Κόσμος
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 10:37

Γαλλία: «Σήμερα θα παραδοθεί» ο ύποπτος

Ο ύποπτος για τις δολοφονίες τεσσάρων ανθρώπων σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη δήλωσε στους διαπραγματευτές της αστυνομίας ότι θα παραδοθεί αργότερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, μετά από πολύωρη επιχείρηση στην οποία τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

Ο ύποπτος για τις δολοφονίες τεσσάρων ανθρώπων σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη δήλωσε στους διαπραγματευτές της αστυνομίας ότι θα παραδοθεί αργότερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν, μετά από πολύωρη επιχείρηση στην οποία τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί.

«Είπε... ότι θα παραδοθεί το απόγευμα», δήλωσε ο Γκεάν στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM, προσθέτοντας ότι στόχος των αρχών είναι να συλλάβουν τον ύποπτο ζωντανό ώστε να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο ένοπλος, ένας 24χρονος Γάλλος που υποστηρίζει ότι είναι μέλος της Αλ Κάιντα, έχει οχυρωθεί σε σπίτι στην Τουλούζη, το οποίο πολιορκείται από την αστυνομία. Ο Γκεάν πρόσθεσε ότι ο ύποπτος πέταξε από το παράθυρο του σπιτιού ένα περίστροφο Colt με αντάλλαγμα μια «συσκευή επικοινωνίας». Εξακολουθεί να έχει στην κατοχή του ένα αυτόματο όπλο Ούζι, ένα Καλάσνικοφ και άλλα όπλα, σύμφωνα με τον υπουργό.

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται κοντά στο κτήριο όπου είναι οχυρωμένος ο δράστης δήλωσαν πριν από λίγη ώρα ότι άκουσαν μία ισχυρή έκρηξη από το εσωτερικό.

Περίπου 300 αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το διαμέρισμα στο οποίο έχει οχυρωθεί ο 24χρονος. Σύμφωνα με τον Γκεάν, ο ένοπλος είναι Γάλλος υπήκοος αλγερινής καταγωγής που έχει επισκεφθεί το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ υποστηρίζει ότι προχώρησε στις δολοφονίες ως εκδίκηση για την εμπλοκή του γαλλικού στρατού σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Είναι επίσης ύποπτος για τις δολοφονίες τριών Γάλλων στρατιωτών σε δύο περιστατικά την περασμένη εβδομάδα. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο ύποπτος ονομάζεται Μοχάμεντ Μεράχ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο ένοπλος είπε ότι ήθελε να εκδικηθεί «για τα παιδιά των Παλαιστινίων και επίσης ήθελε να επιτεθεί εναντίον του γαλλικού στρατού για την εμπλοκή του στο εξωτερικό». Πρόσθεσε ότι «ισχυρίζεται ότι είναι μουτζαχεντίν και ανήκει στην Αλ Κάιντα».

Ο Γκεάν δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο εντόπισε η αστυνομία τον ύποπτο, ενώ υπό κράτηση βρίσκεται και ο αδερφός του. Η μητέρα τους βρίσκεται και εκείνη στον τόπο της αστυνομικής επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ, η υποψήφια της άκρας δεξιάς στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λε Πεν, με αφορμή το περιστατικό, δήλωσε ότι «ο κίνδυνος του φονταμενταλισμού έχει υποτιμηθεί στη χώρα μας».

«Συγκεκριμένες πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες αναπτύσσονται εν μέσω κάποιας χαλαρότητας. Πρέπει να εξαπολύσουμε πόλεμο εναντίον αυτών των φονταμενταλιστικών πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων που σκοτώνουν τα παιδιά μας, που σκοτώνουν τους χριστιανούς νέους μας, νέους μουσουλμάνους και παιδιά Εβραίων», τόνισε η Λε Πεν, επικρίνοντας την απόφαση για συμμετοχή της Γαλλίας στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στην Ιερουσαλήμ η κηδεία των θυμάτων

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επικήδεια τελετή για τα τέσσερα θύματα της σφαγής στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης. Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν προσέλθει, μεταξύ τους ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. Ο πρόεδρος του ισραηλινού κοινοβουλίου Ρέουβεν Ρίβλιν και ο υπουργός Εσωτερικών Ελίε Γισάι είναι μεταξύ των επισήμων.

Οι κηδείες τελούνται στο μεγαλύτερο κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ, το Χαρ Χαμενουχότ, στη συνοικία Γκιβάτ Σαούλ, στην είσοδο της πόλης.

Οι σοροί των θυμάτων έφθασαν από τη Γαλλία νωρίς το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και μεταφέρθηκαν στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα, στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού είχε τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Οι σοροί των θυμάτων είχαν μεταφερθεί χθες το απόγευμα από την Τουλούζη στο γαλλικό αεροδρόμιο.