Κόσμος
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 12:51

Παρέμβαση Ιντερπόλ για το περιβαλλοντικό έγκλημα

Όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα - από τη λαθροθηρία ελεφάντων για τους χαυλιόδοντές τους έως την παράνομη υλοτομία- συνδέεται με άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, «βλέπει» η Ιντερπόλ.

Όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα - από τη λαθροθηρία ελεφάντων για τους χαυλιόδοντές τους έως την παράνομη υλοτομία- συνδέεται με άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος, «βλέπει» η Ιντερπόλ. Τις τελευταίες ημέρες, η διεθνής οργάνωση πραγματοποιεί σε 14 αφρικανικές χώρες τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ εναντίον του λαθρεμπορίου ελεφαντόδοντου.

Από το βήμα συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στη Λιόν υπό την αιγίδα της Ιντερπόλ και του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) και παρουσία αντιπροσώπων 80 χωρών, ο Μπερντ Ρόσμπαχ, υπεύθυνος αστυνομικών υπηρεσιών της οργάνωσης δήλωσε ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα έχει γίνει «μια μορφή σοβαρού, οργανωμένου και συχνά διεθνικού εγκλήματος».

Ιδιαίτερα για τους ελέφαντες, το 2011 ήταν μια πολύ κακή χρονιά, κατά την οποία κατεγράφη ρεκόρ κατάσχεσης ελεφαντόδοντων από τουλάχιστον 2.500 ζώα. Σε 13 εφόδους, κυρίως στα λιμάνια Κένιας και Τανζανίας, κατασχέθηκαν 23 τόνοι με προορισμό την Ασία. Μόνο στο Καμερούν και μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με την UNEP, έχουν θανατωθεί περισσότεροι από 400 ελέφαντες.

Δεν είναι όμως μόνο οι ελέφαντες. Στο ίδιο συνέδριο, ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης για το Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών είπε ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πάνω από 500 ρινόκεροι έχουν σφαγιαστεί στη Νότιο Αφρική, όμως μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί λιγότερα από 50 κέρατα. «Το κέρας των ρινόκερων είναι πλέον πολυτιμότερο από το χρυσό», είπε στους συνέδρους ο Τζον Σκάνλον.

Οι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη αυστηρότερων νόμων και καλύτερου συντονισμού των επιχειρήσεων για τη σύλληψη των εγκεφάλων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου. Συζητήθηκε επίσης ο ρόλος του Ίντερνετ στο λαθρεμπόριο άγριων ζώων και η ανάγκη ανάληψης δράσης για την απαγόρευση του διαδικτυακού εμπορίου απειλούμενων ειδών.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση της UNEP που παρουσιάστηκε στη Λιόν, το 15-30% της ξυλείας παγκοσμίως είναι προϊόν παράνομης υλοτομίας, ενώ η αποψίλωση -κυρίως των τροπικών δασών- ευθύνεται για το 17% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και η διεθνής κοινότητα ως σύνολο, έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση της κατάρτισης περιβαλλοντικών πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο Μάσα Ναγκάι εκ μέρους της UNEP. «Όμως η εφαρμογή των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και η επιβολή των περιβαλλοντικών νόμων παραμένει τεράστια πρόκληση για πολλές χώρες».