Αθλητικά
Παρασκευή, 06 Απριλίου 2012 00:57

Europa League: Κυριαρχία Ιβήρων στα ημιτελικά

Απόλυτη είναι η κυριαρχία των συλλόγων της ιβηρικής χερσονήσου στο φετινό Europa League, καθώς και οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες των ημιτελικών είναι από την Ισπανία και μια από την Πορτογαλία.

Την πρόκριση πήραν Ατλέτικο και Βαλένθια, που θα συνθέσουν το πρώτο από τα δυο ζευγάρια για τους «4», και Σπόρτινγκ με Μπιλμπάο στο δεύτερο.

Η Αθλέτικο ήταν μόνη ομάδα καθαρίσει την πρόκρισή της απέναντι στη Σάλκε από το πρώτο ματς των προημιτελικών με το 4-2 επί της Σάλκε στη Γερμανία και στον επαναληπτικό στο Μπιλμπάο έπαιξε απλά για το κέφι, μένοντας εν τέλει στο 2-2 (Γκόμεθ στο 41' και Σουσαέτα στο 55' τα γκολ για τους γηπεδούχους, Χούντελααρ στο 29' και Ραούλ στο 52' για τους φιλοξενούμενους.

Πιο περίπλοκα ήταν τα δεδομένα στα υπόλοιπα ζευγάρια. Η Ατλέτικο είχε κερδίσει στο πρώτο ματς στη Μαδρίτη το Ανόβερο με 2-1 και έτσι επαναληπτικός στη Γερμανία προβλεπόταν ιδιαίτερα καυτός. Παρόλα αυτά, οι «ροχιμπλάνκος» δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα και πήραν την πρόκριση με μια δεύτερη νίκη με το ίδιο σκορ (2-1).

Στην Ουκρανία η Μέταλιστ υποδέχθηκε τη Σπόρτινγκ και ήθελε ένα μόλις γκολ για να πάρει την πρόκριση μετά το 2-1 με το οποίο είχε ηττηθεί στο πρώτο ματς στη Λισαβόνα. Οι Πορτογάλοι, όμως, ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ με τον Φαν Βολφσβίνκελ στο 44'. Και παρόλο που οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Κριστάλδο στο 57', δεν κατάφεραν να στείλουν το ματς στη παράταση, καθώς ο Σαβιέρ αστόχησε στο 63' στο πέναλτι, που κέρδισε ο Ντέβιτς.

Ανετο βράδυ πέρασε η Βαλένθια, η οποία ήθελε και αυτή ένα γκολ για να ανατρέψει την ήττα της με 2-1 στην Ολλανδία από την Αλκμααρ. Οι «νυχτερίδες» ήταν επιβλητικές και σκοράροντας δυο φορές στο πρώτο 20λεπτο, δεν δυσκολεύτηκαν να στείλουν άλλες δυο φορές τη μπάλα στα δίχτυα και να φτάσουν στην τελική επικράτηση με 4-0.