Κόσμος
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 13:08

Προειδοποίηση Σοσιαλδημοκρατών προς Μέρκελ για το δημοσιονομικό σύμφωνο

Να μην θεωρεί δεδομένη της στήριξη των Σοσιλαδημοκρατών στα νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη προειδοποίησε την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Να μην θεωρεί δεδομένη της στήριξη των Σοσιλαδημοκρατών στα νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη προειδοποίησε την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ.

Μιλώντας στην κάτω βουλή κατά την ένραξη της συζήτησης για το νέο δημοσιονομικό σύμφωμο της ΕΕ και το μηχανισμό στήριξης, ο Στάινμαγειρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραπλάνησε το γερμανικό λαό ανατρέποντας την αρχική της θέση για το μηχανισμό στήριξης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στην Κοπεγχάγη θα προτείνει την ενίσχυση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης με άλλα 500 δισ.ευρώ.

«Έχετε ακόμα δουλειά να κάνετε για να μας πείσετε», είπε ο Στάινμαγιερ.

«Κύριε Κάουντερ, μην νομίζετε ότι η έγκριση του δημοσιονομικού συμφώνου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) απλά θα πέσει στην αγκαλιά σας», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο Βόλκερ Κάουντερ των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών.

Παρόλο που η έγκριση του ESM απαιτεί απλή πλειοψηφία στη βουλή, το δημοσιονομικό σύμφωνο προϋποθέτει την τροποποίηση του γερμανικού συντάγματος και γι' αυτό χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» για την υπέρβαση της κρίσης χρέους η οποία έχει πλήξει την ευρωζώνη, είπε ο Σόιμπλε στους βουλευτές «και θα συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο με συνεπή τρόπο».

Οι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν αναληφθεί «εντάσσονται σε ένα πλαίσιο, σε μια λογική», πρόσθεσε.

Ο Στάινμαγιερ δήλωσε ότι η Γερμανία έχει γίνει ένα «νησί» ευημερίας στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να ευημερεί μόνη της.

«Θα ήθελα πολύ να μοιραστώ την αισιοδοξία σας αλλά κοιτάξτε τα στοιχεία για την ανάπτυξη», είπε απευθυνόμενος στο Σόιμπλε. «Οι κόκκινοι αριθμοί των άλλων κρατών είναι το αυριανό μας πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να περνούν δύσκολα όλοι γύρω μας κι εμείς να πηγαίνουμε συνεχώς καλά», υπογράμμισε.

To SPD έχει δηλώσει ότι η θετική ψήφος του θα εξαρτηθεί από την θέσπιση τουλάχιστον στην ευρωζώνη του φόρου για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές ενώ ζητεί από την Μέρκελ να δεσμευτεί να προωθήσει την ανάπτυξη.

Ο Σόιμπλε είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση προωθεί, μαζί με αυτή της Γαλλίας, το φόρο αυτό ενεργά. «Κάνουμε όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά για να καταλήξουμε σε μια απόφαση», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Όμως, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανατραπεί η σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματός μας για το ζήτημα αυτό».