Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Αίγυπτο ανάμεσα στην αστυνομία και οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού δύο ετών μετά τα πολύνεκρα επεισόδια με αποτέλεσμα το θάνατο 74 ανθρώπων τον περασμένο μήνα.
Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Αίγυπτο ανάμεσα στην αστυνομία και οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας, η οποία επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού δύο ετών μετά τα πολύνεκρα επεισόδια με αποτέλεσμα το θάνατο 74 ανθρώπων τον περασμένο μήνα.
Η αιγυπτιακή αστυνομία έριξε δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα στην παράλια πόλη Πορτ Σάιντ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Την Παρασκευή το βράδυ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν οργισμένοι οπαδοί συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.
Πριν από τα επεισόδια αυτά, οι διαδηλωτές απέκλεισαν δρόμους στο Πορτ Σάιντ, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα έως και πολλών χιλιομέτρων έξω από την παραλιακή πόλη. Η ηρεμία επανήλθε το βράδυ, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.
Την Παρασκευή το βράδυ ένας νεαρός 13 ετών σκοτώθηκε και 68 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάλυση από την αστυνομία μιας διαδήλωσης οπαδών της Αλ-Μάσρι, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αποβολή της ομάδας τους από το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για δύο σεζόν.
Η κηδεία του εφήβου έγινε σήμερα στο στάδιο του Πορτ Σάιντ, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων. Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχραμ, τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρες στην πλάτη.
Οι κυρώσεις σε βάρος της Αλ Μάσρι επιβλήθηκαν έπειτα από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς που προκάλεσαν το θάνατο 74 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων την 1η Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τον αγώνα της Αλ-Μάσρι με τη διάσημη ομάδα Αλ-Άχλι του Καΐρου που έληξε με 3-1 υπέρ της πρώτης.
Είναι ένας από τους πιο φονικούς απολογισμούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
Η κυβέρνηση απέπεμψε την ηγεσία της αιγυπτιακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και απάλλαξε από τα καθήκοντά τους τους τοπικούς υπευθύνους του Πορτ Σάιντ. Δικαστικές διώξεις ασκήθηκαν εις βάρος 75 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων εννέα αστυνομικοί και τρεις υπεύθυνοι της Αλ-Μάσρι.
Οι βιαιότητες στο Πορτ Σάιντ ενίσχυσαν την αμφισβήτηση των στρατιωτικών στην Αίγυπτο, που βρίσκονται στην εξουσία μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011, με πολλούς μάρτυρες και πολιτικούς αξιωματούχους να δακτυλοδείχνουν την αδράνεια των δυνάμεων της τάξης και τις αδυναμίες του μηχανισμού ασφαλείας.
Στη διάρκεια των πέντε ημερών που ακολούθησαν την τραγωδία, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εναντίον των δυνάμεων της τάξης και οι βιαιότητες ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές προκάλεσαν 16 θανάτους στο Κάιρο και το Σουέζ (βόρεια).