Την απόφαση συγκρότησης κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών, έλαβαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε κοινή συνεδρίασή τους.
Την απόφαση συγκρότησης κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο την τεκμηρίωση και προώθηση του ζητήματος των γερμανικών κατοχικών οφειλών, έλαβαν οι Επιτροπές Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, σε κοινή συνεδρίασή τους.
Ειδικότερα υιοθετήθηκε ομόφωνα η πρόταση του Π. Κουρουμπλή και άλλων 37 βουλευτών, να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική Επιτροπή, αλλά και να ζητηθεί από τη γερμανική Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο η άδεια να εκθέσει δημόσια ο Πρόεδρος της Βουλής τα επιχειρήματα της χώρας.
Κατά τις παρεμβάσεις τους στη συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης επανέλαβαν πως το ζήτημα της διεκδίκησης των κατοχικών οφειλών παραμένει ανοικτό και θα ασκηθεί «εν ευθέτω χρόνω, όποτε κριθεί αυτό αναγκαίο».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος που υπήρχε πριν από δεκαετίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητείται, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος παραπέμπει για το κατοχικό δάνειο στο υπουργείο Οικονομικών κι αυτό με τη σειρά του στην ΤτΕ. Οπως σημείωσε μάλιστα η Βάσω Παπανδρέου, η εκτίμηση του κατοχικού δανείου σε σημερινές τιμές δεν έχει γίνει.
Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, διευκρίνισε πως αναζητεί το αρχείο που υπήρχε πριν από δεκαετίες στην Διεύθυνση 25 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και που αφορούσε ζητήματα πολεμικών αποζημιώσεων: «Το αναζητώ - και θα θέσω στην διάθεση της Επιτροπής, οποιοδήποτε στοιχείο υπάρξει. Οι υπηρεσίες με ενημέρωσαν πως κανείς την τελευταία 20ετία δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα αυτό» ανέφερε ο υπουργός.
Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της γύρω από το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και δεν πρόκειται να το κάνει, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Στ. Δήμας.
Ο κ. Δήμας τόνισε ότι η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας.
«Η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να χειρισθεί τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου τη στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει ως καταλληλότερο προς τούτο, λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο των παραμέτρων και, βεβαίως, με την κατάλληλη προετοιμασία όλων των πτυχών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε και στις σημερινές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, σημειώνοντας ότι πρέπει να «διέπονται από αλληλοσεβασμό» και πρόσθεσε ότι στο πνεύμα αυτό πρέπει να συζητηθεί ξανά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Υποστήριξε επίσης ότι «είναι προσβλητικό να συγκρίνεται η σημερινή Γερμανία με τη ναζιστική Γερμανία», όσο προσβλητικές είναι και «οι προτάσεις να πουλήσουμε τα νησιά μας ή την Ακρόπολη».
«Προσοχή και νηφαλιότητα», όχι για να παραπεμφθεί το ζήτημα εκ νέου στις ελληνικές καλένδες, αλλά για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη δυνατή τεκμηρίωσή του συνέστησε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που αναγνώρισε το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, δεν είναι μεν ευνοϊκή για ιδιωτικές αποζημιώσεις, αλλά «αφήνει ανοιχτά σε επίπεδο Πολιτείας, τα ζητήματα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων για καταστροφές και κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών».