Πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Πρόταση νόμου για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Αποτελείται από 16 άρθρα, έχει τίτλο «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» και τέθηκε υπόψη των πολιτικών αρχηγών. Όπως είπε ο κ. Καμίνης, η πρόταση νόμου φιλοδοξεί να «αποτελέσει ένα χρήσιμο νομοπαρασκευαστικό εργαλείο και δεύτερον, να συμβάλει στην έναρξη ενός ανοιχτού, ανυπόκριτου και νηφάλιου δημόσιου διαλόγου».
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο οργανωτής της δημόσιας συνάθροισης να ενημερώνει την αρμόδια αστυνομική αρχή για το συγκεκριμένο τόπο, χρόνο και την ακριβή διαδρομή που θα ακολουθηθεί, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την πραγματοποίησή της.
Στο άρθρο 6 ορίζεται ότι διαδηλώσεις μπορούν να απαγορευθούν «αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, λόγω ιδιαιτέρως πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων ιδίως κατά της ζωής, της ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας». Παράλληλα, μπορούν να απαγορευθούν «σε ορισμένη περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής».
Αρμόδιος για την απαγόρευση επικείμενης διαδήλωσης είναι ο κατά τόπους αρμόδιος αστυνομικός δ/ντης σε συνεργασία με τον πρόεδρο Πρωτοδικών και τον δήμαρχο. Οι διοργανωτές διαδήλωσης, που απαγορεύθηκε, έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (άρθρο 11).
Με βάση την αρχή της αναλογικότητας, διαδηλώσεις λίγων ατόμων μπορούν να περιορισθούν, για παράδειγμα στο πεζοδρόμιο, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία της πόλης.
Όσοι παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή διαδήλωσης, ή παρεισφρήσουν σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της τιμωρούνται με φυλάκιση δυο ετών (άρθρο 13). Δεν επιτρέπεται η χρήση χημικών μέσων για τον περιορισμό, την απαγόρευση ή τη διάλυση διαδηλώσεων.
Ακόμη βάσει της πρότασης νόμου, ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Από την ευθύνη αυτή απαλλάσσεται εάν είχε γνωστοποιήσει εγκαίρως τη διεξαγωγή της συνάθροισης, είχε ζητήσει την παρουσία εισαγγελέα και αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα αναγκαία και πρόσφορα μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή της ζημίας.