Πολιτική
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 18:11

Δυνατότητα εξαίρεσης Ταμείων από τον ΕΟΠΥΥ

Τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε Ταμεία, τομείς και κλάδους υγείας να εξαιρούνται από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ κατέθεσαν οι υπουργοί Υγείας και Εργασίας.

Τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε Ταμεία, τομείς και κλάδους υγείας να εξαιρούνται από την ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου του 2012, με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε Ταμείου ή τομέα ή κλάδου.

Προϋπόθεση για τη μη ένταξή τους είναι η αυτοδίκαιη μετατροπή τους σε πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υποχρεωτικής ασφάλισης, γεγονός που σημαίνει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Όποιος θέλει κι έχει τα χρήματα να μην ενταχθεί, να πάρει το θάρρος να στηριχθεί στις δυνάμεις του και να το κάνει μόνος του. Να κάνεις τον έξυπνο με τα λεφτά του φορολογούμενου, όποιος θέλει να συνεχίσει να σέρνει αυτό το χορό, να πάει μόνος του και καλό ταξίδι», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος στον Οίκο Ναύτου.

Αναφερόμενος στην απεργία της ΠΝΟ, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το συνταγματικό αυτό δικαίωμα δεν πρέπει να παραβλέπει κάθε έννοια συμφέροντος των άλλων, «του μεροκαματιάρη, που περιμένει αυτή την εβδομάδα να ενισχύσει τα εισοδήματά του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ακροβατώντας σε μερικές αλήθειες και στην απροθυμία να αντιληφθούν την οργανωτική και χρηματοδοτική αποτυχία του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Λοβέρδος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κανένα Ταμείο δεν θέλει να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ», παρατήρησε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς. Επισήμανε ακόμη ότι υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τους ασφαλισμένους και κανείς δεν πληρώνεται, αφού ο ΕΟΠΥΥ, μέχρι τέλος του καλοκαιριού, θα έχει δαπανήσει όλες τις προβλεπόμενες δαπάνες για το 2012. «Αυτό δεν σημαίνει ότι νομιμοποιεί οποιονδήποτε να εμποδίζει τα δρομολόγια των πλοίων ταλαιπωρώντας το επιβατικό κοινό», έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο, ο κ. Σαλμάς.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι απεργίες αποφασίζονται από τα συλλογικά όργανα, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Λοβέρδο είπε: «Αυτό που μας είπατε, ότι τα αστικά κόμματα παραδέχονται το δικαίωμα στην απεργία, αλλά το ανέχτηκαν υπέρ το δέον, αρκεί - ας γυρίσουμε λίγα χρόνια πίσω. Όχι μόνο ΜΑΤ, αλλά και βατραχάνθρωποι κατέβηκαν για να σπάσουν απεργίες, το κάτι άλλο θα είναι τα τανκς. Κανείς δεν φαντάζεται βέβαια ότι σκεφτήκατε κάτι τέτοιο».

Την αντίθεσή του στη διάταξη εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης. «Πείτε μου μία χώρα, όπου μπορούν οι κλάδοι υγείας να σταθούν χωρίς συμμετοχή κράτους. Η χρηματοδότηση είναι τριμερής», παρατήρησε, ενώ όσον αφορά τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ εκτίμησε ότι οι απεργοί έχουν δίκιο και κάλεσε την κυβέρνηση να μην συμπεριφέρεται με αλαζονεία και αυταρχισμό και να δώσει διεξόδους.

«Διατηρείται η αυτοτέλεια του Οίκου Ναύτου. Δεν έχω δει σε καμία χώρα να δίνονται παροχές υγείας με τη σφραγίδα του Λιμενάρχη», αντέτεινε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Εξήγησε, επιπλέον, ότι αυτό που προτείνεται στους ναυτικούς είναι να χρησιμοποιούν τις δομές τους κατά αποκλειστικότητα, αλλά ο ναυτικός που δεν μένει στον Πειραιά θα μπορεί να εξυπηρετείται από άλλες δομές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ