Πολιτική
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012 14:12

Πολιτικές ευθύνες στον Γ. Παπαθανασίου από το ΠΑΣΟΚ

Πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου αποδίδει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ξεχωριστά πορίσματα από τον εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Πολιτικές ευθύνες στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Παπαθανασίου, αποδίδει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009, το οποίο υπογράφεται από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ .

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Παπαθανασίου «δεν προέβη, ως όφειλε, στη λήψη, από την αρχή του έτους, διαρθρωτικών και άλλων μέτρων ικανών να μετριάσουν ή και να ανατρέψουν τη δυναμική διόγκωσης του ελλείμματος» και «αποσιώπησε την πραγματική εικόνα της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας», προκειμένου να παραπλανήσει την ελληνική κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ολιγωρίας έναντι της οικονομικής κρίσης, το πόρισμα της Εξεταστικής, εντοπίζει δύο τουλάχιστον ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ που επιβάρυναν τις δημόσιες δαπάνες, το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων κόστους 400 εκατ. ευρώ και τα προγράμματα stage, ενώ απαριθμεί και 13 εξαγγελίες που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν υλοποίησε. Μεταξύ αυτών επικαλείται τον ελαστικό περιορισμό των δαπανών των υπουργείων κατά 10% («υπήρξαν υψηλότερες κατά 20%»), τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο με εξαίρεση τους τομείς της υγείας και της παιδείας («οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά 14.000 και οι συμβασιούχοι κατά 4.000 και άνω»), αλλά τον αυστηρό έλεγχο στις δαπάνες των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κατά το πόρισμα, χάνει τον εξαγγελθέντα έλεγχο των εξόδων, αποκρύπτει σκόπιμα την επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, απορρίπτουν την εξήγηση που έδωσε δι' υπομνήματος ο Γιάννης Παπαθανασίου, ότι η μετατροπή της έκδοσης των δελτίων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, από μηνιαία σε τριμηνιαία, εξυπηρετούσε το στόχο της αποφυγής κερδοσκοπικών επιθέσεων σε βάρος της Ελλάδας, όπως απορρίπτουν και κάθε εκδοχή απόδοσης του όποιου καλλωπισμού των δημοσιονομικών στοιχείων, σε «εθνικές» επιδιώξεις.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η αποσιώπηση των πραγματικών στοιχείων του ελλείμματος, «είχε ως στόχο κυρίως την παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών προεκλογικά», εκτιμάται στο πόρισμα.

Αντίθετα, σημειώνεται, ο διάδοχός του, υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, «εντατικοποίησε την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το τελευταίο δίμηνο του 2009, στα πλαίσια όμως των τότε δεδομένων, λαμβάνοντας μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ και προέβη στη λήψη δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων για το επόμενο έτος, κατά την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2010, σε συνεννόηση και με τους εταίρους μας».

Δεν διαπιστώνεται παραποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων κατά κανέναν τρόπο και εκτιμάται πως οι διαμάχες στο εσωτερικό του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήταν προσωπικής φύσεως και ουδόλως επηρέασαν την ποιότητα της εργασίας της, η οποία επικυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Εκτίμηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι ότι ενδεχόμενα «μέτρα στο τέλος του 2009, ακόμα και στο θεωρητικό επίπεδο της πιο σκληρής εκδοχής τους, δεν θα απέτρεπαν την επερχόμενη κρίση δανεισμού και την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών, προγραμμάτων στήριξης και μιας ευρύτατης και μακρόχρονης προσαρμογής εκ μέρους της χώρας».

Με αφορμή τέλος, την διάσταση που εντοπίζεται, ανάμεσα σε τμήμα κατάθεσης του επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μανώλη Κοντοπυράκη και του επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, που αφορά προσωπική συνομιλία του κου Κοντοπυράκη με το στέλεχος της Eurostat Λούκα Ασκολι, η Εξεταστική Επιτροπή αποδέχεται την εκδοχή του κου Ραντερμάχερ, και δηλώνει πως αποστέλλει τα πρακτικά της στον αρμόδιο εισαγγελέα για αξιολόγηση.

Οργισμένη αντίδραση από τη ΝΔ

Αμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση της ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης κάνει λόγο για ένα «κείμενο οπερέτα, που συνιστά πρόκληση για τους Έλληνες, οι οποίοι απαιτούν και δικαιούνται να μάθουν όλη την αλήθεια» και χαρακτηρίζει την εξεταστική επιτροπή «επιτροπή Προστασίας των κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2158555 .

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «ο κ. Βενιζέλος οφείλει, σήμερα, να απολογηθεί για αυτά που διέπραξε η Επιτροπή Προστασίας των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου».

«Οι βουλευτές του στη δήθεν "Εξεταστική", δικαίωσαν τις ενστάσεις που είχε αναπτύξει, από την αρχή, η ΝΔ και απέδειξαν ότι εκτελούσαν διατεταγμένη κομματική εντολή, κουκουλώματος και διαστρέβλωσης, στην οποία ταιριάζει μια και μόνο λέξη: Ντροπή», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας, στη φτώχεια και στην ανεργία, προκαλούν για μια ακόμα φορά. Υποτιμούν τη μνήμη και τη νοημοσύνη της ελληνικής κοινωνίας», σχολίασε με τη σειρά του ο Γιάννης Παπαθανασίου ο οποίος υποστήριξε ότι «το 2009, η ΝΔ, παρά τα λάθη και τις καθυστερήσεις, είπε την αλήθεια. Ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν" και με ψεύτικες υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών».

«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάποιοι πήραν το κόστος να πουν την αλήθεια και κάποιοι, ενώ την ήξεραν, είπαν ψέματα. Οι πολίτες ξέρουν, κρίνουν και σε αυτές τις εκλογές θα αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν στον καθένα», καταλήγει ο πρώην υπουργός.

Απογοητευτική χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, τη στάση της ΝΔ απέναντι στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, κατηγορώντας τη Λ. Συγγρού ότι επιχειρεί να μετατρέψει το ζήτημα σε «πεδίο μικροκομματικής διαμάχης».

«Προκαλεί λύπη, η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής. Προκαλεί λύπη, να αμφισβητεί μια μείζονα διαδικασία της Βουλής, την οποία επιδεικτικά αγνόησε και από την οποία απείχε», ανέφερε η κ. Γεννηματά. Τόνισε ακόμη ότι είναι «απογοητευτικό» να μην έχει ακόμη συνειδητοποιήσει η ΝΔ «τις ευθύνες της για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την οικονομική κρίση». Σημείωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τη ΝΔ σε αυτή την άγονη, όπως είπε, αντιπαράθεση.

Το πόρισμα του ΛΑΟΣ

Στο ξεχωριστό πόρισμα που συνέταξε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. στην εξεταστική επιτροπή Αθ. Πλεύρης, επιρρίπτει ευθύνες τόσο στη διακυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πάντως πως δεν κατέστη δυνατή η άντληση ασφαλών συμπερασμάτων. Γι αυτό, εκτιμά πως ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην υπήρχε σύνταξη πορίσματος, αλλά απλά μία συγκέντρωση του αποδεικτικού υλικού για μία επόμενη επιτροπή που θα διερευνήσει την υπόθεση http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2158538 .

Όπως επισημαίνει, «το πόρισμα που κατατίθεται, δεν μπορεί να είναι ασφαλές και να διερευνά το πλήθος των παραμέτρων που οδήγησαν την χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης, ωστόσο, πρόκειται για ένα σημαντικό αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε και δίνει απαντήσεις σε πολλά ζητήματα, διαχωρίζει τους μύθους από τις πραγματικότητες και μπορεί να αποτελέσει τη βάση ώστε στην επόμενη Βουλή να ξεκινήσει μία ουσιαστική έρευνα για τους λόγους και τις αιτίες που τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας εκτροχιάστηκαν».

Αν η ΝΔ λάμβανε το πρώτο εννεάμηνο του 2009 τα απαραίτητα μέτρα και δεν έκρυβε το πρόβλημα και αντίστοιχα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρούσε άμεσα μετά τις εκλογές του 2009 στις απαιτούμενες τομές, ενδεχομένως η χώρα να απέφευγε την έξοδο από τις αγορές και την είσοδο της στο μηχανισμό στήριξης, αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αντελήφθησαν το πρόβλημα και έκαναν ό,τι μπορούσαν και ακόμα κι αν δεν μπορούσε να αποφευχθεί η είσοδος στο μηχανισμό, «θα γινόταν με καλύτερους όρους ... και η δημοσιονομική προσαρμογή με πιο ρεαλιστικούς και κοινωνικά ανεκτούς όρους, χωρίς «να τρωθεί στο έπακρο η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

Ξεχωριστό επίσης πόρισμα κατέθεσαν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητοι βουλευτές, Ηλίας Θεοδωρίδης και Οδυσσέας Βουδούρης. Οι δύο βουλευτές καταλογίζουν «βαριά αμέλεια και κακοδιαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας» στην κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπαθανασίου. «Το δίδυμο των κυρίων Καραμανλή Παπαθανασίου, παρακολουθούσε τη ραγδαία επιδείνωση των δημοσιονομικών της χώρας και αντί να πάρει μέτρα έκτακτης ανάγκης που επιβάλλουν οι συνθήκες, μιλούσαν για μέτρα μετά τις εκλογές», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Κατά την άποψή τους, οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου «αφορούν στο γεγονός ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί τις δραματικές συνέπειες, στις οποίες είχε περιέλθει η χώρα εξαιτίας ενός μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου και επίσης, στο χειρισμό της κρίσης δανεισμού και στη διαχείριση του υπέρογκου χρέους που είχε συσσωρευτεί».

Ωστόσο, όπως εκτιμούν, οι ευθύνες αυτές «δεν αφορούν στο ζήτημα της καταγραφής των ελλειμμάτων - άλλωστε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, μπορεί να αφορούν σ' αυτούς που τα δημιούργησαν και όχι σ' αυτούς που τα κατέγραψαν».

Με τη σειρά της, η προερχόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, ανεξάρτητη βουλευτής, Έλσα Παπαδημητρίου, συμπεραίνει πως «από καμία μαρτυρική κατάθεση δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, ούτε για πολιτικά, ούτε για μη πολιτικά πρόσωπα. Επίσης, καμία νύξη ή αναφορά δεν δικαιολογείται για τους δύο πρώην πρωθυπουργους κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου, πέρα απ' το γεγονός, ότι και οι δύο προσπάθησαν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα της χώρας και εργάστηκαν με καλές προθέσεις προς την κατεύθυνση αυτή, κατά την διάρκεια της θητείας τους, που συνέπεσε με τις δυσκολότερες μέρες της μεταπολίτευσης και την δραματικότερη διεθνή μεταπολεμική οικονομική κρίση».

Σύμφωνα με την κ. Παπαδημητρίου, και στις δύο κυβερνήσεις του 2009 πρέπει να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για «αστοχίες» -δηλαδή υπεραισιόδοξη εκτίμηση του ελλείμματος του 2009, εικόνα αναξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων κλπ. για τη Νέα Δημοκρατία, καταγγελία ως αντιλαϊκών, των μέτρων συγκράτησης του ελλείμματος για το ΠΑΣΟΚ- χωρίς ωστόσο να είναι δίκαιη η προσωποποίησή τους στα πρόσωπα των υπουργών Οικονομικών, καθώς, όπως σημειώνει, οι ευθύνες υπήρξαν συλλογικές.

«Μια ακόμη εξεταστική επιτροπή οδηγήθηκε σε φιάσκο», παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, που αν και ήταν μέλος της Επιτροπής αποχώρησε όσο οι εργασίες της ήταν σε εξέλιξη.

Είπε ακόμη πως «το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί για όλα τη ΝΔ, η απούσα ΝΔ λέει ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ και ότι θα εξετάσει το θέμα στο μέλλον».

«Οι πάντες όμως», τόνισε, «γνωρίζουν ότι οι σημερινοί συνεταίροι είναι συνυπεύθυνοι και για το έλλειμμα του 2009 και για το μαγείρεμα των στοιχείων. Για τους πρώτους 9 μήνες η ΝΔ και για τους 3 τελευταίους το ΠΑΣΟΚ».

«Από την πρώτη στιγμή η Δημοκρατική Συμμαχία τόνισε ότι η διαδικασία της εξεταστικής ήταν μια παρωδία που μόνο στόχο είχε τη συγκάλυψη.

Το αποτέλεσμα είναι μία ακόμη ύβρις για τον ελληνικό λαό, ο οποίος θέλει να μάθει την πλήρη αλήθεια για όσα πραγματικά συνέβησαν και τον έφεραν ως εδώ. Λυπούμεθα ειλικρινά που τίποτα πλέον δεν φαίνεται να διδάσκονται τα παλιά κόμματα εξουσίας», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρη Ζαφειριάδη.

Υπενθυμίζεται πως στην Εξεταστική Επιτροπή, αρνήθηκαν από την αρχή να μετάσχουν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Κουρουμπλής.