Πολιτιστικά
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 09:00

Με μόνο αντίπαλο τον ανοιξιάτικο καιρό

Τον όμορφο, ανοιξιάτικο καιρό θα έχουν μόνο αντίπαλο οι σκοτεινές αίθουσες, καθώς οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις. Δύο θρίλερ, ένα πολυβραβευμένο δράμα, μια καταιγιστική περιπέτεια δράσης αλλά και ένα εγχώριο υπαρξιακό δράμα συνθέτουν τις πέντε νέες επιλογές των σινεφίλ.

Τον όμορφο, ανοιξιάτικο καιρό θα έχουν μόνο αντίπαλο οι σκοτεινές αίθουσες, καθώς οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας υπόσχονται δυνατές συγκινήσεις. Δύο θρίλερ, ένα πολυβραβευμένο δράμα, μια καταιγιστική περιπέτεια δράσης αλλά και ένα εγχώριο υπαρξιακό δράμα συνθέτουν τις πέντε νέες επιλογές των σινεφίλ.

«Αγώνες πείνας»

Το θρίλερ του Γκάρι Ρος - με τους Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Λένι Κράβιτζ, Στάνλεϊ Τούτσι, Γούντι Χάρελσον- βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σούζαν Κόλινς, το οποίο, στην Αμερική, ξεπέρασε σε πωλήσεις τις σειρές ταινιών «Harry Potter» και «Twilight». Η ιστορία -που διαδραματίζεται σε ένα μέλλον, το οποίο έχει ανησυχητικές ομοιότητες με το παρόν μας- περιέχει ισχυρές δόσεις περιπέτειας, αγωνίας, φιλοσοφίας, και ρομαντισμού και αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας, με τα βιβλία «Catching fire» και «Mockingjay» να ακολουθούν. Ένα σκληρό έθνος αναγκάζει τις επαρχίες του να στέλνουν ανήλικα παιδιά στους ετήσιους «Αγώνες πείνας», έναν αγώνα θανάτου που μεταδίδεται ζωντανά από την τηλεόραση.

«Το κρησφύγετο»

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Ντάνιελ Εσπινόζα επιλέγει τον -βραβευμένο με Όσκαρ- Ντένζελ Ουάσινγκτον και τον Ράιαν Ρέινολντς για την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του. Η καταιγιστική περιπέτεια δράσης είναι μία ταινία δρόμου που θέτει το βασικό ερώτημα, πώς μπορεί κανείς να διατηρήσει την ακεραιότητά του, σε έναν κόσμο κυνικό και διεφθαρμένο. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Με την ταινία αυτή γνώρισα και συνεργάστηκα με τα μεγαλύτερα ταλέντα του χώρου. Για έναν νεαρό από τη Σουηδία κάτι τέτοιο είναι σπάνιο». Το δυνατό καστ συμπληρώνουν οι Μπρένταν Γκλίσον, Σαμ Σέπαρντ και Ρόμπερτ Πάτρικ.

«Transit»

Το θρίλερ του Αντόνιο Νέγκρετ -με τους Τζέιμς Κάβιτζελ, Τζέιμς Φρέιν, Ελίζαμπεθ Ροχμ- περιγράφει την προσπάθεια των δραστών μιας αιματηρής ληστείας να ξεφύγουν από τα μπλόκα της αστυνομίας. Οι ληστές κρύβουν τα λεφτά στο αυτοκίνητο μίας ανυποψίαστης οικογένειας, και την εκβιάζουν να περάσει τα κλοπιμαία από τα οδοφράγματα.

«Οι ακακίες»

Το δράμα του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Πάμπλο Τζιορτζέλι, παραγωγής Αργεντινής και Ισπανίας, είναι μία βαθιά ανθρώπινη ιστορία, στην οποία τα πεπρωμένα ενός οδηγού φορτηγού και μιας μετανάστριας συναντιούνται, αποκαλύπτοντας τις αποτυχίες του παρελθόντος και δημιουργώντας υποσχέσεις ευτυχίας. Ο σκηνοθέτης, μιλώντας για την πηγή έμπνευσής του, αναφέρει: «Κατασκευαζόταν ένας νέος εθνικός δρόμος που έπρεπε να περάσει μέσα από ένα δάσος με ακακίες. Με σόκαρε πραγματικά το θέαμα των κομμένων κορμών. Οι ακακίες είναι πολύ συνηθισμένα δένδρα. Και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα». Η ταινία παρουσιάστηκε στην εβδομάδα κριτικής του 64ου Φεστιβάλ των Καννών και κέρδισε δύο βραβεία, πριν αποσπάσει τελικά τη Χρυσή Κάμερα για το καλύτερο ντεμπούτο που παρουσιάστηκε σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ. Συνεχίζοντας το ταξίδι της σε Φεστιβάλ όλου του κόσμου, κέρδισε πολλά ακόμα βραβεία, ανάμεσα τους τα «Orizontes Latinos» στο 59ο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, και «Sutherland» για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, στο 53ο Φεστιβάλ του Λονδίνου.

«Δεσμά αίματος»

Η πρώτη ψηφιακή ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου βασίζεται στο ομώνυμο υπαρξιακό νουάρ της Μαρίας Πάουελ, το οποίο κέρδισε το βραβείο «Διαβάζω», το 2004. Το δράμα - με τους Μαρκέλα Γιαννάτου, Γιάννη Στάνκογλου, Νικήτα Τσακίρογλου, Δημήτρη Πιατά, Μπέτυ Βαλάση, Νίκο Καρδώνη, Μάκη Παπαδημητρίου- αφηγείται την ιστορία μιας αεροσυνοδού που βλέπει τις μέρες της να περνούν άσκοπα ανάμεσα στα επαγγελματικά ταξίδια και την στασιμότητα της προσωπικής της ζωής, εξαιτίας του κατάκοιτου πατέρα της.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης