Το επόμενο, δεύτερο ραντεβού των φίλων της Formula 1 είναι αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μαλαισία και πιο συγκεκριμένα στην πίστα της Σεπάνγκ.
Ο δεύτερος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος δεν αναμένεται να έχει καμία σχέση με τον πρώτο στην Αυστραλία. Η αφόρητη ζέστη και υγρασία σε συνδυασμό με τις καταρρακτώδεις βροχές που ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να κάνουν στην εμφάνισή τους στην πίστα, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες οδηγών και ομάδων.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα χθεσινά λόγια του Φερνάντο Αλόνσο ότι δεν εμπιστεύεται τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για βροχές το επερχόμενο Σαββατοκύριακο, αφού οι καιρικές συνθήκες εναλλάσσονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Η πίστα βρίσκεται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Μαλαισίας και πιο συγκεκριμένα περίπου 60 χιλιόμετρα από την Κουάλα Λουμπούρ. Εχει σχεδιαστεί από τον γνωστό αρχιτέκτονα και πρώην οδηγών αγώνων, Χέρμαν Τιλκ όπως επίσης και οι πίστες σε Μπαχρέιν, Κωνσταντινούπολη, Σανγκάη, της Ινδίας το σικρουΐ της Βαλένθια και της Γιας Μαρίνα ενώ έχει παράλληλα εμπλακεί σε αναμορφώσεις πολλών άλλων ανά τον κόσμο.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πίστας είναι οι μεγάλες ευθείες και οι πολύ κλειστές και σφιχτές στροφές, 15 στο σύνολό τους, γεγονός που επιβαρύνει ιδιαίτερα τα ελαστικά. Για αυτόν τον λόγο η Pirelli έχει επιλέξει να φέρει στη Μαλαισία τη σκληρή γόμα που εμφανίζεται για πρώτη φορά και τη μεσαία. Οι στροφές διακρίνονται σε μεσαίας, αντίστοιχα, ταχύτητας και υψηλής ταχύτητας, μεταξύ των οποίων υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα αργά σημεία.
Η πίστα έχει υποστεί κάποιες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι όπως π.χ. επισκευάστηκε η στροφή 8 όπου το 2011 είχε γίνει το άσχημο ατύχημα του Βιτάλι Πετρόφ με τη Renault, όταν χτύπησε στο μικρό «σκαλοπάτι» που αφορούσε την ένωση του γκαζόν με την άσφαλτο και εκτοξεύτηκε στον αέρα. Παράλληλα, ανανεώθηκε και ο φράκτης γύρω από την εξωτερική της στροφής 1. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρχει μόνο μία ζώνη DRS στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού με σημείο εντοπισμού στο τέλος της πίσω ευθείας, 207 μέτρα πριν από τη στροφή 15 που είναι η τελευταία της πίστας.
Το μήκος της πίστας είναι 5.543 χιλιόμετρα και φιλοξένησε για πρώτη φορά αγώνα Formula 1 το 1999. Η συνολική απόσταση φτάνει στα 310,408 χλμ. και οι γύροι που απαιτούνται είναι 56. Η υψηλότερη ταχύτητα ανέρχεται στα 300 χ.α.ω.
Η Σεπάνγκ θεωρείται μία από τις απαιτητικές πίστες του πρωταθλήματος. Απαιτητική διότι καταπονείται από τον σχεδιασμό της πίστας τόσο το μονοθέσιο, ιδίως οι κινητήρες, τα ελαστικά και τα φρένα, αλλά και ο ίδιος ο πιλότος. Η αφόρητη ζέστη και κυρίως η υγρασία κάνουν πολύ δύσκολη την προσπάθεια των πιλότων που χρειάζεται να έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση για να ανταπεξέλθουν στις υψηλές θερμοκρασίες.
Σε ό,τι αφορά στις ομάδες μια πρώτη εικόνα έχει αρχίσει να δημιουργείται. Το σίγουρο είναι ότι η McLaren Mercedes θέλει να έχει συνέχεια τις επιτυχίες μετά τη νίκη στην Αυστραλία. Η MP4-27 φαίνεται ότι βρίσκεται ένα μικρό σκαλί πάνω από τον ανταγωνισμό. Στόχος της ομάδα του Γουόκινγκ είναι να είναι ακόμη ταχύτερη στην Σεπάνγκ και ελπίζει ότι θα τα καταφέρει όπως άλλωστε δήλωσε ο επικεφαλής της Μάρτιν Γουίτμαρς.
Στον αντίποδα, η Red Bull που βρίσκεται στο κυνήγι της McLaren και θέλει να επιστρέψει στην κορυφή. Η RB8 δείχνει λίγο κατώτερη από την MP4-27. Αυτό άλλωστε και ο Σεμπάστιαν Φέτελ στην Αυστραλία, τονίζοντας ότι η McLaren προς το παρόν έχει το «πάνω χέρι». Το πείσμα του ωστόσο και λίγο το αυτοκίνητο ασφαλείας του χάρισαν την πολύτιμη δεύτερη θέση στο Αλμπερτ Παρκ. Επίδοση που ίσως αποβεί ιδιαίτερα σημαντική για τη συνέχεια.
Τα πράγματα στη Ferrari δεν θα αλλάξουν σε κάτι σε σχέση με την Αυστραλία. Όπως άλλωστε δήλωσε και ο Φερνάντο Αλόνσο η τακτική που θα ακολουθήσει η Scuderia θα είναι αμυντική αφού το νέο μονοθέσιο δε θα φέρει σημαντικές αλλαγές (ελέω χρόνου) με την Αυστραλία. Μοναδική ίσως αναλαμπή το νέο σασί που θα χρησιμοποιήσει ο Μάσα ώστε να διαπιστωθεί αν η άσχημη απόδοσή του στην Αυστραλία οφειλόταν εν μέρει στο μονοθέσιο. Πάντως, στη Ferrari η αίσθηση είναι πως τα πράγματα είναι λίγο «μουδιασμένα» για τους πρώτους αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα του Μαρανέλο θέλει να φύγει από τους πρώτους αγώνες εκτός Ευρώπης με την καλύτερη δυνατή συγκομιδή βαθμών που θα της επιτρέψει να βρίσκεται κοντά στην κορυφή.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία στον αγώνα της Mercedes. Η Γερμανική ομάδα σίγουρα φέτος έχει ένα καλό μονοθέσιο στα χέρια της και θέλει να το εκμεταλλευτεί. Ο πρώτος αγώνας δεν της πήγε καλά αφού ο Σουμάχερ εγκατέλειψε αρκετά νωρίς, αν και ήταν στην πρώτη τριάδα ενώ ο Ρόζμπεργκ ταλαιπωρήθηκε από τη φθορά των ελαστικών του. Η Μαλαισία αποτελεί για εκείνη το εισιτήριο της να ανέβει στη βαθμολογία και να μείνει κοντά στους πρώτους. Πάντως της τελευταίες ημέρες έχει βρίσκεται στο επίκεντρο αφού η νέα «F-duct» στην πίσω πτέρυγα της W03 έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις αρκετών ομάδων για τη νομιμότητά της. Τελικά σήμερα η FIA έκλεισε το θέμα θεωρώντας ότι βρίσκεται εντός των κανονισμών.
Ευκαιρία να δείξει τις δυνατότητες της θα είναι η Μαλαισία για τη Lotus. Ο πρώτος αγώνας δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε η ομάδα του Ενστοουν αφού ο Ραικόνεν αν και κατέβαλε σημαντική προσπάθεια έμεινε πίσω. Παράλληλα, ο τρίτος στην εκκίνηση Γκροσεάν εγκατέλειψε νωρίς, κατακερματίζοντας οποιαδήποτε ελπίδα για διάκριση.
Η Williams θέλει σίγουρα να αποδείξει ότι η απόδοση του Παστόρ Μαλντονάτο, πέραν του ατυχήματος στο τέλος, δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά έχει και συνέχεια. Η Βρετανική ομάδα επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει στην ελίτ και στις πολύ καλές εμφανίσεις μετά από την περυσινή άσχημη χρονιά.
Η Sauber έδειξε στον πρώτο αγώνα ότι έχει φέτος στα χέρια της ένα καλό μονοθέσιο που θα μπορέσει να της χαρίσει μια καλύτερη θέση από την έβδομη το 2011.
Η Force Indiaε είχε ξεκινήσει πολύ δυναμικά τις δοκιμές προβλέποντας ότι θα αποτελέσει υπολογίσιμη αντίπαλο στο πρωτάθλημα. Τελικά στον πρώτο αγώνα δεν ανταποκρίθηκε των εντυπώσεων και έφυγε από την Αυστραλία με μόλις έναν βαθμό συγκομιδή από την δέκατη θέση του Πολ ντι Ρέστα. Πλέον θα χρειαστεί μια δυναμική παρουσία στη Μαλαισία για να υπερισχύσει στη κούρσα των λεγόμενων «μεσαίων» ομάδων.
Το ίδιο περίπου ισχύει και για την Toro Rosso. Ξεκίνησε πολύ καλά στις δοκιμές αλλά στον αγώνα δεν είχε την αντίστοιχη απόδοση. Οι νεαροί Ρικιάρντο και Βερνιέ έχουν όλες τις προϋποθέσεις για ένα πετυχημένο μέλλον αλλά του λείπει η εμπειρία.
Η Caterham θέλει να κάνει μία καινούρια αρχή στη Μαλαισία, ξεχνώντας τελείως την Αυστραλία. Τα προβλήματα ταλαιπώρησαν αρκετά τους Χέικι Κοβαλάινεν και Βιτάλι Πετρόφ στερώντας τους τον τερματισμό.
Στην… ουρά βρίσκουμε τη Marussia που ακόμη δείχνει να ψάχνεται ενώ τα πράγματα για την HRT είναι εξαιρετικά δύσκολα καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να τρέχει στο πρωτάθλημα.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα του τριημέρου (μαζί με τις αυριανές ελεύθερες δοκιμές ξεκινά ξημερώματα Παρασκευής 23/3 (04:00) με την πρώτη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών και ολοκληρώνεται το πρωΐ της Κυριακή (25/3) στις 11:00 με τον αγώνα.
Προηγούμενοι νικητές
Αν παρακολουθήσει κανείς ποιοι κέρδισαν το GP της Μαλαισίας θα καταλάβει ότι μόνο ένας πιλότος έχει καταφέρει να φύγει τρεις φορές νικητής από τη Σεπάνγκ. Κι αυτός είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ (2000, 2001 και 2004). Αν φέτος κερδίσει ο Σεμπάστιαν Φέτελ θα είναι ο δεύτερος που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο και ο μοναδικός από το 1999 που συμμετέχει ο συγκεκριμένος αγώνας στο καλεντάρι της FIA, που πετυχαίνει τρεις συνεχόμενες νίκες.
Επίσης σε αυτά τα 14 χρόνια που τελείται το Μαλαισιανό GP (μαζί με το φετινό) επτά πιλότοι έχουν καταφέρει να φύγουν με την καρό σημαία, κερδίζοντας παράλληλα και την πολ-ποζίσιον. Ο Μίκαελ Σουμάχερ και τις τρεις νίκες του τις πετύχει αφού είχε ξεκινήσει πρώτος από την γραμμή εκκίνησης. Συνολικά έχει τις περισσότερες μέχρι στιγμής πολ ποζίσιον (πέντε).
Σε ό,τι αφορά στους κατασκευαστές η Ferrari είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στη Μαλαισία έχοντας πέντε. Τελευταία όμως φορά που κέρδισε ήταν το 2008 με τον Κίμι Ραικόνεν.
Αναλυτικά οι νικητές
1999 Εντι Ιρβάιν (Ferrari)
2000 Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari)
2001 Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari)
2002 Ραλφ Σουμάχερ (Williams BMW)
2003 Κίμι Ραικόνεν (McLaren Mercedes)
2004 Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari)
2005 Φερνάντο Αλόνσο (Renault)
2006 Τζιανκάρλο Φισικέλα (Renault)
2007 Φερνάντο Αλόνσο (McLaren Mercedes)
2008 Κίμι Ραικόνεν (Ferrari)
2009 Τζένσον Μπάτον (Brawn Mercedes)
2010 Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull Renault)
2011 Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull Renault)
Κάτοχοι πολ-ποζίσιον
1999 Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari)
2000 Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari)
2001 Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari)
2002 Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari)
2003 Φερνάντο Αλόνσο (Renault)
2004 Μίκαελ Σουμάχερ (Ferrari)
2005 Φερνάντο Αλόνσο (Renault)
2006 Τζιανκάρλο Φισικέλα (Renault)
2007 Φελίπε Μάσα (Ferrari)
2008 Φελίπε Μάσα (Ferrari)
2009 Τζένσον Μπάτον (Brawn Mercedes)
2010 Μαρκ Γουέμπερ (Red Bull Renault)
2011 Σεμπάστιαν Φέτελ (Red Bull Renault)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΟΥΣΙΑΝΗ - [email protected]