«Αναπόσπαστο κομμάτι» του ψευδοκράτους χαρακτήρισε τα Βαρώσια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου είναι μέρος μια συνολικής λύσης του Κυπριακού. Επιμένει στη μεταβίβαση της περιοχής στον ΟΗΕ η Λευκωσία.
«Αναπόσπαστο κομμάτι» του ψευδοκράτους χαρακτήρισε τα Βαρώσια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, προσθέτοντας ότι το θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου είναι μέρος μια συνολικής λύσης του Κυπριακού.
Όπως επισήμανε ο Έρογλου, η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, είναι εκτός συζήτησης την ώρα που συνεχίζεται η διαδικασία των συνομιλιών.
Νωρίτερα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, τόνισε ότι οι αναφορές της τουρκικής εφημερίδα «Μιλιέτ», για «άνοιγμα» τής περίκλειστης περιοχής τής κατεχόμενης Αμμοχώστου, είναι εκτός του πλαισίου των αποφάσεων τού Συμβουλίου Ασφαλείας τού ΟΗΕ. «Ενέργειες ή κινήσεις, οι οποίες στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων και είναι εκτός των αποφάσεων τού ΟΗΕ ή τις παραβιάζουν, δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο ψήφισμα 550 τού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο ζητά τη μεταβίβαση τής περιοχής αυτής στα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της.
Στη βάση αυτού τού ψηφίσματος το 2010 ο πρόεδρος Χριστόφιας, υπενθύμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρότεινε να αποδοθεί η περιοχή στα Ηνωμένα Έθνη, να επιστρέψουν οι νόμιμοι κάτοικοι τής περιοχής και, παράλληλα, να ανοίξει το λιμάνι τής Αμμοχώστου, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για διεξαγωγή εμπορίου των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ασφαλώς να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε προτείνει, με την αποδοχή αυτής τής πρότασης, να ξεπαγώσουν κεφάλαια τής ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.
«Δυστυχώς, η Τουρκία και σε αυτή την πρωτοβουλία απάντησε αρνητικά, παρά το προφανές κίνητρο που έχει για την υιοθέτησή της», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.