Κόσμος
Δευτέρα, 13 Μαΐου 2002 07:13

Ε.Ε. : Σήμερα η απόφαση για την τύχη των 13 Παλαιστινίων μαχητών

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 αποφασίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για την τύχη των 13 Παλαιστινίων μαχητών, που απεγκλωβίστηκαν από τον Ναό της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ και βρίσκονται φιλοξενούμενοι στην Κύπρο.

Η Ιταλία έχει εκφράσει επιφυλάξεις για το εάν θα ληφθεί σήμερα η οριστική απόφαση για τη μεταφορά τους, ενώ το Ισραήλ δηλώνει ότι διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την έκδοσή τους. Η Κύπρος επιθυμεί πάντως να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα των 13.

Σήμερα ο Γιάσερ Αραφάτ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ναμπλούς και την Τζενίν, μετά την άδεια που το έδωσε χθες το βράδυ το Ισραήλ να μεταβεί σε πόλεις της Δυτικής Οχθης. Πρόκειται για την πρώτη έξοδο του Παλαιστινίου ηγέτη από τη Ραμάλα, από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εν τω μεταξύ το κόμμα Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού ψήφισε κατά της δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αποδοκιμάζοντας ηχηρά τον Αριέλ Σαρόν, που είχε ζητήσει να μην γίνει ψηφοφορία επί του θέματος. Σκληρό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες, χαρακτήρισε την απόφαση του Λικούντ ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους, παρά το ότι το ψήφισμα του Λικούντ αποκλείει την πιθανότητα πραγμάτωσής της, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.