Περιβάλλον
Τρίτη, 17 Απριλίου 2012 10:02

Αυξάνεται ο όγκος ορισμένων παγετώνων στην Ασία

Νέα ερωτηματικά «γεννά» η διαπίστωση επιστημόνων ότι στην ασιατική οροσειρά του Καρακορούμ ο όγκος κάποιων παγετώνων αυξάνεται, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με την παγκόσμια τάση συρρίκνωσης λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών.

Νέα ερωτηματικά «γεννά» η διαπίστωση επιστημόνων ότι στην ασιατική οροσειρά του Καρακορούμ ο όγκος κάποιων παγετώνων αυξάνεται, κάτι που έρχεται σε αντιδιαστολή με την παγκόσμια τάση συρρίκνωσης λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών.

Το Καρακορούμ, που πολλές φορές χαρακτηρίζεται τμήμα των Ιμαλαΐων παρά το γεγονός ότι αποτελεί από μόνο του οροσειρά, εκτείνεται στην Ινδία, το Πακιστάν και την Κίνα. Έχει τις περισσότερες κορυφές ύψους άνω των 8 χιλιομέτρων από οποιαδήποτε άλλη οροσειρά, ανάμεσά τους και την Κ2, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του κόσμου μετά από αυτήν του Έβερεστ.

Οι Γάλλοι ερευνητές, που παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature Geoscience, παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν πού οφείλεται η ανάπτυξη των παγετώνων, την ώρα που ακόμη και στα Ιμαλάια οι παγετώνες υποχωρούν. «Κατά τα φαινόμενα η κατάσταση στο Καρακορούμ είναι διαφορετική, κάτι που σημαίνει ότι οι παγετώνες είναι σταθεροί προς το παρόν», λέει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ Ζυλί Γκαρντέλ. «Αυτό όμως δεν υπονομεύει με κανένα τρόπο τις αποδείξεις περί συνολικής παγκόσμιας υπερθέρμανσης.»

Οι επιστήμονες μελέτησαν την απρόσιτη περιοχή με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων. Συγκρίνοντας φωτογραφίες των παγετώνων από το 1999 και το 2008, διαπίστωσαν ότι σε μια έκταση 5.615 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι πάγοι αυξάνονταν κάθε χρόνο κατά 0,11 έως 0,22 μέτρα.

Ακόμη και στη γειτονική οροσειρά του Χίντου Κους, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Πέρυσι, το Διεθνές Κέντρο για την Ενιαία Ανάπτυξη των Βουνών, με έδρα το Νεπάλ, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο ρυθμός απώλειας πάγου σε τουλάχιστον δέκα παγετώνες της οροσειράς έχει διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση καθώς στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παγετώνες, όμως παρόμοια αποτελέσματα έχει καταγράψει και ο δορυφόρος της αποστολής GRACE.

Μία πιθανή εξήγηση σχετίζεται ενδεχομένως με τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών, κατά τα οποία, σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, οι θερμοκρασίες στην περιοχή του Καρακορούμ πέφτουν. Μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση των βροχοπτώσεων και μείωση των μέσων θερμοκρασιών την περίοδο 1961-2000. «Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι [η αύξηση] μπορεί να οφείλεται στις πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο Καρακορούμ», επισημαίνει η Γκαρντέλ. «Μετεωρολογικές μετρήσεις έχουν δείξει αυξημένες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όμως μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι μόνο μια υπόθεση».