Πολιτική
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 12:03

Γ. Παπαθανασίου: Το ΠΑΣΟΚ φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα το 2009», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φούσκωσε συνειδητά το έλλειμμα το 2009», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, στο υπόμνημα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, το ΠΑΣΟΚ προέβη σε αυτήν την κίνηση αφενός «για να επιρρίψει τις ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και αφετέρου «για να διευκολύνει την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος την επόμενη χρονιά, μη επαναλαμβάνοντας τις έκτακτες δαπάνες του 2009».

«Αυτό εξηγεί το γεγονός, ότι το έλλειμμα το 2010 έπεσε κατά 5 μονάδες, ενώ το 2011, μετά από τη θύελλα των μέτρων που επιβλήθηκαν, μειώθηκε στην καλύτερη περίπτωση, κατά 1,5 μονάδα», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

O κ. Παπαθανασίου έστρεψε τα πυρά του ευθέως στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στο υπόμνημα σημειώνει χαρακτηριστικά «ψέματα, ψέματα, ψέματα, για να καλύψει τις εγκληματικές του ευθύνες. Αυτό είναι το τρίπτυχο της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Παπακωνσταντίνου», ο οποίος, «ενώ γνώριζε ότι έπρεπε να λάβει άμεσα μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, όχι μόνον δεν τα έλαβε, αλλά φρόντισε να συκοφαντήσει και να διασύρει τη χώρα του διεθνώς».

Το υπόμνημα εστιάζεται, κατά κύριο λόγο, στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου και δευτερευόντως στο Γιώργο Παπανδρέου. Αυτοί είναι οι δύο πολιτικοί, που «με τις αποφάσεις τους, μας οδήγησαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θέλουν, μέσω αυτής της Εξεταστικής, να εξασφαλίσουν ένα πιστοποιητικό αθωότητας», επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε σε όλες αυτές τις κινήσεις, το έλλειμμα θα ήταν κατά 10 δισ. ευρώ μικρότερο, χωρίς μάλιστα να απαιτηθεί κανένα νέο μέτρο» εκτιμά ο κ. Παπαθανασίου. «Αν παίρναμε μέτρα τον Οκτώβριο του 2009, όπως τουλάχιστον η ΝΔ είχε δεσμευτεί ενώπιον του ελληνικού λαού, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τότε και μονοψήφιο έλλειμμα θα είχαμε στο τέλος του 2009 και η χώρα δεν θα είχε χρειαστεί να οδηγηθεί στο ΔΝΤ», συμπληρώνει.

Γραπτό υπόμνημα υπέβαλε χθες και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν έχει καμία ιδιαίτερη γνώση για τις συνθήκες εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2009 και τη διαμόρφωση του ελλείμματος για τη χρονιά εκείνη, καθώς η θητεία του τερματίστηκε στις 7 Ιανουαρίου του 2009.

Επέμεινε, ωστόσο, πως αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στη δίνη της κρίσης, ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Παπανδρέου και όχι οι πολιτικές της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε προεκλογικά προειδοποιήσει για τους επερχόμενους κινδύνους.

Εν τω μεταξύ, καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκίκας Χαρδούβελης, καταλόγισε στον πρώην πρόεδρο της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλη Κοντοπυράκη, προσωπικές ευθύνες για την αποστολή παραποιημένων στοιχείων στην Eurostat, ενδεχομένως για πολιτικούς λόγους.

«Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία απαιτεί από την κάθε χώρα να στέλνει την 1η Απριλίου και την 1η Οκτωβρίου, κάποια δημοσιονομικά στοιχεία. Έτυχε το 2009 να συμπέσει με τις εκλογές - και αυτό που αντιληφθήκαμε εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν ήθελε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να δώσει τις πληροφορίες Παρασκευή, διότι θα έβγαινε στις κυριακάτικες εφημερίδες και θα επηρέαζε πιθανόν το εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι καταλάβαμε», παρατήρησε ο μάρτυρας.

Σημείωσε ακόμη ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Eurostat στέλνονται κενοί πίνακες για ένα παρελθόν έτος, για κάτι που είχε συμβεί, για το 2008».

«Εδώ φταίνε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δεν φταίει μόνο η ΝΔ, διότι προφανώς, υπήρχαν στην απέναντι πλευρά κάποιοι του ΠΑΣΟΚ και των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίοι περίμεναν τα στοιχεία έτοιμα, να τα στείλουν στις εφημερίδες, για να γράψουν οι εφημερίδες τα δικά τους. Έγινε όμως μια σαφέστατη παραποίηση των στοιχείων», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτό που είδαμε σιγά-σιγά, εκ των υστέρων, ήταν ότι δεν στάλθηκαν τα στοιχεία τα σωστά. Καταλάβαμε επίσης, αν και δεν γράφτηκε πουθενά, ότι ο τότε πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας, έπαιζε παιχνίδι, με την έννοια ότι είχε απομονώσει ένα άτομο και το χρησιμοποιούσε για να στέλνει τα στοιχεία που θέλει».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ