Πολιτική
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 00:02

Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για το επιχειρηματικό περιβάλλον

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το - αποτελούμενο από 328 άρθρα - νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το - αποτελούμενο από 328 άρθρα - νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία - και καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, την Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Στόχος μας είναι με την ψήφιση του νομοσχεδίου, όταν λυθεί το ζήτημα της ρευστότητας, η χώρα να μην χάσει άλλο χρόνο, αλλά ο ιδιωτικός τομέας να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με το θεσμικό αυτό πλαίσιο και τα απαραίτητα εργαλεία, όχι ως κρατικοδίαιτος όπως στο παρελθόν, αλλά δίνοντας και στον δημόσιο τομέα την δυνατότητα να υπερασπιστεί την πορεία του» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης.

Νωρίτερα, η υπουργός Ανάπτυξης 'Αννα Διαμαντοπούλου, διαμαρτυρόμενη για την κυριαρχία των «ακραίων τοποθετήσεων» στην συζήτηση του νομοσχεδίου, έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικά μεγάλο νομοσχέδιο, αλλά και πάρα πολύ σημαντικό για την οικονομία, την υποστήριξη της επιχείρησης, την διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας (…) Αλλάζει όλη η χώρα, με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με μία δήλωση, με την απλοποίηση των εγκαταστάσεων λειτουργίας που αφορά δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, την αδειοδότηση στα βιομηχανικά πάρκα, την απλοποίηση του ελέγχου προϊόντων, της αξιολόγησης, την διάθεση εμπορικού σήματος, ώστε κάθε επιχείρηση να παίρνει εμπορικό σήμα σε ελάχιστο χρόνο».

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία υπερψηφίζει το νομοσχέδιο καθώς περιλαμβάνει διατάξεις που αποτελούν πάγιες θέσεις της (fast track σε μικρότερου μεγέθους στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργία single window για το εξωτερικό εμπόριο, καθιέρωση ελληνικού σήματος, πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, τροποποίηση της προπτωχευτικής διαδικασίας, επιστροφή της γενικής γραμματείας του Καταναλωτή στο υπουργείο Ανάπτυξης). 'Αλλες διατάξεις ωστόσο, χρήζουν βελτίωσης και τροποποίησης - όπως οι ρυθμίσεις σχετικά με την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, τις «ελεύθερες ζώνες και αποθήκες», ή το εμπορικό σήμα («δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του παραεμπορίου πλαστών προϊόντων και απομιμήσεων»).

Ο κ. Χατζηδάκης, συμφώνησε και στην ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση για το ζήτημα της δημοσίευσης των ισολογισμών στις εφημερίδες, ζητώντας από την κυβέρνηση να συνομιλήσει με την τρόικα για μια μεταβατική διάταξη - κάτι με το οποίο συμφώνησε αργότερα και η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή.

«Τι να το κάνω εγώ το να γλιτώσει μια επιχείρηση 1-2.000 ευρώ τον χρόνο, αν την ίδια στιγμή κλείνουν 20 εφημερίδες με 200 υπαλλήλους και δημοσιογράφους, αλλά κυρίως να μειώνεται η διασπορά των ειδήσεων και της κρίσης;» ανέφερε αργότερα ο Κώστας Μαρκόπουλος από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».

Για «πάγιο αίτημα του ΣΕΒ που θέτει σε κίνδυνο 3.500 θέσεις εργασίας» έκανε εξάλλου λόγο η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Το νομοσχέδιο προβλέπει πακτωλό χρηματοδότησης προς το μεγάλο κεφάλαιο, αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία προχωράτε στην κλιμάκωση της επίθεσης στα δίκαια των εργαζομένων με τσεκούρεμα μισθών και δικαιωμάτων (…) Εμπορευματοποιείται η εποπτεία της αγοράς, προβλέπονται ποιοτικοί έλεγχοι σε ιδιωτικά εργαστήρια επειδή δεν υπάρχουν δημόσια, ιδιωτικοποιούνται οι αρχαιολογικές ανασκαφές» ανέφερε για λογαριασμό του ΚΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης εξέφρασε αντιρρήσεις και προβληματισμό σε σειρά διατάξεις, όπως οι ελεύθερες ζώνες, οι ρυθμίσεις για τους αρτοποιούς, το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, τις ρυθμίσεις για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, και τις ρυθμίσεις για την COSCO. «Ανάπτυξη με το παρόν νομοσχέδιο δεν μπορεί να υπάρξει - αντίθετα έχουμε κουκούλωμα πολλών εκκρεμοτήτων» σημείωσε.

«Φωτογραφικό νομοσχέδιο για την με κάθε όρο παράδοση της ελληνικής αγοράς στα μεγάλα επενδυτικά συμφέροντα εγχώρια ή ξένα, με πλήθος πελατειακών και αδιαφανών διατάξεων» διέκρινε στο πόνημα του υπουργείου Ανάπτυξης, η Λίτσα Αμμανατίδου -Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ). «Το επιχειρηματικό περιβάλλον που η κυβέρνηση θέλει να φέρει είναι ο επιχειρηματικός παράδεισος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, στις οποίες δίνετε γη και ύδωρ, με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την ελάφρυνση της φορολόγησης, την άρση κάθε κρατικού ελέγχου επί των ενεργειών τους».

«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με 327 ρουσφέτια» παρατήρησε ο Πάνος Καμμένος («Ανεξάρτητοι Έλληνες»). «Είναι απίστευτο να έρχεται ένα ολόκληρο βιβλίο σαν τον «Χρυσό Οδηγό» που ουσιαστικά, καλύπτετε τις απάτες του Μνημονίου, τις οποίες συγκαλύψατε άλλοι ως συμμαθητές, άλλοι ως συνένοχοι, άλλοι ως συνεταίροι, αλλά όλοι τουλάχιστον, σαν πολιτικά υπεύθυνοι».

Ο Γιάννης Αμοιρίδης (Δημοκρατική Αριστερά), έθεσε το θέμα των αγροτών που αδυνατούν να λάβουν εγγυητικές επιστολές για να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, των επιχειρηματιών που έχουν μπλοκαριστεί στον «Τειρεσία» - και πρότεινε την εκπαίδευση νέων επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν στην καινοτομία, χρησιμοποιώντας παλιά εργοστάσια και εγκαταλελειμμένα οικοδομήματα.

Σημειώνεται τέλος, η έντονη αντιπαράθεση που είχαν ο Κώστας Μαρκόπουλος («Ανεξάρτητοι Έλληνες») με τον Σωκράτη Ξυνίδη, σε ό,τι αφορά τις «ελεύθερες ζώνες και αποθήκες» του άρθρου 41. Ο κ. Μαρκόπουλος μετέφερε τις ανησυχίες των δημάρχων της Μακεδονίας και της Θράκης για τις προβλέψεις του άρθρου - για να υπογραμμίσει ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης πως οι εν λόγω «ζώνες» αφορούν τελωνειακά θέματα και δεν έχουν καμία σχέση με τις «ελεύθερες οικονομικές ζώνες» και την φιλολογία που έχει αναπτυχθεί γύρω απ' αυτές.

Με τον κ. Ξυνίδη να χρεώνει τον Κ. Μαρκόπουλο με «εσκεμμένη παραπληροφόρηση», ο δεύτερος παρατήρησε πως «αντιλαμβάνομαι πολύ καλά το λόγο για τον οποίο ο ίδιος πηδά από το καράβι την ώρα που το καράβι βυθίζεται».

«Εάν εσείς, αυτό που κάνω, το ονομάζετε πήδημα από το παράθυρο, εγώ το ονομάζω αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, την οποία προφανώς εσείς ως επαγγελματίας πολιτικός εδώ και χρόνια δεν την είχατε» απάντησε ο Σωκράτης Ξυνίδης.

Η συζήτηση επί των άρθρων, ξεκίνησε το απόγευμα και θα συνεχιστεί αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ