Πολιτιστικά
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 13:05

Επίτιμος Διδάκτορας του ΑΠΘ ο Ρομπέρτο Μπενίνι

Ο διεθνούς φήμης Ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναρογράφος, Ρομπέρτο Μπενίνι, θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο διεθνούς φήμης Ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναρογράφος, Ρομπέρτο Μπενίνι, θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Αφορμή για την αναγόρευση στάθηκε η εξαιρετική καλλιτεχνική διαδρομή του καλλιτέχνη καθώς και το πρωτοποριακό εκφραστικό του πνεύμα, σε αρμονικό συνδυασμό με την ιταλική κουλτούρα και τον ιταλικό πολιτισμό. Η τελετή θα λάβει χώρα την Τετάρτη 4 Απριλίου στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1952 στο Μαντσιάνο λα Μιζερικόρντια, κοντά στο Καστιλιόν Φιορεντίνο στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1970, με τη συμμετοχή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Τηλεαγελάδα» του Ρέντζο Άρμπορε. Η τολμηρότητα όμως της εκπομπής σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της λογοκρισίας την εποχή εκείνη, οδήγησε στην διακοπή της. Ο εναγκαλισμός του κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης με τον αρχηγό του Κομουνιστικού Κόμματος Ενρίκο Μπερλινγκουέρ δημιούργησε σκάνδαλο, λόγω της τυπικότητας των πολιτικών της εποχής. Την δεκαετία του 1980 τον έκοψε η λογοκρισία για κάποια έκφραση προσβλητικού περιεχομένου σχετικά με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, σε μια σημαντική ζωντανή αναμετάδοση στην τηλεόραση. Το 1983 ξεκίνησε να σκηνοθετεί αλλά και να πρωταγωνιστεί, με τη Νικολέτα Μπράσκι, με την οποία παντρεύτηκε το 1991, σε πολλά έργα. Μεγάλη του επιτυχία υπήρξε η κινηματογραφική τραγική κωμωδία «Η Ζωή Είναι Ωραία» (1997), όπου παρουσιάζει τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν Εβραίοι κρατούμενοι σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ο πατέρας του, Λουίτζι Μπενίνι, είχε κάνει δύο χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν - Μπέλζεν. Η ταινία έλαβε τα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, Α΄ ανδρικού ρόλου (Μπενίνι) και μουσικής (Νικόλα Πιοβάνι).