Σε εξέλιξη είναι από το πρωί μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην περιφέρεια για το θέμα των κέντρων υποδοχής.
Σε εξέλιξη είναι από το πρωί μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν ομάδες ειδικών φρουρών και ήδη έχουν συλληφθεί δεκάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγούνται σε κρατητήρια, τα οποία σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν προετοιμαστεί για το σκοπό αυτό.
Η επιχείρηση επικεντρώνεται για την ώρα στις περιοχές γύρω από την πλατεία Ομονοίας, τη Νομική και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Πατησίων.
Ελέγχους σε κτήρια στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησε και χθες η αστυνομία. Συνελήφθη μάλιστα ένας αλλοδαπός υπήκοος Μπαγκλαντές και υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές σε βάρος δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών γιατί παρείχαν κατάλυμα έναντι χρηματικού ποσού, σε διαμερίσματα δύο πολυκατοικιών, στις οδούς Μάρνη και Σηλυβρίας, σε 28 αλλοδαπούς (11 υπήκοοι Σομαλίας, 3 Αφγανιστάν, 9 Αλγερίας, 2 Μαρόκου και 3 Μπαγκλαντές), οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι αλλοδαποί κρατούνται στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για διοικητική απέλαση.
Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ, ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε υποκριτικό και απάνθρωπο να μιλάμε για εκμετάλλευση και εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας πως είμαστε όλοι υπόλογοι για την υγειονομική βόμβα από τη συσσώρευση τόσων ανθρώπων. Εκτίμηση του υπουργού είναι ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να ζουν στην Αθήνα παράνομα, περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, δήλωσε ότι ο δήμος αντιμετωπίζει θετικά τέτοιου είδους μέτρα, τα οποία όμως, όπως επεσήμανε, πρέπει να έχουν διάρκεια, συνέχεια και να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο.
Στη συνέντευξή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραδέχθηκε εξάλλου ότι η χώρα μας δέχεται πιέσεις για αποχώρηση από τη συνθήκη του Σέγκεν, όμως κάτι τέτοιο, σημείωσε, θα σημάνει επιστροφή στο '70 και αυτό δεν αξίζει στη χώρα και πολύ περισσότερο στην Αθήνα που υφίσταται αυτή τη βίαια υποβάθμιση.
Στο θέμα εξάλλου του σχεδιασμού για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών ανά την επικράτεια, ο κ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, κατά την οποία θα υποδειχθούν από πλευράς υπουργείου οι χώροι όπου μπορούν να εγκατασταθούν τα κέντρα.
Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός θα έχει δύο ακόμη κρίσιμες συναντήσεις, μία νέα με τοπικούς άρχοντες της Αττικής και μία δεύτερη με εμπορικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας (επιμελητήρια, συλλόγους, ομοσπονδίες κ.λπ.), προκειμένου να αναπτύξει εκ νέου τα αντισταθμιστικά οφέλη που δημιουργούνται για τις τοπικές κοινωνίες από την εγκατάσταση των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.
Την ίδια ώρα πάντως, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κλέαρχο Περγαντά, να δηλώνει ότι η Περιφέρεια δεν πρόκειται να στείλει προτάσεις για τη δημιουργία κέντρων μεταναστών. Κοινή συνισταμένη κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κέντρα μεταναστών.
«Δεν είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέσα σε 10 μέρες, όπως μας ζητά το υπουργείο», τόνισε, διαμηνύοντας πως «αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».
Ωστόσο, όπως είπε, «σε βάθος χρόνου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την πιλοτική λειτουργία ενός κέντρου στην Αττική, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ορθολογικές αποφάσεις».
Για έλλειψη σχεδιασμού και επικοινωνιακό πανικό κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο δήμος Βοΐου με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε λίστα στρατοπέδων τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα παραμονής μεταναστών - μεταξύ των οποίων και το στρατόπεδο της Εράτυρας.
Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στην αυτοδιοίκηση από τον Μάιο του 2006 και έχει χρησιμοποιηθεί για άλλες δράσεις.
Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι η κεντρική εξουσία δεν προχώρησε σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «με ανακοινώσεις υπουργείων και διαρροές στον Τύπο, δημιουργεί αναταραχή στην τοπική κοινωνία μιλώντας παράλληλα για ανάπτυξη».
Για τους λόγους αυτούς, ο δήμος δηλώνει πως είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει η τοπική κοινωνία της Νεάπολης και οι πολίτες του Βοΐου.
Τέλος, σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται ότι οι κάτοικοι θα αντιδράσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν τη δημιουργία τέτοιων κέντρων.
Απαντώντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναρωτήθηκε στις σημερινές του δηλώσεις: «Τι είναι τελικά πιο επικίνδυνο, να κυκλοφορούν στους δρόμους ή να φυλάσσονται με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ορατό το διάστημα επιστροφή τους στην πατρίδας;»
«Η λύση είναι μία: Απέλαση», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης και χαρακτήρισε ντροπή να έχουμε σε κάθε εκλογές επιχειρήσεις «σκούπα» για λαθρομετανάστες, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, και μετά πάλι να επιστρέφουν στα ίδια γκέτο στην Αθήνα.
Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε εκ νέου την «απαλλαγή της χώρας από το βάρος των λαθρομεταναστών» και εκτίμησε πως «όσο και να παίζουν, την επόμενη μέρα των εκλογών, ο νέος συσχετισμός δυνάμεων θα επιβάλλει την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από όλη την Ελλάδα».
«Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές, που δημιουργεί η κυβέρνηση δεν θα λύσουν το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης», τονίζει με τη σειρά του το ΠΑΜΕ.
«Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με τη σύμφωνη γνώμη ή την ανοχή των κομμάτων της πλουτοκρατίας και περιφερειαρχών, εξαπολύει νέα επίθεση σε χιλιάδες ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν περνώντας τα σύνορα χωρίς χαρτιά και προσπαθεί να τους φορτώσει την ευθύνη για όλα τα δεινά της εργατικής τάξης, ανεργία, φτώχεια, εγκληματικότητα, διακίνηση ναρκωτικών», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το μόνο που την απασχολεί, είναι «πως θα ξεγλιστράει από τις ευθύνες της, θα δημιουργεί ψεύτικες εντυπώσεις για τα μέτρα που παίρνει και θα υλοποιεί απαρέγκλιτα τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την καπιταλιστική κερδοφορία».
Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, «η επίθεση στους μετανάστες και πρόσφυγες αποτελεί πλευρά της γενικότερης επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζόμενων, ντόπιων και ξένων. Το σάρωμα που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας είναι για να στηριχθεί η προσπάθεια Καμίνη και κυβέρνησης να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις, να παραδοθεί το κέντρο της Αθήνας άσπιλο και αμόλυντο στα σαγόνια των πολυεθνικών και των κερδοσκόπων και όχι για να βοηθηθούν οι μικρομαγαζάτορες που αφανίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική και οι κάτοικοι της περιοχής». «Με φράχτες, FRONTEX και στρατόπεδα φυλακές, δεν σταματάνε οι λαοί που βρίσκονται σε απόγνωση να επιλέγουν το δρόμο της προσφυγιάς και του οικονομικού μετανάστη», υποστηρίζει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει ότι «τα στρατόπεδα τα δημιουργούν οι ίδιοι που ευθύνονται για τη μαζική μετανάστευση και Ελλήνων εργαζομένων».
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σήμερα την επαναπροώθηση 39 αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους από το Τμήμα Απελάσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής της Ελληνικής Αστυνομίας.
Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για 25 πολίτες Μπανγκλαντές, επτά Ρουμάνους, τρεις Μαροκινού, δύο Πολωνούς, έναν Αλγερινό και έναν Ισπανό, σε βάρος των οποίων είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής για παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Οι εν λόγω αλλοδαποί επέστρεψαν στις χώρες τους με εμπορικές πτήσεις από το διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμούς τη Ντακά, το Βουκουρέστι, την Καζαμπλάνκα, τη Βαρσοβία, το Αλγέρι και τη Μαδρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις επιστροφής αλλοδαπών στη χώρα τους, γίνονται στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης και το κόστος τους καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών.