Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, ζωντανεύει στην παραγωγή «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη» που θα παρουσιάζεται από τις 23 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος).
Η Πριήνη της Μικρασιατικής Ιωνίας, η εκτενέστερα ανεσκαμμένη ελληνιστική πόλη της Μικράς Ασίας και ένα εξαιρετικό δείγμα της ελληνιστικής αρχιτεκτονικής, ζωντανεύει στην παραγωγή «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη» που θα παρουσιάζεται από τις 23 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (Πειραιώς 254, Ταύρος).
«Σε μία εποχή που οι οικονομικές συγκυρίες δεν ευνοούν κανένα τομέα της κοινωνίας και πόσο μάλλον τον πολιτισμό, που είναι απαραίτητος για την εξέλιξη και την προαγωγή του πνεύματος του ανθρώπου, ο «Ελληνικός Κόσμος» προσπαθεί με πρωτοποριακές εκθέσεις, παραγωγές εικονικής πραγματικότητας, αλλά και ξένες παραγωγές, να συνεχίσει το έργο του και να οραματίζεται το μέλλον προσφέροντας τροφή για σκέψη στο κοινό μας, μικρούς και μεγάλους», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Εφραίμογλου, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην επίσημη προβολή της νέας παραγωγής.
Ιστορικά στοιχεία
Η πόλη που παρουσιάζεται χτίστηκε το 370 π.Χ., ανήκε στην Ιωνική Δωδεκάπολη και πήρε μέρος στην Ιωνική Επανάσταση, ενώ από εκεί καταγόταν ένας από τους επτά σοφούς της Αρχαιότητας, ο Βίας ο Πριηνεύς.
Στα ώριμα βυζαντινά χρόνια η πόλη παρήκμασε και έπαψε να κατοικείται, χωρίς όμως ποτέ να υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή ή να ανοικοδομηθεί εκ βάθρων. Στα Ρωμαϊκά χρόνια, η Πριήνη περιήλθε στη σφαίρα επιρροής της Ρώμης και από το 129 π.Χ. εντάχθηκε στη νεοϊδρυθείσα ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας. Στους επόμενους αιώνες παρατηρείται συρρίκνωση της πόλης. Ο ναός της Αθηνάς και τα γυμνάσια εγκαταλείφθηκαν. Τα υλικά τους χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή βασιλικής που χτίστηκε στο κέντρο της πόλης, καθώς και για κατοικίες στη θέση του παλαιού γυμνασίου.
Από τα μέσα του 10ου αιώνα, η πόλη γνώρισε εκ νέου μια περίοδο ακμής. Μεταξύ του 11ου και 13ου αιώνα έγινε γνωστή με την ονομασία «Σαμψών» και αποτελούσε κέντρο μεγάλων αυτοκρατορικών επισκέψεων στην κοιλάδα του Μαιάνδρου, ενώ στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα περιήλθε στο τουρκικό κράτος. Το 1673 Άγγλοι έμποροι από τη Σμύρνη ανακάλυψαν την Πριήνη, και έναν αιώνα αργότερα άρχισαν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.
Η διαδραστική περιήγηση
Το «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη» θα μεταφέρει τους επισκέπτες στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ., εποχή της ακμής της πόλης. Οι περιηγητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν, εκτός από τις κατοικίες, την Αγορά με τις Στοές της, το Εκκλησιαστήριο, το Πρυτανείο, το ιερό της Αθηνάς Πολιάδος με το ναό και το βωμό του, το ιερό του Διός, αλλά και τα υπόλοιπα ιερά.
Θα παρατηρήσουν, επίσης, ότι τα δημόσια κτήρια χαρακτηρίζονταν από ιδιαίτερη επιμέλεια στην κατασκευή τους, ενώ οι κατοικίες ήταν οργανωμένες σε οικοδομικά τετράγωνα, που περιλάμβαναν συνολικά οκτώ, ίδιας επιφάνειας, κατοικίες -σε δύο σειρές των τεσσάρων, με τις απαραίτητες πάντοτε προσαρμογές, ανάλογα με τη θέση τους στο οικοδομικό τετράγωνο. Το Θέατρο και τα Γυμνάσια κλείνουν τη διαδρομή περιήγησης σ’ αυτή τη μικρή αλλά τόσο ενδιαφέρουσα μικρασιατική πόλη.
Πληροφορίες
Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254, Ταύρος τηλ: 2122540000. Η νέα παραγωγή του Ελληνικού Κόσμου «Ταξίδι στην αρχαία Πριήνη», εντάσσεται στο πρόγραμμα προβολών της «Θόλου» και θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή στις 16:00 και Κυριακή στις 10:15.