Κόσμος
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 10:18

Πιο λεπτοί όσοι τρώνε τακτικά σοκολάτα

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δώσει άλλοθι σε όσους τρώνε τακτικά σοκολάτα. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι καταναλώνουν συχνά σοκολάτα τείνουν να είναι πιο αδύνατοι, σε σχέση με εκείνους που τρώνε πιο σπάνια.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να δώσει άλλοθι σε όσους τρώνε τακτικά σοκολάτα. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι καταναλώνουν συχνά σοκολάτα τείνουν να είναι πιο αδύνατοι, σε σχέση με εκείνους που τρώνε πιο σπάνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Μπεατρίς Γκολόμπ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «Archives of Internal Medicine», μελέτησαν τη διατροφή περίπου 1.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 85 ετών και συσχέτισαν την ποσότητα των θερμίδων που κατανάλωναν με το δείκτη σωματικής μάζας τους (την αναλογία του βάρους προς το τετράγωνο του ύψους τους).

Όσοι έτρωγαν πέντε μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα, είχαν 2,3 έως 3,2 κιλά μικρότερο βάρος, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα κι αν η σοκολάτα περιέχει πολλές θερμίδες, περιέχει επίσης συστατικά που ευνοούν την απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι διευκολύνει την παραγωγή πρόσθετων λιπών και άρα το πάχος.

Έτσι, παρόλο που η συχνή κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει τη λήψη θερμίδων, τελικά συσχετίζεται με μικρότερο παρά με μεγαλύτερο βάρος ενός ατόμου. Μάλιστα αυτή η σχέση ανάμεσα στη σοκολάτα και στο βάρος παραμένει, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ακόμα κι αν ληφθούν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η σωματική άσκηση.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η έρευνα δεν διαπίστωσε να υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην ποσότητα σοκολάτας και στο βάρος, αλλά βρήκε όντως σχέση ανάμεσα στη συχνότητα κατανάλωσής της και στο βάρος. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο μία πιθανότητα στις 100 τα ευρήματά τους να οφείλονται στον παράγοντα της τύχης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η σοκολάτα κάνει καλό στην υγεία. Και άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν υποστηρίξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, δρα ευεργετικά στην πίεση του αίματος, στο επίπεδο της χοληστερόλης, της ινσουλίνης κ.α. Η σοκολάτα έχει συσχετιστεί θετικά και με μειωμένο κίνδυνο εμφράγματος.

Πάντως οι ειδικοί συστήνουν αυτοσυγκράτηση προτού τρέξει κανείς για να φάει σοκολάτα, μέχρι τουλάχιστον υπάρξει μία οριστική ετυμηγορία για την επωφελή δράση της, καθώς η πολλή κατανάλωση σοκολάτας έχει και την αρνητική πλευρά της. Μια μπάρα σοκολάτα δεν παύει να περιέχει πολλή ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, παρέχοντας πάνω από 200 θερμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συστήνουν αφενός την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, αφετέρου τη μέτρια κατανάλωση, καθώς η υπερβολή βλάπτει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ