Πολιτική
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2012 17:27

Φ. Σαχινίδης: Η ΝΔ απέκρυπτε το μέγεθος των δημοσιονομικών προβλημάτων

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. απέκρυπτε το πραγματικό μέγεθος των δημοσιονομικών προβλημάτων πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών απορρίπτοντας ως ανυπόστατες τις καταγγελίες περί «φουσκώματος» του ελλείμματος.

«Είναι πλέον αποδεδειγμένο από την πληθώρα των στοιχείων ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέκρυπτε το πραγματικό μέγεθος των δημοσιονομικών προβλημάτων πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, απορρίπτοντας τις καταγγελίες περί «φουσκώματος» του ελλείμματος ως ανυπόστατες.

Όπως σημειώνει σε υπόμνημα που υπέβαλε στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το θέμα, υπάρχουν τέσσερα βασικά στοιχεία που περιγράφουν τις τεράστιες -όπως τις χαρακτηρίζει- ευθύνες για την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: 1. Απέκρυψαν την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εν όψει εκλογών 2. Αγνόησαν τις ενημερώσεις και τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ειδικά για τις καθαρές ταμειακές ανάγκες. 3. Απέκρυψαν τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων 4. Ανακοίνωσαν ελλιπή μέτρα αναφορικά με το ύψος του πραγματικού δημοσιονομικού ελλείμματος 5. Απέστειλαν ανακριβή στοιχεία στην eurostat με το EDP πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου.

«Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν ξεκίνησε το 2009, αλλά το 2001, την επομένη της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη», ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος από την Εξεταστική Επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, «στα παραπάνω συνηγορούν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το οποίο κινείτο σταθερά πάνω από το 3%».

Η χώρα διενήργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες- και η άρση της επιτήρησης το 2007, με τη χαλάρωση που υπήρξε από την τότε κυβέρνηση, ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική οικονομία, επιδείνωσε περαιτέρω την οικονομική κατάσταση. «Αποτέλεσμα ήταν η αύξηση του εσωτερικού και εξωτερικού χρέους και η πρόβλεψη για έλλειμμα 6% εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ το έλλειμμα είχε ήδη φθάσει το 10%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.