Κόσμος
Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 17:38

Στη Δαμασκό οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εν μέσω συγκρούσεων

Στη Δαμασκό έφθασαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έστειλε στη Συρία ο Κόφι Αναν, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου στη χώρα.

Στη Δαμασκό έφθασαν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που έστειλε στη Συρία ο Κόφι Αναν, ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού και του Αραβικού Συνδέσμου, προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου στη χώρα. Την ίδια ώρα πάντως, ακτιβιστές αναφέρουν πως οι επιθέσεις του στρατού σε βάρος των αντικαθεστωτικών συνεχίζονται.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Αναν, ο Αχμαντ Φάουζι, επικεφαλής της ομάδες είναι ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, ο οποίος θα συναντηθεί με Σύρους αξιωματούχους για να συζητήσουν τους όρους «μιας πιθανής ανάπτυξης της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ».

Ο Αναν είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει παρατηρητές στη Συρία όπου, σύμφωνα με ακτιβιστές, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος, τον Μάρτιο του 2011. Οι παρατηρητές δεν θα πάνε στη Συρία μέχρι να δώσει το πράσινο φως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, διευκρίνισε ο Φάουζι.

Την ίδια ώρα πάντως έγινε γνωστό πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε στο κείμενο της διακήρυξής του που θα ζητά από την κυβέρνηση της Συρίας να σεβαστεί την προθεσμία της 10ης Απριλίου και να έχει σταματήσει μέχρι τότε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εναντίον της αντιπολίτευσης και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τις κατοικημένες περιοχές. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταματήσει και αυτή τις επιθέσεις, το αργότερο μέχρι τις 12 Απριλίου.

Στο ψήφισμα, που θα υιοθετηθεί επίσημα αργότερα σήμερα, το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο, εφόσον γίνουν σεβαστεί οι όροι που θέτει, να εγκρίνει την αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ που θα αναλάβουν να εποπτεύσουν τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Σε νέες δηλώσεις του ο κ. Ανάν τόνισε ότι ο συριακός στρατός και οι εξεγερμένοι πρέπει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες μέχρι τις 06:00 τοπική ώρα της 12ης Απριλίου, υπογραμμίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η προτεραιότητα του σχεδίου του των έξι σημείων.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν να απομακρύνονται από κατοικημένες περιοχές, να σταματήσουν τις μετακινήσεις νέων στρατευμάτων και να τερματίσουν τη χρήση βαρέων όπλων. Ανέφερε ακόμη ότι συνομιλητές απο την αντιπολίτευση έχουν εκφράσει τη δέσμευση και την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα σε 48 ώρες από την 10η Απριλίου.

Στο μεταξύ ανακοίνωσε ότι η Δαμασκός τον ενημέρωσε σχετικά με τη «μερική απομάκρυνση» των στρατευμάτων της από τρεις πόλεις, όμως υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει «ανησυχητικός».