Πολιτική
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 21:21

Ξεκίνησε η επεξεργασία του ν/σχ για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Με την διαδικασία του επείγοντος άρχισε στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Με την διαδικασία του επείγοντος άρχισε στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ καταψηφίζουν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά την εισήγησή της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Μπατζελή, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο προωθούνται αναπτυξιακές διαδικασίες, ενώ απέρριψε την κριτική των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για ένα νομοθέτημα που υποκρύπτει σκοπιμότητες.

Για νομοσχέδιο που «έστω και καθυστερημένα» προωθεί διατάξεις προς τη σωστή κατεύθυνση και προκαλεί σημαντικές τομές μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ταυτόχρονα παρατήρησε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ρυθμίσεις όπως το παρεμπόριο ή το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο βουλευτής της ΝΔ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις μεγάλες καθυστερήσεις των περασμένων δύο ετών στην προώθηση αναπτυξιακών μέτρων και σημείωσε ότι χωρίς την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει χρόνο και χρήμα για τους επενδυτές και με τη δημιουργία ενός «φιλικού» κλίματος ασυδοσίας τους εξασφαλίζει υπερκέρδη. Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο μειώνει δικαιολογητικά και προϋποθέσεις, θέτει δημόσιες υπηρεσίες στη διάθεση ιδιωτών και εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Ηλ. Πολατίδης άφησε αιχμές για ύπαρξη φωτογραφικών διατάξεων στο νομοσχέδιο και δήλωσε ότι το κόμμα του το καταψηφίζει επί της αρχής, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ για την στάση τους απέναντι στο νομοθέτημα.

Από την Δημοκρατική Αριστερά, ο Γ. Αμοιρίδης αφού ανέφερε ότι μέχρι και το άρθρο 41 το νομοθέτημα αυτό περιλαμβάνει τέσσερα νομοσχέδια τόνισε πως με τον τρόπο αυτό της νομοθέτησης υποβαθμίζεται το Κοινοβούλιο ενώ υποκρύπτονται σκοπιμότητες και ίσως να έχουν περάσει και φωτογραφικές ρυθμίσεις.

Της συζήτησης επί της ουσίας του νομοσχεδίου, προηγήθηκαν αντιδράσεις από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την εισαγωγή του νομοθετήματος με τη μορφή του κατεπείγοντος, αλλά και για την πληθώρα των ρυθμίσεων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες τεσσάρων υπουργείων.

Απαντώντας η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου αφού δήλωσε ότι κανείς δεν θα ήθελε να νομοθετεί με τέτοια ταχύτητα σύνδεσε την επιλογή των γρήγορων διαδικασιών με την πολιτική συμφωνία για την ημερομηνία των εκλογών και τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των εταίρων μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι πλειοψηφία των διατάξεων του νομοσχεδίου αποτελούν αναγκαιότητες που αφορούν τη δρομολόγηση ρυθμίσεων ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί ένα σύνολο πολιτικών που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν την επιχειρηματικότητα.