Η απόρριψη λυμάτων από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ο υπ' αριθμόν ένα ένοχος για τους σεισμούς που ταρακουνούν τις κεντρικές πολιτείες της Αμερικής από τις αρχές του αιώνα, σύμφωνα με ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS).
Η απόρριψη λυμάτων από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ο υπ' αριθμόν ένα ένοχος για τους σεισμούς που ταρακουνούν τις κεντρικές πολιτείες της Αμερικής από τις αρχές του αιώνα, σύμφωνα με ερευνητές της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USGS).
Όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα μελέτης της, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι για τις δονήσεις ευθύνεται το fracking (υδραυλική ρωγμάτωση), η αμφιλεγόμενη μέθοδος εξόρυξης μέσω της διοχέτευσης νερού, άμμου και χημικών στο υπέδαφος με μεγάλη πίεση.
«Κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει και πιστεύουμε ότι πολλοί από αυτούς τους σεισμούς οφείλονται σε βιομηχανικές δραστηριότητες», λέει ο Μπιλ Έλσγουερθ, σεισμολόγος της USGS και επικεφαλής της ομάδας που μελετά τους ανθρωπογενείς σεισμούς.
Οι ερευνητές είδαν ότι από το 1970 έως το 2000, κάθε χρόνο σημειώνονταν κατά μέσο όρο 21 σεισμοί στις κεντρικές πολιτείες. Το 2009 σημειώθηκαν 50 σεισμοί, το 2010 87, ενώ πέρυσι κατεγράφησαν 134 δονήσεις. «Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση των σεισμών με μέγεθος πάνω από 3 βαθμούς» στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώνουν στην έκθεση, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα το καλοκαίρι. «Παρότι οι αλλαγές που περιγράφονται είναι κατά πάσα πιθανότητα ανθρωπογενείς, μένει να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο συνδέονται με τις αλλαγές είτε στις μεθόδους εξόρυξης είτε στο ρυθμό παραγωγής πετρελαίου και αερίου».
Το 2009, προβληματισμένη από τη ραγδαία αύξηση των σεισμών, η USGS έστειλε επιστήμονες σε Τέξας, Κολοράντο, Άρκανσο, Οκλαχόμα και Νιου Μέξικο προκειμένου να «φωτίσουν» την πιθανή σχέση μεταξύ δονήσεων και εξορύξεων. Τρία χρόνια μετά, ο Έλσγουερθ διαβεβαιώνει ότι δεν βρέθηκε «καμία απόδειξη ότι το fracking συνδέεται με οποιονδήποτε από αυτούς τους σεισμούς». Όπως επισημαίνει ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες δονήσεων που προκλήθηκαν από φρεάτια λυμάτων, πολλά από τα οποία βρίσκονται βαθύτερα από τις γεωτρήσεις φθάνοντας στο πέτρωμα υποβάθρου. Η πίεση μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση των ρηγμάτων και, κατά τον Έλσγουερθ, «μικρές αλλαγές μπορούν να διαταράξουν τις ισορροπίες, πυροδοτώντας ένα σεισμό που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συνέβαινε».
Οι επιστήμονες αναφέρουν ως παράδειγμα σεισμό μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2011 στο Τρίνινταντ του Κολοράντο. Η δόνηση «αποδείχθηκε πως έγινε πολύ κοντά σε δύο φρεάτια, στα οποία διοχετεύονταν λύματα με μεγάλη πίεση», λέει ο Άρθουρ Μαγκάρ της USGS. «Αυτό αποτελεί σοβαρή ένδειξη ότι αυτοί οι σεισμοί προκλήθηκαν από εγκαταστάσεις απόρριψης λυμάτων.» Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι τα συμπεράσματά τους είναι προκαταρκτικά και πως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, π.χ. γιατί μόνο λίγα από τα δεκάδες χιλιάδες φρεάτια έχουν προκαλέσει σεισμούς.