα συνεχόμενα και ασυγχώρητα λάθη/επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης και των πολιτικών ανεξαρτήτως χρώματος.
- Υπάρχει σοβαρή και δίκαιη κριτική απέναντι στους Έλληνες αναφορικά με το πώς επέτρεψαν να φτάσει η αναποτελεσματικότητα και η ατιμωρησία των πολιτικών, της διοίκησης και τελικά της κοινωνίας σε τέτοιο βαθμό.
- Υπάρχει ισχυρή πεποίθηση ότι η κρίση αξιών και θεσμών είναι πολύ πιο ισχυρή από την οικονομική κρίση, ενώ η διαρκής έλλειψη αυτοκριτικής οδηγεί στην συντήρηση του προβλήματος και τελικά στην απομόνωση της χώρας από όσους θέλουν να την στηρίξουν.
- Όλοι ανεξαιρέτως τόνισαν το ζήτημα της ατιμωρησίας των πολιτικών ή δημόσιο‐διοικητικών στελεχών, της φοροδιαφυγής, της αδιαφάνειας και ανομίας και της έλλειψης ενός επιχειρηματικού/ επενδυτικού/ φορολογικού μοντέλου ικανό να επιφέρει ανάπτυξη, ενώ όλοι τόνισαν ότι τα παραπάνω δεν οφείλονται στην παγκόσμια οικονομική ή στην ελληνική δημοσιοοικονομική κρίση.
- Κοινό συμπέρασμα των περισσότερων από τους συνομιλητές είναι ότι δεν τους απασχολεί το χθες αλλά το πώς θα προχωρήσουμε στο αύριο. Ο μόνος τρόπος να ανατραπεί αυτή η εικόνα είναι μέσα από απτά, τεκμηριωμένα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και σίγουρα όχι με εξαγγελίες μεγαλεπήβολων έργων και πολιτικών από αυτούς που έχουν αποτύχει στο παρελθόν.
- Όλοι θεωρούν ότι πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και ενιαίο μήνυμα που να αντανακλά την αποδοχή της τρέχουσας κατάστασης, την παραδοχή των λανθασμένων επιλογών μας, την απομόνωση όσων απέτυχαν, τον οδικό χάρτη για να διορθώσουμε την κατάσταση και τα αποτελέσματα που περιμένουμε ‐ ''όχι συγγνώμες αλλά έργα'' είπαν.
- Εξίσου όλοι τόνισαν ότι δυστυχώς στην Ελλάδα φαίνεται να μην υπάρχει συναίσθηση αναφορικά με τη θέση της χώρας στη διεθνή ατζέντα, καθώς και ότι πέρα από την αδιαμφισβήτητη ιστορική αξία και σημασία της Ελλάδας, το αύριο πρέπει να διεκδικηθεί με άξονα τις ικανότητες, τις επιλογές και τα επιτεύγματα που έχουμε σήμερα - "μπορούμε να θαυμάζουμε και να τιμούμε την Ελλάδα για όσα ήταν κάποτε αλλά θα την στηρίξουμε για αυτά που μπορεί να γίνει" είπαν.
- Είναι αδιανόητη η παραπληροφόρηση/έλλειψη σφαιρικής πληροφόρησης αναφορικά με την πραγματική κατάσταση στην χώρα. Εκτός από το γεγονός ότι τα μόνα μηνύματα που αντανακλώνται μέσα από τα ΜΜΕ είναι αρνητικά, παράλληλα μεταφέρεται μία διογκωμένη πλευρά των αρνητικών ιστοριών που «πουλάνε» πιο πολύ, είτε αυτές αφορούν τη βία των επεισοδίων και τις επιλογές των συνδικαλιστών να πληγώνουν τον τουρισμό και την οικονομία μας, είτε τα μείζονα προβλήματα διαβίωσης πολλών συμπολιτών μας.
- Επιπλέον η έλλειψη ενός συντονισμένου μηχανισμού διαχείρισης της επικοινωνιακής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, έχει επιτρέψει την παραγωγή λάθος μηνυμάτων που είτε αντανακλούν λάθος πληροφόρηση ή έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας, είτε δυστυχώς τις περισσότερες φορές, περιοριστικές ατζέντες προβολής και ανάδειξης.
- Όλοι έθεσαν το ζήτημα των νέων και το πώς μπορούμε να τους οδηγήσουμε στο δρόμο της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της ενεργοποίησης».
«Είναι σαφές από τα παραπάνω ότι ο μικρόκοσμος της χώρας μας, αυτά που χαρακτηρίζουν την φαιδρή προσχηματική πραγματικότητα που βιώνουμε, δεν έχει καμία ισχύ εκτός των τειχών, δεν ξεγελούν κανέναν ενώ η βολική μέχρι πρότινος αντίληψη ότι ''εδώ είναι Ελλάδα, τί να κάνουμε...'' απλά δεν υπάρχει», τονίζει η ομάδα του Repo(we)rGreece.
Εκτιμά ακόμη ότι «εξίσου σαφές είναι ότι στελέχη οργανισμών, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, νέοι επιτυχημένοι ομογενείς τρίτης ή τέταρτης γενιάς, άνθρωποι με μακρά εμπειρία τόσο στο τομέα των επενδύσεων όσο και των οικονομικών σχέσεων δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τη χώρα μας ουσιαστικά εάν εμείς δεν αλλάξουμε δομικά συστημικά ζητήματα».