Κόσμος
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 18:49

Συρία: Παρέμβαση Ανάν μετά τις βιαιότητες

Η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει, τόνισε ο Κόφι Αναν, μετά τις βιαιότητες που ακολούθησαν την εκπνοή της προθεσμίας του ΟΗΕ.

Η βία στη Συρία πρέπει να σταματήσει, τόνισε ο διεθνής απεσταλμένος στη χώρα, Κόφι Αναν, μετά τις βιαιότητες που σημειώθηκαν σήμερα, ημέρα εκπνοής της προθεσμίας για απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων από τις πόλεις, στο πλαίσιο ειρηνευτικού σχεδίου.

«Ζητώ και πάλι από την συριακή κυβέρνηση και τα άλλα μέρη να σταματήσουν τη βία σύμφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο, και νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις για τον τερματισμό της βίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναν σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του σε στρατόπεδο Σύρων προσφύγων κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Ο κ. Άναν εξέφρασε τη λύπη του για τη στάση του καθεστώτος της Δαμασκού που μετακινεί τα στρατεύματά της σε νέους τομείς δράσης, ενώ θα πρέπει να σταματήσουν κάθε μορφή βίας, τονίζοντας όμως ότι το σχέδιό του για τον τερματισμό της κρίσης δεν είναι νεκρό: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το σχέδιο απέτυχε. Το σχέδιο είναι στο τραπέζι και παλεύουμε για την εφαρμογή του ... Το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε σύμφωνα με το πρόγραμμα που προσδιορίσαμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί ... Αυτό που χρειάζεται είναι ο τερματισμός της βίας, ελεύθερη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και, ενδεχομένως, η επιστροφή στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Έχουμε ακόμη χρόνο μέχρι τις 12 [Απριλίου] για να σταματήσει η βία».

Λίγο αργότερα, το Reuters έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του Κόφι Ανάν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία τονίζε πως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Συρίας συμμορφώνονται με την καταληκτική ημερομηνία της Πέμπτης για να τερματιστεί η πολύμηνη σύγκρουση που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

«Είναι σημαντικό οι επόμενες 48 ώρες να φέρουν ορατά σημάδια της άμεσης και αδιαμφισβήτητης αλλαγής στη στρατιωτική στάση των κυβερνητικών δυνάμεων σε όλη τη χώρα» σημειώνει ο Ανάν, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει επίσης να σταματήσει τις συγκρούσεις για να «να μη δώσει καμία δικαιολογία στην κυβέρνηση να αθετήσει τις δεσμεύσεις της».

Σύμφωνα με το συριακό Παρατητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 52 άνθρωποι, ανάμεσά τους 28 άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Συρία σήμερα. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι 19 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και πέντε λιποτάκτες.

Το σχέδιο του Ανάν προβλέπει την απόσυρση των στρατευμάτων, 48 ώρες πριν την προγραμματισμένη κατάπαυση πυρός ανάμεσα στις δύο πλευρές.