Κόσμος
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012 14:13

Εκρήξεις στη Βαγδάτη κατά τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στην κεντρική Βαγδάτη ενώ άρχιζε η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν στην κεντρική Βαγδάτη ενώ άρχιζε η σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

Για μία μεγάλη έκρηξη κοντά στην ιρανική πρεσβεία στην αυστηρά φρουρούμενη Πράσινη Ζώνη έκανε λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ηγέτες του Αραβικού Συνδέσμου άρχισαν τις συνομιλίες τους με κεντρικό θέμα το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν για τη Συρία, στην πρώτη διεθνή σύνοδο που φιλοξενεί εδώ και περίπου δύο δεκαετίες η ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικιού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε με το σχέδιο, ωστόσο η βία συνεχίζεται στη χώρα. Το σχέδιο προβλέπει τερματισμό των εχθροπραξιών, αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων από περιοχές προπύργια της αντιπολίτευσης και πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν απηύθυνε έκκληση στη Συρία «να εφαρμόσει άμεσα στις δεσμεύσεις της». «Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν έχει δει «να εφαρμόζονται οι υποσχέσεις του Ασαντ».

«Είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Ασαντ να τηρήσει τη δέσμευση που έχει αναλάβει και αυτή είναι η πρόθεσή μας για τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Συρία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να λάβει υπόψη οποιαδήποτε πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, από τον οποίο αποβλήθηκε πέρυσι.

Η αντιπολίτευση εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις του Ασαντ, υποστηρίζοντας ότι με το να δηλώσει ότι συμφωνεί επιχειρεί απλώς να κερδίσει χρόνο για να συνεχίσει τη βίαιη καταστολή.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το Σαββατοκύριακο στην πόλη Σαρακέμπ από το Σαββατοκύριακο, όταν την ανακατέλαβε ο στρατός, ενώ υπάρχουν αναφορές για συνέχιση των βομβαρδισμών στη Χομς.

Τα μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη είναι δρακόντεια λόγω της συνόδου, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 500 εκατ.δολάρια.

Είκοσι ένας ηγέτες θα πάρουν μέρος στη σύνοδο, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ-Μπεσίρ, αν και εναντίον του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ο τυνήσιος ομόλογός του Μονσέφ Μαρζούκι, ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουσταφά Αμπντελαζίζ, αλλά και ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, είκοσι χρόνια μετά την εισβολή των στρατευμάτων του Σαντάμ Χουσέιν στη χώρα του.

Εκτός από τη Συρία, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου θα αναφέρονται το Παλαιστινιακό, η Σομαλία και τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ.