Είχατε ποτέ φανταστεί ότι την ώρα που εσείς κάνετε δουλειές ή βλέπετε τηλεόραση, τα φυτά στις γλάστρες σας... μιλούν πίσω από την πλάτη σας; Και όμως, είναι πιθανό αυτή η φαινομενικά παράλογη εικόνα να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.
Είχατε ποτέ φανταστεί ότι την ώρα που εσείς κάνετε δουλειές ή βλέπετε τηλεόραση, τα φυτά στις γλάστρες σας... μιλούν πίσω από την πλάτη σας; Και όμως, είναι πιθανό αυτή η φαινομενικά παράλογη εικόνα να μην απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με διεθνή ερευνητική ομάδα, που δημοσιεύει τα αποτελέσματα μελέτης της στην επιθεώρηση Trends in Plant Science, κάποια φυτά ανταποκρίνονται στον ήχο και επικοινωνούν μεταξύ τους παράγοντας κρότους.
«Όλοι γνωρίζουν ότι τα φυτά ανταποκρίνονται στο φως και οι επιστήμονες γνωρίζουν επίσης ότι χρησιμοποιούν πτητικές χημικές ουσίες για να επικοινωνήσουν το ένα με το άλλο, όταν για παράδειγμα κινδυνεύουν από ένα φυτοφάγο ζώο», λέει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας Μόνικα Γκαλιάνο. Όπως αφηγείται, «εργαζόμουν μια μέρα στον κήπο μου και άρχισα να αναρωτιέμαι εάν τα φυτά ανταποκρίνονται και στους ήχους - γιατί όχι άλλωστε;- και έτσι αποφάσισα ως επιστήμονας να το ανακαλύψω».
Η Δρ. Γκαλιάνο, με τη βοήθεια των συναδέλφων της Ντάνιελ Ρόμπερτ από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και Στέφανο Μανκούζο από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, διαπίστωσε ότι οι ρίζες των φυτών εκπέμπουν και αντιδρούν σε συγκεκριμένους ήχους. Είδαν, για παράδειγμα, ότι οι νεαρές ρίζες καλαμποκιού παράγουν τακτικά μικρούς κρότους.
Επιπλέον, βρήκαν ότι όταν οι ρίζες «αιωρούνται» στο νερό, κλίνουν προς την πηγή ενός διαρκούς ήχου σταθερής συχνότητας περίπου 220Hz, αντίστοιχης με αυτήν στην οποία κυμαίνονται οι ήχοι που παράγουν οι ίδιες ρίζες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «είναι πολύ πιθανό κάποιου είδους ευαισθησία στον ήχο και στις δονήσεις να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των φυτών».
«Ανακαλύψαμε ότι είναι πιθανό τα φυτά να μπορούν να κάνουν ό,τι και τα ζώα, κάτι απίστευτο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα φυτά δεν κινούνται», λέει η Δρ. Γκαλιάνο. Επόμενος στόχος της ομάδας της είναι να διαπιστώσει εάν την ίδια ικανότητα διαθέτουν και άλλα είδη φυτών. «Θέλουμε να δούμε εάν όλα κάνουν θόρυβο, εάν κάποια είναι πιο θορυβώδη από άλλα και τι σημαίνουν όλα αυτά για τα φυτά».