Πολιτιστικά
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 10:51

Πολυποίκιλες επιλογές και τρισδιάστατος Τιτανικός

Φιλία, αγάπη, έρωτας και ένα κωμικό δράμα. Τρεις τελειόφοιτοι λυκείου και ένα «κωμικό» πάρτι. Οι Ευρωπαίοι αγανακτισμένοι και ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Τρεις γυναίκες στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης και ένα δράμα. Η επιστροφή του θρυλικού Τιτανικού και μια τρισδιάστατη ματιά.

Φιλία, αγάπη, έρωτας και ένα κωμικό δράμα. Τρεις τελειόφοιτοι λυκείου και ένα «κωμικό» πάρτι. Ο καρτουνίστικος φύλακας των δασών, Λόραξ, και μια αστεία συγκινητική περιπέτεια. Οι Ευρωπαίοι αγανακτισμένοι και ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Ο ακήρυχτος πόλεμος τραπεζιτών και πολιτικών και μια ρεαλιστική καταγραφή. Τρεις γυναίκες στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης και ένα δράμα. Η επιστροφή του θρυλικού Τιτανικού και μια τρισδιάστατη ματιά.

«Τιτανικός 3D»

Ο Kαναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον - μετά το πρωτοποριακό στην τεχνολογία 3D, «Avatar», επανεκδίδει τον βραβευμένο με 11 Όσκαρ «Τιτανικό» του 1997, σε μορφή τριών διαστάσεων. Η ταινία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών, με τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κέιτ Ουίνσλετ, Μπίλι Ζέιν, Κάθι Μπέιτς και Φράνσις Φίσερ, να ζωντανεύουν το ιστορικό ναυάγιο, μέσα από έναν παθιασμένο έρωτα. Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν - υπό νέα μορφή- μια νέα εκδοχή της θρυλικής ταινίας που «ζωντάνεψε» ανεπανάληπτα την θρυλική ιστορία της 15ης Απριλίου του 1912, όταν το μεγαλύτερο επιβατικό πλοίο του κόσμου βυθίστηκε στα νερά του βορείου Ατλαντικού ύστερα από σύγκρουσή του με παγόβουνο. Περισσότεροι από 300 τεχνικοί επένδυσαν πάνω από 750.000 εργατοώρες για να «κατεργαστούν» την αυθεντική φωτογραφία σε ψηφιακή τρισδιάστατη εικόνα, γεμάτη βάθος και έκταση.

«50/50»

Το κωμικό δράμα του Τζόναθαν Λιβάιν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και είναι μια αστεία, συγκινητική και πρωτότυπη ιστορία για τη φιλία, την αγάπη και τη ζωή. Με πρωταγωνιστές τους Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Σεθ Ρόγκεν, Aνα Κέντρικ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ και τη - βραβευμένη με Όσκαρ- Αντζέλικα Χιούστον, ένας εικοσάχρονος μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο και - αποφασίζοντας να μην το βάλει κάτω- αντιμετωπίζει την ασθένεια με χιούμορ και αισιοδοξία, με τη βοήθεια του φίλου του.

«Project X»

Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Νίμα Νουριζάντε είναι μία κωμωδία, η οποία παρακολουθεί τρεις φαινομενικά ανώνυμους τελειόφοιτους λυκείου, στην προσπάθεια τους να γίνουν δημοφιλείς στο σχολείο, και αποτελεί προειδοποίηση για τους γονείς και την αστυνομία. Οι Τόμας Μαν, Όλιβερ Κούπερ και Τζόναθαν Ντάνιελ Μπράουν πρωταγωνιστούν σε ένα πάρτι, όπου θα καταστραφούν όνειρα, θα κηλιδωθούν ονόματα και θα γεννηθούν θρύλοι.

«Λόραξ»

Η ταινία κινουμένων σχεδίων των Κρις Ρενό και Κάιλ Μπαλντά αποτελεί μεταφορά του βιβλίου του Dr. Seuss, το οποίο είναι ένα από τα πιο εμπορικά παιδικά μυθιστορήματα όλων των εποχών και το πιο αγαπημένο του ίδιου του συγγραφέα. Κυκλοφόρησε το 1971 ενώ έχει εκδοθεί σε 95 χώρες και σε 17 διαφορετικές γλώσσες. Η ταινία προβάλλεται και σε τρισδιάστατη μορφή και φέρει την υπογραφή του μετρ των animation, Κρις Μελεντάντρι («Despicable Me», «Ice Age», «Ice Age 2», «Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!»). Πρόκειται για μια αστεία και συγκινητική περιπέτεια, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της ισορροπίας που πρέπει να διατηρείται μεταξύ της φύσης και της προόδου. Ο φύλακας των δασών, Λόραξ, είναι ένα αξιαγάπητο πλάσμα που κάνει τα πάντα, για να προστατεύσει τα δάση και τα ζώα που κατοικούν εκεί.

«Οι αγανακτισμένοι»

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Γαλλοαλγερινού σκηνοθέτη Τόνι Γκατλίφ, είναι εμπνευσμένο από το μπεστ σέλερ του 94χρονου Στεφάν Εσέλ, με τίτλο «Αγανακτήστε!» και άνοιξε την αυλαία του 14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης – «Εικόνες του 21ου αιώνα». Στην ακτιβιστική αυτή ταινία, η οποία αναδεικνύει την κοινωνική παθογένεια, το οικονομικό αδιέξοδο και το αβέβαιο πεπρωμένο της Ευρώπης, «πρωταγωνιστούν» οι αγανακτισμένοι των ευρωπαϊκών χωρών που αντιστέκονται στην κοινωνική αδικία, μέσα από την ιστορία μιας Αφρικανής μετανάστριας που περιπλανιέται στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία.

«Ολιγαρχία»

Το ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου και πολεμικού ανταποκριτή, Στέλιου Κούλογλου, θίγει το θέμα του ακήρυχτου πόλεμου που έχει ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη και διεξάγεται από μια ομάδα τραπεζιτών και πολιτικών, οι οποίοι κυβερνούν τον κόσμο, περιφρονώντας τη δημοκρατία. Τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο των συγκρούσεων έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παίζει τον ρόλο του πεδίου δοκιμών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια οχταμελής ομάδα ρίχνει εκλεγμένους πρωθυπουργούς και διορίζει νέους της αρεσκείας της.

«Τρεις μέρες ευτυχίας»

Η δραματική ταινία του Δημήτρη Αθανίτη - με τους Νικολίτσα Ντρίζη, Ερρίκο Λίτση, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κώστα Ξυκομηνό, Κατερίνα Φωτιάδη, Λουκία Πιστιόλα- βυθίζεται στη σκοτεινή ατμόσφαιρα της Αθήνας της οικονομικής κρίσης και περιγράφει με ωμό τρόπο τις προσπάθειες τριών γυναικών να βρουν διέξοδο, σε μία πόλη που αποσυντίθεται.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης