Με όπλο τη θεατρική τέχνη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος απογειώνει την κοινωνική του πολιτική με τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», ο οποίος ξεκινά απόψε με το έργο του Έντα Γουόλς «Chatroom», που παρουσιάζεται στο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Με όπλο τη θεατρική τέχνη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.) απογειώνει την κοινωνική του πολιτική με τον θεσμό του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», ο οποίος ξεκινά απόψε στις 9 με το έργο του Έντα Γουόλς «Chatroom», που παρουσιάζεται στο Υπερώο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη).
Το Κ.Θ.Β.Ε., στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του, καλεί τους θεατές να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις του, καταβάλλοντας - αντί εισιτηρίου- τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία θα διατεθούν στα κοινωνικά ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», Παπάφειο Ίδρυμα και Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., Σωτήρης Χατζάκης, αναφέρει σχετικά: «Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε., ανοίγουμε το "Κοινωνικό Θεατροπωλείο" και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Αντικρούοντας τις εύκολες και "χρήσιμες" συστημικές κατηγορίες περί αργόσχολων του Δημοσίου, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να μπαλώσει τον κοινωνικό ιστό που δείχνει να κουρελιάζεται, όπως το ηθικό και η ψυχική δύναμη των πολλών».
Το έργο «Chatroom» πραγματεύεται ένα κοινωνικό φαινόμενο που χαρακτηρίζει την εποχή του δυτικού τρόπου ζωής. Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιώργος Ρούφας, σημειώνει: «Η ανάγκη μου να παρουσιαστεί αυτό το έργο, γεννήθηκε κυρίως από τον φόβο μου πως χάνουμε την πραγματική επαφή με τους νέους, οι οποίοι όλο και πιο πολύ κλείνονται στα δωμάτιά τους, ζώντας κοινωνικά μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς πραγματική επαφή, και από το βάρος των αδιεξόδων που βιώνουμε σε κάθε φάση της ζωής μας».
Ταυτότητα παράστασης
<ετάφραση-σκηνοθεσία: Γιώργος Ρούφας, σκηνογραφία - εικονικό περιβάλλον - φωτισμοί: Στάθης Μήτσιος, video art: Γιάννης Πειραλής και Στάθης Μήτσιος, βοηθός σκηνοθέτη: Ματίνα Κουλουριώτη. Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Γιάννης Καραούλης (Γουίλιαμ), Χάρης Παπαδόπουλος (Τζακ), Μαριάννα Αβραμάκη (Εύα), Ματίνα Κουλουριώτη (Έμιλυ), Θάνος Φερετζέλης (Τζιμ), Εύα Οικονόμου - Βαμβακά (Λώρα).
Ακολουθούν
Στην ίδια σκηνή θα παρουσιαστούν από την Κυριακή 1 Απριλίου τα έργα «Σκυλιά στο πάρκο» του Έντουαρτ Αλμπι -σε σκηνοθεσία Βασίλη Σπυρόπουλου, και «Συλλογή» του Χάρονλτ Πίντερ (από 6/4) - σε σκηνοθεσία Μαρίνας Χατζηιωάννου. Από τις 27 Απριλίου έως και τις 6 Μαΐου - επίσης εναλλασσόμενα- το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» μεταφέρεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών - στη Σταυρούπολη- με τις παραστάσεις «Δίψα» των Εβελίνα Παπούλια και Μαίρης Καλδάρα και «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσάτσαρη.
Πληροφορίες
Νέο Υπερώο - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2 - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2315 200200. Ημέρες παραστάσεων: Παρασκευή 30/3, Τετάρτη 18/04, Πέμπτη 19/04 και Παρασκευή 20/04. Κρατήσεις: 2315 200200, ταμείο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών έως και μία ώρα πριν την έναρξη κάθε παράστασης.