Πολιτιστικά
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 12:53

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Κάρολο Ντίκενς

Το Βρετανικό Συμβούλιο γιορτάζει τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αγγλου συγγραφέα, Κάρολου Ντίκενς (1812-1870), με το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο», που πραγματοποιείται από σήμερα Πέμπτη 29Μαρίου έως και τις 3 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το Βρετανικό Συμβούλιο γιορτάζει τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αγγλου συγγραφέα, Κάρολου Ντίκενς (1812-1870), με το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο», που πραγματοποιείται από σήμερα Πέμπτη 29Μαρίου έως και τις 3 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον κινηματογράφο» ανήκει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ντίκενς 2012», που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο στη Βρετάνια και σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, για τον εορτασμό αυτής της επετείου.

Η αστείρευτη φαντασία του Κάρολου Ντίκενς έκανε το λογοτεχνικό του έργο ιδανικό για κινηματογραφικές μεταφορές, με αποτέλεσμα πολλές ταινίες να βασιστούν στα μυθιστορήματά του, από την αρχή της ιστορίας της έβδομης τέχνης. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν πρόλαβε την εφεύρεση του κινηματογράφου, αλλά διασκευαζόταν συχνά για το θέατρο, ορισμένοι κριτικοί και κινηματογραφιστές έχουν ισχυριστεί ότι οι εξαιρετικές του ικανότητες «εφηύραν» -κατά κάποιον τρόπο- την κινηματογραφική γλώσσα.

Σπάνια αριστουργήματα

Σε αυτό το αφιέρωμα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σπάνια αριστουργήματα, σε μία επιλεκτική συλλογή από δεκατρείς κινηματογραφικές μεταφορές έργων του Ντίκενς, που ξεκινούν από το 1913 και φτάνουν μέχρι το 2005, από τις οποίες οι έξι προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από σπάνιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι τις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις των Ρομάν Πολάνσκι και Αλφόνσο Κουαρόν, οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: ο οκτάλεπτος βωβός «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» (1913) του Τόμας Μπέντλεϊ, ο βωβός «Όλιβερ Τουίστ» (1922) του Φρανκ Λόυντ, «Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ» (1935) του Στιούαρτ Γουόκερ, «The Pickwick Papers» (1952) του Νόελ Λάνγκλι, βασισμένο στο αμετάφραστο στην Ελλάδα μυθιστόρημα, «Η ζωή και οι περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπι» (1947) του βραζιλιάνικης καταγωγής –παραγνωρισμένου, αλλά πολύ σημαντικού- κινηματογραφιστή, Αλμπέρτο Καβαλκάντι, «Μεγάλες Προσδοκίες» (1946) του David Lean, «Όλιβερ Τουίστ» (1948) του Ντέιβιντ Λην, «Μία Χριστουγεννιάτικη ιστορία» (1951) του Μπράιαν Ντέσμοντ Χέρστ, «Ιστορία δύο πόλεων» (1958) του Ράλφ Τόμας, «Όλιβερ!» (1968) του Κάρολ Ριντ, «Μεγάλες Προσδοκίες» (1998) του Αλφόνσο Κουαρόν, «Νίκολας Νίκλεμπι» (2002) του Ντάγκλας Μακ Γκαρθ και «Όλιβερ Τουίστ» (2005) του Ρομάν Πολάνσκι.

Οι καθημερινές προβολές πλαισιώνονται από πέντε συζητήσεις, στις οποίες σκηνοθέτες, άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί, τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία, μοιράζονται με το κοινό σκέψεις και απόψεις για τα αθάνατα έργα του Ντίκενς.

Στη Θεσσαλονίκη

Το αφιέρωμα θα μεταβεί στη συμπρωτεύουσα, όπου θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 8 Απριλίου, στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 - 136, Γκάζι - Αθήνα, τηλ.: 210 3609695. Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Λιμάνι — Αποθήκη Α΄, Θεσσαλονίκη, τηλ.:2310 508398.