Πολιτιστικά
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 11:40

«Ο Γενικός Γραμματέας» από επίδοξους ηθοποιούς

Οι σπουδαστές του Γ΄ έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιούν το πρώτο τους «επίσημο» ανέβασμα στη σκηνή του θεάτρου της σχολής, με το έργο του Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματέας», το οποίο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

Οι σπουδαστές του Γ΄ έτους της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου πραγματοποιούν το πρώτο τους «επίσημο» ανέβασμα στη σκηνή του θεάτρου της σχολής, με το έργο του Ηλία Καπετανάκη «Ο Γενικός Γραμματέας», το οποίο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 30 Μαρτίου.

Το έργο

Η «κωμωδία μετ' ασμάτων» του Ηλία Καπετανάκη, «Ο Γενικός Γραμματέας», γράφτηκε το 1839 και καυτηριάζει την πολιτική και κοινωνική διαφθορά, σατιρίζοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις τους στον οικογενειακό βίο. Μέσα από την ιστορία του πλούσιου επαρχιώτη, ο οποίος ονειρεύεται αξιώματα και τη «μεγάλη ζωή» της Αθήνας και υποστηρίζει τον τοπικό βουλευτή, με αντάλλαγμα μια θέση στο Δημόσιο, η παράσταση εξερευνά τις ομοιότητες της εποχής του έργου με το σήμερα.

Ο σκηνοθέτης

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Μαργαρίτης, σημειώνει: Η δουλειά σε συνθήκες απολύτως επαγγελματικές, ενθουσίασε τους τριτοετείς σπουδαστές, οι οποίοι - με απίστευτο κέφι και διάθεση- δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, σε μια παράσταση που τη χαρακτηρίζουν η αυτοσχεδιαστική διάθεση στην διάρκεια της προετοιμασίας, τα τραγούδια που διατρέχουν την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ο χορός, και, βέβαια, ο καταιγιστικός και απόλυτα σύγχρονος λόγος του Ηλία Καπετανάκη, που μοιάζει να έγραψε το έργο 120 χρόνια πριν, για να μας εξηγήσει την αιτία της κρίσης που βιώνουμε σήμερα.

Στο μότο του Εθνικού Θεάτρου «Τί είναι η Πατρίδα μας», οι σπουδαστές - ηθοποιοί προσπαθούν να δώσουν απάντηση, ανεβάζοντας με τρελό κέφι την «κωμωδία εις τρεις πράξεις μετ' ασμάτων», «Ο Γενικός Γραμματεύς».

Tαυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης, σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Κονομή, διασκευή τραγουδιών - μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, χορογραφίες: Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν (οι τριτοετείς σπουδαστές της Δραματικής Σχολής): Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Γιώργος Βουρδαμής, Κατερίνα Καραγεωργίου, Σοφία Κόκκαλη, Χρήστος Κοντογιώργης, Λάμπρος Κτεναβός, Αρης Μπαλής, Μιχάλης Πανάδης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Φίλιππος Παπαχριστοδούλου, Αθανασία Σιδέρη, Αλεξάνδρα Ταβουλάρη, Ρίνο Τζάνι, Πηνελόπη Τσιλίκα, Ιώβη Φραγκάτου, Αντωνία Χαραλάμπους, Αντρη Χατζηχριστοδούλου.

Πληροφορίες

Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Πειραιώς 35 - Αθήνα, τηλ.: 210 5225634. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 20:30 (τελευταία παράσταση: 28 Απριλίου). Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Διανομή δελτίων: μια ώρα πριν την έναρξη κάθε παράστασης.