Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 77A με αρ. 4065/2012) δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος για το «πόθεν έσχες» που ψήφισε ομόφωνα η Βουλή. Απ. Κακλαμάνης: Θα ελέγχεται όχι μόνο το «πόθεν» αλλά κυρίως το «έσχες».
Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 77A με αρ. 4065/2012) δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος για το «πόθεν έσχες» που ψήφισε πρόσφατα ομόφωνα η Βουλή.
Ενημερώνοντας για τις βασικές ρυθμίσεις του νέου νόμου, ο πρώην πρόεδρος τη Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος και κατέθεσε τη σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, δήλωσε τα εξής: «Ο νέος νόμος για το “πόθεν έσχες” προβλέπει ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του πολιτικού χρήματος και της οικονομικής διαφθοράς, όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στους κρίσιμους αρμούς της κρατικής μηχανής, του τραπεζικού συστήματος, της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ κ.λ.π..
Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” όλων όσοι έχουν κρίσιμο ρόλο σ’ όλους αυτούς του θεσμούς και τομείς της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, θα ελέγχονται και προς τούτο θα αναρτώνται στον ιστότοπο της Βουλής. Ειδικότερα θα επανελεγχθούν οι δηλώσεις όσων διετέλεσαν ή διατελούν πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί και υφυπουργοί, από το 1974 μέχρι το 2012. Θα ελέγχεται όχι μόνο το "πόθεν" αλλά κυρίως το "έσχες" και ό,τι αποκρύπτεται ενώ δεν είναι νόμιμο, θα περιέρχεται στο κράτος κι ο υπεύθυνος θα διώκεται ποινικώς όπως και κάθε συνεργός του για τον οποίο δεν θα υπάρχει επαγγελματικό απόρρητο (δικηγόρος, λογιστής κ.λ.π.). Όποιος πολίτης αποκαλύψει περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν και περιέρχονται στο κράτος δικαιούται εύρετρα. Όποιος συνεργός του δράστη, αποκαλύψει, επίσης, απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη.
Εξουσιοδοτείται προσωπικά από κάθε ελεγχόμενο και με συμβολαιογραφικό έλεγχο ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Βουλής να ερευνήσει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του ελεγχόμενου, είτε στο όνομά του φέρεται είτε όχι, όποιος κι αν το κατέχει (ακίνητα, καταθέσεις κ.λ.π.)».